Najstarejše letovišče na Hrvaškem naj bi vendarle dočakalo prenovo

Nepremičnine Marko Rabuza 25. maja, 2024 17.11
featured image

Nekoč prestižno letovišče Kupari že več let žalostno propada, a kmalu naj bi vendarle dočakal veliko prenovo.

25. maja, 2024 17.11

Dubrovnik velja za eno najbolj mondenih in obiskani mest na Jadranu, a povsem drugače je v 15 minut vožnje oddaljenem letovišču Kupari. Nekdanje slavno letovišče, ki je bilo znano po lepih plažah in modernistični arhitekturi, že več desetletij neslavno propada.

Kupari veljajo za najstarejše letovišče na Hrvaškem, zgradili pa so ga leta 1920 za počitniško rezidenco vojaških častnikov in njihovih družin.

Dragulj celotnega kompleksa je bil hotel Pelegrin, obsežna modernistična stavba z več kot 400 sobami, ki so ga zgradili leta 1963. Pod arhitekturno zasnovo se je podpisal takrat mladi in obetavni bosanski arhitekt David Finci, ki je kasneje svojo karierno pot nadaljeval v ZDA. Izstopala je predvsem futuristična fasada z balkonskimi nizi iz betona in kamna in pogledom na morje.

Z leti je so zgradili še več hotelov in stavb, tako da je ekskluzivno letovišče sčasoma zavzemalo veliko površino, na kateri je lahko bivalo 1.600 počitnikarjev, v bližnjem kampu pa še 4.000 gostov.

Hotel Pelegrin se je zaradi svojega zgleda večkrat znašel tudi na naslovnicah arhitekturnih revij. Največji hotel se je imenoval Kupari in je imel 500 postelj. V najboljših časih je v letovišču delalo 400 ljudi, na sezono pa so našteli več kot 1,5 milijona nočitev.

Kupari
Posledice vojne so še vedno vidne na pročelju objektov (Foto: PROFIMEDIA)

Klavrni konec po začetku vojne

V letovišče so imeli najprej vstop le vojaški častniki in člani njihovih družin, med zimo tudi domačini, šele kasneje pa so ga odprli tudi za širšo javnost. A leta 1991 se je zgodba Kupari končala, ko se je začela hrvaška osamosvojitvena vojna.

Letovišče so večkrat obstreljevali in močno poškodovali, v prihodnjih desetletjih pa so ga povsem izropali, večkrat pa je bil tudi požgan. Med vojno je služil tudi kot zatočišče za hrvaške vojake.

Dve desetletji po tem, ko je bilo letovišče večinoma zapuščeno, so stavbe in večji del 15 hektarjev velikega letovišča le še lupina nekdanjega videza.

Danes kraj pogosto obiskujejo domačini, ki se sprehajajo po betonskih ostankih zgodovine, in turisti.

V zadnjih 20 leti več idej o prenovi

Po osamosvojitvi je območje znova prešlo v last hrvaške vojske, leta 2000 pa je vajeti prevzela hrvaška vlada. Po informacijah Euronewsa, ki se sklicuje na lokalne uradnike, naj bi letovišče obnovili in znova odprli leta 2025, kar je zelo optimistična napoved. Takšna naj bi bila ideja singapurskega podjetja HPL, ki po svetu upravlja več deset luksuznih hotelov.

V zadnjih letih so se sicer v javnosti pojavljale različne ideje za oživitev območja. Hrvaška vlada je pred leti želela letovišče prenoviti in v njem urediti kongresni center, pred desetletjem pa so izvedli poziv za javno zbiranje ponudb za ureditev prestižnih hotelov. Takrat so investicijo ocenjevali na 100 milijonov evrov.

Pred singapurskimi investitorji je bil kompleks od leta 2015 v lasti ruskega investitorja Sergeja Gljadelkina, ki pa v slabih sedmih letih projekta ni premaknil z mrtve točke, so takrat poročali hrvaški mediji. Leta 2022 je nato lastnik letovišča postalo singapurska družba HPL.

Zgodovinar: Ni bila kriva le vojna

Po oceni zgodovinarja Borisa Vidakovića sicer odgovornost za propad 15 hektarjev velika letovišča ni izključno v vojni, ampak tudi dejstvo, da v zadnjih 20 letih v infrastrukturo ni nihče več vlagal.

“Čeprav je bil hotel med vojno poškodovan, je njegovo sedanje stanje žal predvsem posledica propadanja v zadnjih približno 20 letih. Potem ko je izgubil svojo primarno funkcijo, ko je postal neuporaben in ko so se ustavila vsa vzdrževalna dela, je bila stavba prepuščena gnitju. Nihče je ne nadzoruje, nihče je ne preverja ali spremlja, kaj se z njo dogaja, zato je njeno propadajoče stanje iz leta v leto slabše in slabše,” je dejal za Euronews.