NLB po objavi rezultatov vlečni konj Ljubljanske borze

Posel Andreja Lončar 13. novembra, 2023 14.32 > 13. novembra, 2023 14.40
featured image

Delnica NLB po objavi devetmesečnih rezultatov, ki kažejo močno rast čistih obresti doma in v regiji ter tudi nadaljnjo rast kreditiranja, hitro raste.

13. novembra, 2023 14.32 > 13. novembra, 2023 14.40

Boj z inflacijo se je v zadnjem letu odrazil v hitrem dvigovanju obrestnih mer, kljub temu pa devetmesečni rezultati NLB kažejo, da kreditiranje še naprej narašča.

Čiste obresti (razlika med prihodki in odhodki za obresti) so se močno povečale, s 353 na 601 milijon evrov. Precej manjša pa je rast čistega dobička, ki se je povečal s 386 na 396 milijonov evrov.

A lani je bil čisti dobiček skupine tako visok, ker je bilo upoštevano tudi negativno dobro ime prevzema N Banke, nekdanje Sberbank, v višini 172,8 milijona evrov.

Močna rast na domačem trgu

Matična NLB je v prvih devetih mesecih letos zbrala dvakrat več čistih obresti kot lani, s 120 so se povečale na 259 milijonov evrov. Čiste opravnine (razlika med prihodki in odhodki iz naslova provizij) so se medtem nekoliko zmanjšale, z 98 na 94 milijonov evrov.

Dobiček iz rednega poslovanja se je potrojil, z lanskih 96 na letošnjih 306 milijonov evrov, prav tako čisti dobiček (s 94 na 282 milijonov evrov).

Ti rezultati vse od četrtkove objave poganjajo rast delnice banke na borzi. Od četrtka do včeraj je bilo z delnicami NLB sklenjenih za poldrugi milijon evrov poslov. Tečaj se je v tem času povzpel s 74 evrov na 82,4 evra, kar pomeni 11-odstotno rast. Za primerjavo, indeks SBI TOP je v istem času pridobil dobre tri odstotke.

N Banka, NLB
Prevzem slovenske veje Sberbank je bil izpeljan v le dveh dneh, postopek pripojitve k NLB pa je trajal leto in pol (Foto: Žiga Živulovič jr./BOBO)

Milijarda bilančne vsote

NLB je septembra zaključila leto in pol trajajoč postopek prevzema in pripojitve nekdanje Sberbank k NLB. Spomnimo, da je Banka Slovenije februarja lani, takoj po začetku vojne v Ukrajini in težav Sberbank Europe zaradi napovedi sankcij zoper Rusijo, iskala kupca za 100-odstotni delež slovenske veje ruske bančne skupine. ‘Vskočila’ je NLB, ki je 100-odstotni delež kupila za 5,1 milijona evrov. Prevzem je bil končan v le dveh dneh.

Septembra lani je imela N Banka 1,4 milijarde bilančne vsote, skupaj z NLB pa 14,7 milijarde evrov. Sledilo je čiščenje portfelja in nato septembra letos pripojitev k matični družbi NLB. Ta ima zdaj 15,7 milijarde evrov bilančne vsote.

Tržni delež NLB, upoštevajoč bilančno vsoto, je 30,3 odstotka. Tržni delež pri kreditih prebivalstvu se je od konca lanskega septembra povečal z 29 odstotkov, kolikor sta skupaj imeli NLB in N banka, na zdajšnjih 29,2 odstotka, tržni delež pri depozitih prebivalstvu pa je ostal 33,3-odstoten.

Mreža poslovalnic pa se je kljub prevzemu N banke, ki je imela še konec lanskega leta 11 poslovalnic, v zadnjem letu skrčila. NLB je imela tako lani 71 poslovalnic, zdaj jih ima 68.