Kdo je mož, ki bo nasledil najznamenitejšega vlagatelja vseh časov

Ljudje Tilen Humar 28. maja, 2024 05.08
featured image

Kanadčan Greg Abel je odraščal v delavski družini. Pišemo, zakaj mu je Warren Buffett zaupal nasledstvo.

28. maja, 2024 05.08

Warren Buffett, znameniti “Orakelj iz Omahe”, si je bogastvo prislužil s prevzemom šepajočega tekstilnega podjetja Berkshire Hathaway, ki ga je preobrazil v eno največjih družb na svetu.

Po podatkih spletnega portala companiesmarketcap.com holding po tržni kapitalizaciji z nekaj več kot 880 milijardami dolarjev (slabih 811 milijard evrov) trenutno zaseda osmo mesto na svetu, medtem ko ima njegov direktor pod palcem približno 135 milijard dolarjev (okoli 124 milijard evrov).

Napovedal svojo zamenjavo

Buffett, ki bo avgusta dopolnil 94 let, je na čelu konglomerata že skoraj šest desetletij in zaenkrat ne kaže želje po upokojitvi. Vseeno pa se borzni maček zaveda svoje starosti. Lani novembra se je poslovil od svojega dolgoletnega poslovnega partnerja Charlieja Mungerja, pred tedni pa je Berkshirovo letno skupščino delničarjev zaključil s šalo: “Ne samo, da upam, da prihodnje leto pridete vi, temveč upam, da pridem tudi jaz.”

Warren Buffet, Berkshire Hathaway
Warren Buffet je že pred leti imenoval svojega naslednika na mestu direktorja (Foto: PROFIMEDIA)

V tej luči je Buffett že pred leti imenoval svojega naslednika na mestu direktorja. To je 61-letni Greg Abel, ki je legendarnega vlagatelja prepričal z uspehi na čelu hčerinske energetske družbe Berkshire Hathaway Energy. Na že omenjenem srečanju vlagateljev holdinga pa je šel Buffett še dlje, saj je namignil, da bo imel Abel nekoč zadnjo besedo tudi pri investicijskih odločitvah.

Družina ga je naučila marljivosti, šport pa ekipnega duha

Abel je odrasel v Kanadi, kjer si je kot najstnik denar služil z razdeljevanjem letakov in polnjenjem gasilnih aparatov. “Šlo je za delavsko družino, v kateri so ljudje kdaj imeli službe, kdaj pa ne. Hitro ugotoviš, da si vsi trdo prizadevajo za dobrobit drugih,” se je ob prejemu nagrade neprofitne organizacije za promocijo izobrazbe Horatio Alger Association svojih najzgodnejših let spominjal Kanadčan. Dodatno je družini pripisal zasluge, da mu je v glavo vbila pomembnost trdega dela, medtem ko si je vodstvene sposobnosti nabiral tudi z igranjem hokeja.

Po izobrazbi računovodja

Željan kariere v poslovnem svetu se je Abel po končani srednji šoli odločil za študij računovodstva na univerzi v Alberti, kjer je leta 1984 tudi diplomiral z odliko. V pogovoru za univerzitetno revijo iz leta 2013 je svoje zanimanje za računovodstvo pojasnil tako: “Začel sem z velikim interesom za finance, pobudo pa je prevzelo računovodstvo, saj sem spoznal, kako kritično je razumevanje stvari, kot so izkazi poslovnega izida in denarnih tokov.”

Prve korake v poklicnem svetu je Abel naredil v računovodski hiši PricewaterhouseCoopers in energetski družbi CalEnergy, kjer je skupaj z ekipo iz specializiranega 500-članskega podjetja zgradil razvejan mednarodni konglomerat z več kot 20 tisoč zaposlenimi.

Pod Buffettovo okrilje prišel s prevzemom

Tu se je Abel tudi prvič srečal z Buffettom. CalEnergy je leta 1999 kupil družbo MidAmerican Energy in prevzel njeno ime, potem pa je čez nekaj mesecev novega lastnika dobil tudi sam, ko je svoje posle v energetski panogi širil Berkshire Hathaway.

Berkshire Hathaway logo
Berkshire Hathaway po tržni kapitalizaciji trenutno zaseda osmo mesto na svetu (Foto: PROFIMEDIA)

V naslednjih letih se je Abel v preimenovanem Berkshire Hathaway Energy povzpel najprej do direktorskega, nato pa še predsedniškega stolčka. V svojem desetletnem mandatu je Kanadčan prihodke energetske podružnice holdinga povečal za dobrih 56 odstotkov, dobiček iz poslovanja pa več kot podvojil.

Za prevzem direktorstva matice izbran že pred tremi leti

Abelovo spretnost je hitro prepoznalo Berkshirovo vodstvo in ga leta 2018 sprejelo medse kot direktorja vseh nezavarovalniških operacij. “Greg je odličen poslovni vodja, tako v zamislih kot tudi dejanjih,” je Buffettovega naslednika na lanskem srečanju vlagateljev pohvalil Munger. “Poleg tega ima neverjetno sposobnost učenja – lahko bi rekli, da je v tem enako dober kot Warren,” je dodal.

Poleg Kanadčana je imel največ možnosti za prihodnje direktorstvo Ajit Jain, vodja Berkshirovih zavarovalniških poslov.

Družbino zaupanje v Abela je dokončno potrdil Buffett, ko ga je leta 2021 v intervjuju s televizijsko hišo CNBC ustoličil za naslednika: “Uprava se strinja, da bi v primeru, da se mi nocoj kaj zgodi, naslednje jutro posle prevzel Greg.” Legendarni vlagatelj je dodatno še razkril, da ga je Kanadčan navdušil že pred leti, ko je izvrstno izpeljal prevzem britanskega komunalnega podjetja Northern Electric.

Glavno je, da se spozna na posel

Čeprav je Buffett jasno povedal, da bo direktorsko mesto in sprejemanje večjih prevzemnih odločitev nekoč prešlo na Abela, ki pa nikoli ni bil strokovnjak za izbiro delnic, so se med vlagatelji še vedno porajala vprašanja o vodstvu naložbenega portfelja.

Pričakovati je bilo, da bosta to funkcijo prevzela nekdanja upravitelja hedge skladov Todd Combs in Ted Weschler, ki sta zadnja leta veljala za namestnika starega borznega mačka na tem področju. Nekaj podobnega je v preteklosti namignil tudi Buffett.

Toda na zadnjem srečanju vlagateljev je Buffett zamenjal ploščo: “Sam bi alokacijo kapitala prepustil Gregu. On zelo dobro razume posel, in če razumeš posel, razumeš delnice.” Kot glavni razlog za spremembo odločitve je Buffett navedel Berkshirovo astronomsko količino sredstev. “Ne želimo imeti 200 ljudi, ki vsak posebej upravljajo milijardo dolarjev,” je pojasnil.

Vseeno pa Abel ne bo vladal sam. Lani je za CNBC pojasnil, da Combs in Weschler znotraj konglomerata vodita svoja portfelja, kjer imata zadnjo besedo. “Tako tudi vedno bo in onadva bosta upravljala ustrezno,” je dodal.

Bo šel Berkshire kmalu po nakupih?

Po navedbah Financial Timesa javno trgovani del konglomeratovega portfelja nanese približno 340 milijard dolarjev (dobrih 313 milijard evrov). Dodatno pa holding v denarju drži okoli 190 milijard dolarjev (malo več kot 175 milijard evrov) oziroma skoraj petino celotnega portfelja.

Zgodovinsko gledano to lahko pomeni, da Berkshire v bližnji prihodnosti pričakuje znatne borzne padce in se pripravlja na razprodaje. V zadnjih 25 letih se je namreč delež denarja v portfelju meji 20 odstotkov približal le še dvakrat – v letih 2005 in 2020.