Rekordni donos državnih naložb mogoče pripisati predvsem energetiki

Novice Forbes Slovenija 9. aprila, 2024 19.36
featured image

Donos kapitalskih naložb, s katerimi upravlja Slovenski državni holding (SDH), je lani po trenutnih podatkih dosegel 10,2 odstotka, kar je najvišji donos od ustanovitve holdinga leta 2014, poroča STA. Država in SDH sta prejela tudi 175,5 milijona evra dividend, kar je prav tako nad letnim načrtom, so po današnji seji nadzornega sveta sporočili iz SDH.

9. aprila, 2024 19.36

Vrednost vseh kapitalskih naložb v upravljanju SDH je konec lanskega leta znašala 12,2 milijarde evrov, kar je okoli milijardo evrov več kot ob koncu 2022.

Donosnost portfelja kapitalskih naložb je bila lani za 2,9 odstotne točke večja od načrtovane donosnosti v letnem načrtu upravljanja za leto 2023 in bistveno višja kot v 2022, ko je pod vplivom posledic energetske krize dosegla le 2,8 odstotka. Dividende države in SDH so znašale 175,5 milijona evrov in so prav tako presegle načrtovano vrednost 162,6 milijona evrov, še piše STA.

Po pojasnilih SDH je glavni razlog za rekordne lanske rezultate izjemno poslovanje stebra energetika, so pa tudi vsi ostali upravljavski stebri izkazali rezultate, ki so bili nad načrti.

“Odlični rezultati stebra energetika so predvsem posledica dobrih rezultatov skupin Holding Slovenske elektrarne (HSE) in Gen. HSE je do konca leta 2023 že vrnila 342 milijonov evrov od prejetih 492 milijonov evrov naknadnih vplačil kapitala, preostanek pa bo vrnjen tekom letošnjega leta,” so pojasnili na SDH.

HSE
Foto: Srdjan Zivulovic/Bobo

Poročilo o upravljanju naložb za lani in predstavitev sistema ocenjevanja premoženja SDH, je na današnji seji obravnaval nadzorni svet holdinga.

Donos na kapital naložb države in SDH je sicer v zadnjih letih precej nihal. Leta 2015, ko je bila sprejeta veljavna strategija upravljanja državnih naložb, je bil pri 4,7 odstotka, v 2019 se je povzpel na 6,9 odstotka. V 2020 je spričo covidne krize nazadoval na 4,3 odstotka in po vmesnem dvigu v letu 2021 nato v 2022 zaradi energetske krize zdrsnil na le 2,8 odstotka.

Ministrstvo za finance se je sicer odločilo za prenovo strategije upravljanja državnih naložb. Prenovljena strategija bi po osnutku, ki ga je pridobila STA, ohranila razvrstitev naložb s kapitalskimi deleži države in SDH na strateške, pomembne in portfeljske.

Osnutek pa prinaša tudi nekatere predloge sprememb. Pošta Slovenije in Zavarovalnica Triglav bi se npr. iz strateških preselili med pomembne naložbe, kjer bi se znašel tudi Telekom Slovenije. Finančni minister Klemen Boštjančič je, tako poroča STA, potem ko so pomisleke izrazili sindikati, prejšnji teden pojasnil, da je do spremembe klasifikacije državnih naložb prišlo izključno zaradi tehničnih razlogov in da v ozadju niso težnje po prodaji podjetij.