Velik stanovanjski projekt v Murski Soboti: sodeluje znani ljubljanski urbanist

Nepremičnine Marko Rabuza 26. maja, 2024 05.45
featured image

V središču Murske Sobote nastaja 76 stanovanj, ki bodo vseljiva konec leta 2025.

26. maja, 2024 05.45

Makadamsko parkirišče v središču Murske Sobote, neposredno ob knjižnici, se po več kot desetletju poslavlja. Februarja je stekla gradnja poslovno-stanovanjskega objekta Zeleni dvor, kjer bo 76 stanovanj in devet poslovnih prostorov.

Z zemljiščem med Zvezno in Slomškovo ulico je bilo v zadnjih dveh desetletjih povezanih več projektov, vendar se nobeden ni uresničil. Investitor, gradbeno podjetje Imo-Real, se je odločil za gradnjo 20 metrov visokega bloka, ki bo tvoril obliko nepravilnega trikotnika. Na sredini bo namreč notranje dvorišče.

“Zeleni dvor je največji stanovanjski projekt v Murski Soboti v zadnjih 30 letih. Objekt ima tri stopniščna jedra z dvigali in je zasnovan z zelenim atrijem v središču,” razlaga vodja gradbišča Andreja Bernjak.

Objekt bo skupaj obsegal 2094,3 kvadratnega metra, v njem pa bo 28 dvosobnih, 36 trisobnih in 12 štirisobnih stanovanj. Prav tako dela potekajo na sosednjem zemljišču, kjer je avtobusna postaja. Tudi v tem primeru so ideje o prenovi obstajale že deset let.

Ideje črpal iz vzora večjih mest

Pri arhitekturni zasnovi soseske je sodeloval profesor na arhitekturi in nekdanji ljubljanski podžupan, ki je veljal za mestnega arhitekta oziroma prvega urbanista prestolnice, Janez Koželj. Ob predstavitvi projekta pred tremi leti je dejal, da je navdih za Zeleni dvor črpal iz vzora stavb v večjih evropskih mestnih središčih.

Soseska bo imela zaokroženo zasnovo z velikim dvoriščem v sredini, na katerem bodo zasajena drevesa. Vhodi v stanovanja bodo urejeni z zunanjimi hodniki in tremi stopniščnimi jedri.

Po besedah Koželja je stavbni otok zasnovan po obodu parcele, “kar pomeni enakovrednejše pogoje glede orientacije in osvetlitve stanovanj – vsa stanovanja imajo bivalne prostore, obrnjene na ugodnejšo južno ali zahodno stran”.

Soboška družba Imo-Real se je pri iskanju urbanistične in arhitekturne rešitve obrnila na priznane strokovnjake, najbolj pa jih je navdušila rešitev Koželja in njegove ekipe.

“Murski Soboti primanjkuje novih stanovanj, zato je ta projekt ključnega pomena za oživitev mestnega jedra in zagotavljanje kakovostnih bivalnih prostorov. Rešitev, ki jo je predstavil gospod Koželj, nas je celostno najbolj prepričala. Odzivi kupcev in občanov potrjujejo, da smo se pravilno odločili,” je prepričana Bernjak.

Cene od 140.000 evrov naprej

Cene dvosobnih stanovanj se začenjajo pri 140.000 evrih, trisobna stanejo najmanj 185.000 evrov, štirisobna pa od 261.500 evrov naprej. Parkirno mesto v garaži je še dodatnih 15.500 evrov. Preračunano na uporabno površino stanovanj se kvadratni meter v štirisobnih stanovanjih giblje med 2.600 in 3.000 evrih, pri tro- in dvosobnih pa se cene gibljejo okoli 2.300 evrov za kvadratni meter.

Koliko stanovanj so prodali, Bernjak ne želi razkriti. Dejala je le, da je “odziv izjemno pozitiven”. Dodala je, da je zanimanje preseglo njihova pričakovanja in da so za zdaj prodali več stanovanj.

Celotna investicija je po oceni Bernjak vredna 20 milijonov evrov, gradnja pa naj bi bila končana novembra 2025. Še pred koncem leta se bodo stanovalci začeli vseljevati.

Imo-Real ima za seboj že več stanovanjskih projektov. Gradili so kompleks Cvetkova in Sončnica ter vila bloka Vrbišče, sodelovali pa so tudi pri več gradnjah trgovskih centrov. Direktor podjetja in največji, 25-odstotni posamični lastnik je Jožef Horvat.