Nemški vlagatelji Slovenijo dali na prvo mesto držav srednje in vzhodne Evrope

Posel Forbes Slovenija 28. maja, 2024 16.02
featured image

Zanimanje nemških vlagateljev za Slovenijo se povečuje. Raziskava Slovensko-nemške gospodarske zbornice je pokazala, da Nemci našo državo uvrščajo na prvo mesto med državami srednje in vzhodne Evrope.

28. maja, 2024 16.02

Predsednica Slovensko-nemške gospodarske zbornice (AHK Slovenija) Dagmar von Bohnstein je na novinarski konferenci, ki jo je organizirala zbornica, dejala, da se je Slovenija izkazala kot močna poslovna partnerica nemških vlagateljev.

“Čeprav je trg razmeroma majhen, številna nemška podjetja črpajo obsežno strokovno znanje slovenskih podjetij, njihovo inovacijsko moč in visoko kvalificirane strokovnjake. Tako se opirajo na tradicionalno dobro sodelovanje, zlasti v avtomobilskem in industrijskem sektorju,” besede predsednice povzema STA.

Slovenija na vrhu seznama nemških vlagateljev

V zbornici so predstavili tudi ugotovitve svoje raziskave, v kateri so ugotavljali zanimanje nemških vlagateljev za Slovenijo. Sodelujoči v raziskavi so našo državo uvrstili na prvo mesto lestvice najbolj privlačnih poslovnih lokacij v regiji srednje in vzhodne Evrope, na kateri je 15 držav. Nasledila je Estonijo, ki je bila na prvem mestu od leta 2019. Sloveniji sledijo Poljska, Češka, Estonija, Hrvaška in Slovaška.

Gospodarske razmere v Sloveniji so po navedbah STA ocenili kot zadovoljive z rahlo rastočimi pričakovanji.

Naložbe v raziskave in razvoj se iz leta v leto povečujejo. Največ naložb je namenjenih digitalizaciji in avtomatizaciji delovnih procesov. Tudi uporaba umetne inteligence se je lani močno razvila in postala nepogrešljiv del delovnih procesov, so izpostavili v zbornici.

Kaj so šibke točke Slovenije

Vprašani so kot največje izzive Slovenije navedli razmeroma visoke davčne obremenitve, nepredvidljivost gospodarske politike, boj proti korupciji, neučinkovitost javne uprave, razmeroma visoke stroške dela in pomanjkanje kvalificiranih delavcev.

“Čeprav se gospodarske razmere rahlo izboljšujejo, je še vedno čutiti negotovost glede nadaljnjega razvoja. Glavni razlogi za to so nepredvidljiva gospodarska politika države, trajajoča energetska kriza in vztrajno visoka inflacija. Polovica vprašanih ostaja pesimistična glede stabilnosti gospodarskega okolja v bodoče, zato bi bilo treba na tem področju nujno ukrepati,” je pozvala von Bohnstein. Z izzivi, kot je pomanjkanje delovne sile, se sicer soočajo tudi mnoge druge države, je dodala.

Ulica v centru Kranjske gore
Nemci kot največje izzive Slovenije vidijo razmeroma visoke davčne obremenitve, nepredvidljivost gospodarske politike, boj proti korupciji, neučinkovitost javne uprave, razmeroma visoke stroške dela in pomanjkanje kvalificiranih delavcev (Foto: PROFIMEDIA)

Obseg trgovine med državami se je zmanjšal, a odnosi ostajajo dobri

Po ocenah člana upravnega odbora AHK Slovenija in direktorja družbe Schenker Mladena Ljubasa se slovenska podjetja kljub številnim izzivom uspešno soočajo z zahtevnimi gospodarskimi pogoji, ki izhajajo iz zaostrenih geopolitičnih razmer. “Slovenija ima dobro strateško lego in stabilno poslovno okolje, zato je zanimiva za številne vlagatelje,” je dodal.

V anketi, ki so jo izvedli med 19. februarjem in 15. marcem letos, je sodelovalo 101 podjetje, še piše STA.

Kot je še poudarila von Bohnstein, so nemško-slovenski gospodarski odnosi stabilni in dobri. Čeprav se je obseg trgovine lani rahlo zmanjšal, je bila Nemčija druga najpomembnejša trgovinska partnerica Slovenije. “Nemška podjetja v Sloveniji neposredno in prek dobaviteljev zagotavljajo približno 50.000 delovnih mest,” je dejala.