Veliko razkritje: kakšna stanovanja in vile imajo milijarderji v Dubaju

Dobro življenje Forbes 25. maja, 2024 19.19
featured image

Forbes je v raziskavi, ki sta jo vodila Organized Crime and Corruption Reporting Project in norveška televizija E24, več mesecev preučeval na stotine dokumentov, da bi sestavil doslej najbolj celovito sliko o tem, kateri milijarderji imajo nepremičnine Dubaju in kakšne. To je bila namreč doslej strogo varovana skrivnost.

25. maja, 2024 19.19

Decembra 2023 je ustanovitelj kriptomenjalnice Binance Čangpeng Džao z vzdevkom CZ na sojenju v primeru pranja denarja v Seattlu sodnika prosil, če se lahko med čakanjem na razsodbo vrne na svoj dom v Dubaju. Prošnjo so zavrnili, vendar se bo kripto mogotec, ko bo letos odslužil svojo štirimesečno zaporno kazen, verjetno vrnil v bližnjevzhodni emirat.

To ni nič čudnega. Čeprav je bilo znano, da ima CZ v lasti stanovanje v Dubaju, podrobnosti do zdaj niso bile znane. Forbes je na podlagi vloge za odprtje podružnice podjetja Binance na Irskem že prej povezal Džaoja s 40 kvadratnih metrov veliko garsonjero v 23-nadstropni stavbi na puščavnem obrobju Dubaja – kar je malo verjeten dom za mogotca, vrednega 33 milijard dolarjev.

Pred kratkim pa je Forbes pregledal na desetine nepremičninskih evidenc v Dubaju in jih primerjal z informacijami iz dokumentov podjetij Binanca na Malti. Tako je odkril Džaov dejanski dom v Dubaju, stanovanje s šestimi spalnicami in površino 1.100 kvadratnih metrov v luksuzni stanovanjski stolpnici v središču mesta. CZ ga je oktobra 2021 kupil za 13,5 milijona dolarjev.

V Dubaju tudi indijska bogataša

Džao ni edini milijarder, čigar nedavne nakupe nepremičnin v Dubaju je raziskal Forbes. Leta 2022 je najbogatejši človek v Aziji Mukeš Ambani za dve vili na Palm Jumeirahu, ekskluzivnem arhipelagu umetnih otokov v obliki palme, skupaj porabil 238 milijonov dolarjev. Oba nakupa sta podrla rekord najdražje prodane nepremičnine v Dubaju.

Palm Jumeirah v Dubaju
Palm Jumeirah v Dubaju je umetni arhipelag v obliki palme, ki meri 5.700 kvadratnih kilometrov (Foto: PROFIMEDIA)

Dokumenti, ki so jih videli pri Forbesu, prvič razkrivajo osupljivo velikost nepremičnin. Ambani je prvo vilo, veliko 2.600 kvadratnih metrov, kupil marca 2022, sedem mesecev pozneje pa še hišo v velikosti 5.500 kvadratnih metrov. Obe sta bili kupljeni prek dveh offshore podjetij. Eno od njih je povezano z njegovim konglomeratom Reliance Industries, ki kotira na borzi.

Forbes je ugotovil, da ima milijarder Vinod Adani v lasti veliko več nepremičnin, kot je bilo znano doslej. Osebno je lastnik 17-ih, ena je v lasti žene Ranjanben, dve pa je kupil prek podjetja Adani Global FZE s sedežem v Dubaju. Vinod, starejši brat Gautama Adanija (nekoč za kratek čas tretjega najbogatejšega človeka na svetu), ima po ocenah 22,2 milijarde dolarjev premoženja v obliki deležev v različnih podjetjih skupine Adani, indijskega konglomerata, ki ga vodi njegov brat.

Premoženje ima v lasti prek offshore poslovnih subjektov na Mavriciju in v Združenih arabskih emiratih. Njegova najdražja nepremičnina je 1.800 kvadratnih metrov velika vila v ugledni soseski Emirates Hills, ki jo imenujejo dubajski Beverly Hills. Vredna je približno 10 milijonov dolarjev. V lasti ima tudi več stanovanj in manjšo, 800 kvadratnih metrov veliko vilo v Jumeirah Parku, soseski, ki je obrnjena proti otokom Jumeirah.

Mednarodna preiskava

Forbes je v raziskavi, ki sta jo vodila skupina Organized Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP) in norveška televizija E24, več mesecev preučeval na stotine dokumentov iz dubajskih zemljiških knjig, da bi sestavil doslej najbolj celovito sliko ne le o tem, kateri milijarderji imajo nepremičnine v tej mestni državi, temveč tudi, kaj točno imajo v lasti.

Forbes je našel 76 nepremičnin v vrednosti več kot 600 milijonov dolarjev, ki so v lasti 22 milijarderjev in njihovih družinskih članov. Ti prihajajo z vsega sveta, iz desetih držav s štirih celin.

Nepremičnine so bile razkrite v okviru skupnega projekta Dubai Unlocked, na podlagi skrivaj posredovanih podatkov, ki dajejo podroben vpogled v več sto tisoč nepremičnin v Dubaju in informacije o njihovem lastništvu ter uporabi, večinoma iz let 2020 in 2022.

Podatke je pridobil Center za napredne obrambne študije (C4ADS), neprofitna organizacija s sedežem v Washingtonu, ki raziskuje mednarodni kriminal in konflikte. Posredovali so jih televizijski postaji E24 in skupini OCCRP, ki sta preiskovalni projekt usklajevali s 74 mediji v 58 državah.

Novinarji so podatke uporabili kot izhodišče za raziskovanje tujih lastnikov nepremičnin v Dubaju. OCCRP, E24, Forbes in njihovi partnerji so več mesecev preverjali identiteto ljudi, ki so se pojavili v razkritih podatkih, ter potrjevali njihov lastniški status s pomočjo uradnih evidenc, odprtokodnih raziskav in drugih razkritih zbirk podatkov. Predstavniki milijarderjev, ki imajo nepremičnine v Dubaju, so prošnjo za komentar zavrnili ali pa se niso odzvali na Forbesova vprašanja.

Kdo gradi v Dubaju

Privlačnost Dubaja za milijarderje je dobro znana. Navsezadnje v emiratu ni davka na kapitalski dobiček ali dohodek, zato je privlačen kraj za bogate vlagatelje, ki lahko tam parkirajo svoj denar. Tamkajšnje luksuzne nepremičnine so tudi dobre naložbe: po podatkih družbe Deloitte so se cene nepremičnin v emiratu v zadnjih dveh letih zvišale za skoraj 30 odstotkov.

Od cvetočega trga so imeli koristi tudi domači milijarderji. Številne najbolj zaželene soseske, otoke in stolpnice v mestu so zgradili nepremičninski mogotci, ki so obogateli zaradi navala povpraševanja po nepremičninah v tej državi.

Družbo Emaar Properties, ki stoji za projektom Emirates Hills, je leta 1997 ustanovil Mohamed Alabbar. Leta 2020 je odstopil s položaja predsednika uprave in zdaj je večina njegovega premoženja 33-odstotni delež v Americana Restaurants International, ki kotira na borzi in je vredno 2,4 milijarde dolarjev.

DAMAC Properties, eden največjih dubajskih razvijalcev nepremičnin, je v lasti milijarderja Husaina Sajvanija. Njegovo neto premoženje se je v zadnjih dveh letih povečalo za skoraj 90 odstotkov, na 5,1 milijarde dolarjev. Prihodki njegovega podjetja so skokovito narasli zaradi razcveta dubajskega nepremičninskega trga.

Kabir Mulčandani – novinec na letošnjem Forbesovem seznamu svetovnih milijarderjev – pa ima v lasti družbo FIVE Holdings, ki je predvsem lastnica hotelov, ima pa tudi luksuzne rezidence na Palm Jumeirahu.

Kdo je unovčil rast cen

Nekateri milijarderji so se v zadnjih dveh letih odločili prodati svoja domovanja in unovčiti dvig cen. Forbes je izsledil 15 sedanjih in nekdanjih milijarderjev, ki so v tem obdobju prodali 23 nepremičnin za več kot 90 milijonov dolarjev, pri čemer je šlo za prodaje predvsem na Palm Jumeirahu in v okolici, na območju Emirates Hills in v središču Dubaja.

Med prodajalci je bila tudi grška ladjarska milijarderka Mariana Latsis. Prejšnji mesec je za 13,4 milijona dolarjev prodala štirisobno stanovanje na Palm Jumeirahu, ki ga je kupila leta 2021. Pri tem je zaslužila skoraj pet milijonov dolarjev.

Ruski zavarovalniški mogotec in nekdanji milijarder Nikolaj Sarkisov je lani prav tako prodal tri stanovanja na plaži Jumeirah in v središču Dubaja za skupno 17 milijonov dolarjev.

Ustanovitelj kriptomenjalnice Binance Changpeng 'CZ' Zhao
Ustanovitelj kriptomenjalnice Binance Čangpeng Džao ima v središču Dubaja stanovanje za 13,5 milijona dolarjev (Foto: PROFIMEDIA)

Pobeg od sodnih postopkov

Dubaj ima tudi druge prednosti. Do nedavnega Združeni arabski emirati (ZAE) s številnimi državami niso imeli sklenjenih sporazumov o izročitvi. Zato je bil privlačen za bogate posameznike, ki so imeli težave v svojih državah. Isabel dos Santos, nekoč najbogatejša ženska v Afriki, ki je bila leta 2020 v rodni Angoli obtožena poneverbe in pranja denarja, se od leta 2017 večinoma mudi v Dubaju in ima v lasti nepremičnino na plaži Jumeirah. Obtožbe angolskih oblasti zanika.

“Ljudje, vpleteni v korupcijo, in politično izpostavljeni posamezniki, ki se izogibajo javni odgovornosti, države, kot so ZAE, uporabljajo za skrivanje premoženja vsem na očeh,” pravi Maria Giuditta Borselli, upravljavka portfeljev pri družbi C4ADS.

Forbes in njegovi partnerji v projektu so ugotovili tudi, da je imel Nirav Modi, še en nekdanji milijarder, ki so ga marca 2019 aretirali v Londonu zaradi obtožb kriminalne zarote, goljufije in korupcije, v lasti tri pisarne v dubajski stolpnici Gold Tower, dokler jih ni med letoma 2020 in 2023 očitno prodal.

Milijarder in nekdanji tajski premier Thaksin Shinawatra je bil znan po tem, da je 15 let živel v prostovoljnem izgnanstvu v Dubaju, dokler se avgusta lani ni vrnil v domovino. Tam so ga zaradi prejšnjih obsodb priprli, šest mesecev pozneje pa izpustili. Njegova sestra Yingluck, še ena nekdanja predsednica vlade, ima še vedno v lasti hišo v Mejdanu, varovani skupnosti blizu središča Dubaja, vredno približno 10 milijonov dolarjev.

Kje živijo milijarderji

Milijarderji v Dubaju večinoma živijo v nekaj ekskluzivnih soseskah. Najbolj priljubljena je Palm Jumeirah, umetni otok v obliki palme s 17 “vejami”, na vsaki od njih pa stoji približno 150 vil. Projekt, ki ga je v začetku leta 2000 zgradilo državno gradbeno podjetje Nakheel, je zahteval vložek 12 milijard dolarjev in 4,2 milijarde kubičnih metrov peska.

Tam imajo svoje nepremičnine Ambani, ruski oligarhi in znane osebnosti, med njimi nogometna legenda David Beckham in bollywoodski zvezdnik Šah Ruh Kan. Na bližnjih otokih Jumeirah – nizu med seboj povezanih otokov, zgrajenih na umetnem jezeru s slano vodo – živi ustanovitelj Telegrama Pavel Durov, ki najema 1.400 kvadratnih metrov veliko hišo za približno milijon dolarjev na leto.

Niz varovanih, zaprtih skupnosti na celini vzhodno od Jumeiraha, ki se raztezajo od Emirates Hillsa na jugu do območij Arabian Ranches, Dubai Hills in Mejdan severneje, ima prvovrstna igrišča za golf in prestižne zasebne šole, zato so priljubljene med bogataši.

Lani poleti je na trg šel 204 milijone dolarjev vreden in 6.500 kvadratnih metrov velik dvorec v slogu Versaillesa v Emirates Hillsu. Okrašen je s 700 tisoč lističi zlata, ima pa tudi masažni bazen iz 24-karatnega zlata. Šlo je za najdražjo prodajo v Dubaju.

Sunil Vasvani, eden najbogatejših ljudi v Dubaju, je lastnik razkošnega dvorca v Emirates Hillsu, ki se ponaša z notranjim aviarijem (sobo za ptice), nočnim klubom, avtomatsko avtopralnico in igralnico. Ima tudi manjšo hišo v soseski Arabian Ranches.

V središču največji nebotičnik

Središče Dubaja je natrpano z nebotičniki in nakupovalnimi središči, ki obkrožajo nebotičnik Burj Khalifa, najvišjo stavbo na svetu, ki se dviga 828 metrov visoko. Džao ima v lasti stanovanje v luksuzni stolpnici 118. V njej je le 26 stanovanj, vsaka enota zavzema celotno nadstropje.

Dubaj z vrha največje nebotičnika na svetu Burj Khalifa
V nebotičnikih okrog najvišjega, Burž Khalifa, ima stanovanja in pisarne več milijarderjev (Foto: PROFIMEDIA)

Andrew in Peggy Cherng, milijarderja, ki stojita za verigo restavracij s hitro prehrano Panda Express, imata v lasti pisarne v stolpnici Boulevard Plaza Tower 1, 37-nadstropni stavbi s poševnimi steklenimi pročelji, ki stoji nasproti Burž Kalife. Turški mogotec Ferit Faik Sahenk ima v stavbi Burž Kalifa v lasti 200 kvadratnih metrov veliko stanovanje, vredno pet milijonov dolarjev.

“Združeni arabski emirati svojo vlogo pri zaščiti celovitosti svetovnega finančnega sistema jemljejo zelo resno. Februarja je projektna skupina za finančno ukrepanje (FATF), ki na svetovni ravni določa standarde ukrepov za boj proti pranju denarja, pohvalila pomemben napredek naše države,” je dejal uradnik ministrstva za zunanje zadeve ZAE.

Tu je deset milijarderjev z najdražjimi nepremičninami v Dubaju.

Predsednik družbe Reliance Industries Mukesh Ambani
Predsednik družbe Reliance Industries Mukeš Ambani je najbogatejši človek v Aziji s premoženjem v višini 110 milijard dolarjev (Foto: PROFIMEDIA)

Mukeš Ambani

Neto vrednost premoženja: 110,2 milijarde dolarjev
Vir premoženja: razpršeno
Državljanstvo: indijsko
Ocena vrednosti nepremičnin: 240 milijonov dolarjev
Soseske: Palm Jumeriah

M. A. Jusuf Ali in družina

Neto vrednost premoženja: 7,8 milijarde dolarjev
Vir premoženja: razpršeno
Državljanstvo: indijsko
Ocena vrednosti nepremičnin: 70 milijonov dolarjev
Soseske: Palm Jumeriah, Dubai Marina, International City

Šamšer Vajalil

Neto vrednost premoženja: 3,5 milijarde dolarjev
Vir premoženja: zdravstvena oskrba
Državljanstvo: indijsko
Ocena vrednosti nepremičnin: 68 milijonov dolarjev
Soseske: Dubai Hills, Dubai Production City

Suhail Bahvan

Neto vrednost premoženja: 1,9 milijarde dolarjev
Vir premoženja: razpršeno
Državljanstvo: omansko
Ocena vrednosti nepremičnin: 45 milijonov dolarjev
Soseske: otoki Jumeirah Bay, Mejdan, mestno središče Dubaja

Andrej Molčanov z družino

Neto vrednost premoženja: 1,3 milijarde dolarjev
Vir premoženja: gradbeni materiali
Državljanstvo: rusko
Ocena vrednosti nepremičnin: 23 milijonov dolarjev
Soseske: Palm Jumeirah

Vinod Adani

Neto vrednost premoženja: 22,2 milijarde dolarjev
Vir premoženja: infrastruktura, trgovina
Državljanstvo: ciprsko
Ocena vrednosti nepremičnin: 20 milijonov dolarjev
Soseske: Emirates Hills, Jumeirah Lake Towers, Jumeirah Park, mestno središče Dubaja, Dubai Marina, International City, Dubai Silicon Oasis

Čangpeng Džao

Neto vrednost premoženja: 33 milijard dolarjev
Vir premoženja: kripto borza
Državljanstvo: kanadsko
Ocena vrednosti nepremičnin: 14 milijonov dolarjev
Soseske: mestno središče Dubaja

Saket Burman

Neto vrednost premoženja: 1,5 milijarde dolarjev
Vir premoženja: potrošniške dobrine
Državljanstvo: britansko
Ocena vrednosti nepremičnin: 14 milijonov dolarjev
Soseske: Palm Jumeirah

Igor Makarov

Neto vrednost premoženja: 2,1 milijarde dolarjev
Vir premoženja: naložbe
Državljanstvo: cCiprsko
Ocena vrednosti nepremičnin: 11 milijonov dolarjev
Soseske: Palm Jumeirah

Nagib Saviris in družina

Neto vrednost premoženja: 3,8 milijarde dolarjev
Vir premoženja: telekomunikacije
Državljanstvo: egiptovsko
Ocena vrednosti nepremičnin: 10 milijonov dolarjev
Soseske: Palm Jumeirah

Avtor članka je Giacomo Tognini.