V izdelkih priljubljenega kitajskega spletnega trgovca odkrili strupene snovi

Novice Forbes Slovenija 28. maja, 2024 14.42 > 28. maja, 2024 14.45
featured image

Strupene snovi, ki so jih v otroških čevljih kitajskega spletnega trgovca Shein odkrile oblasti v Južni Koreji, so za več stokrat presegle dovoljene vrednosti.

28. maja, 2024 14.42 > 28. maja, 2024 14.45

Oblasti v južnokorejski prestolnici Seul so prejšnji mesec začele objavljati raven strupenih snovi v izdelkih kitajskih spletnih trgovcev. Ti so po svetu postali priljubljeni zaradi nizkih cen, poroča STA.

Od osmih otroških izdelkov v ponudbi spletnega trgovca Shein, ki so jih analizirali med inšpekcijskimi pregledi, vključno s čevlji in torbami, so uradniki v sedmih izdelkih odkrili strupene snovi z vsebnostjo formaldehida in ftalatov, ki je bila mnogo višja od dovoljene.

En par otroških čevljev je vseboval formaldehid, ki je za 1,8-krat presegal dovoljeno mejo. Drugi pa 428-krat več ftalatov od dovoljenega. Tri torbe so vsebovale kar 153-krat več ftalatov od dovoljene meje, so sporočile oblasti v Seulu.

Od 93 doslej testiranih izdelkov je okoli 40 oziroma 43 odstotkov vseh izdelkov vsebovalo strupene snovi.

Ftalati se pogosto uporabljajo za mehčanje plastike, najdemo pa jih v številnih izdelkih, vključno s posodo, izdelki za osebno nego in igračami. Že desetletja je znano, da povzročajo hormonske motnje in jih povezujejo z debelostjo, boleznimi srca, nekaterimi vrstami raka in težavami s plodnostjo, navaja STA.

Do povečanega nadzora privedla velika priljubljenost

Na Kitajskem ustanovljenemu spletnemu velikanu Shein s sedežem v Singapurju je v zadnjih letih močno narasla priljubljenost po vsem svetu, saj ponuja širok izbor trendovskih oblačil in dodatkov po osupljivo nizkih cenah.

Porast povpraševanja pa je privedla tudi do povečanega nadzora njegovih poslovnih praks in varnostnih standardov, tako v Evropski uniji kot tudi v Južni Koreji. Oblasti v Seulu izvajajo tedenske inšpekcije izdelkov, ki jih prodajajo spletne platforme, kot so Shein, Temu in AliExpress.

V Seulu so kitajske platforme pozvali, naj ustavijo prodajo spornih izdelkov in omejijo njihov dostop javnosti.