Prestiž dvojne zmogljivosti: zapeljite novi Porsche Cayenne

Avto PROMOCIJSKO SPOROČILO 8. aprila, 2024 11.15
featured image

Porsche Cayenne postavlja merila v segmentu SUV že od leta 2002. Od uporabnosti do prestižnega udobja in od terenskih pa vse do športnih zmogljivosti – Cayenne je še zmeraj tisto, kar pričakujete od tipičnega Porscheja. Dovršena športnost, izpopolnjena učinkovitost, brezčasen dizajn in vrhunska ergonomija upravljanja pa so atributi Cayenna najnovejše generacije.

8. aprila, 2024 11.15

Prefinjen dizajn zunanjosti

Tako kot njegov predhodnik je tudi novi Cayenne na voljo v dveh karoserijskih različicah – Cayenne in Cayenne Coupé. Slednji je nekoliko nižji od svojega brata in bolj športno naravnan. Oba modela pa se ponašata z novim dizajnom odbijačev, pokrova motorja in žarometov (več o tem pozneje) ter z večjimi, 20-palčnimi serijskimi platišči, ki so na izbiro v več svežih različicah. Posodobljen je tudi zadek, vključno z novo zasnovo vrat prtljažnika in zadnjih luči.

Razširjena je ponudba novih zunanjih kovinskih barv, med katerimi boste našli algrave modro, monteško modro in novo posebno barvo, arktično sivo. Seveda pa je v sklopu barv po naročilu iz programa Porsche Exclusive Manufaktur na voljo še precej drugih barvnih odtenkov.

Foto: Porsche Center Ljubljana

Notranji ambient z inovativno izkušnjo Porsche Driver Experience

Notranjost novinca zaznamuje vozniku in potnikom prilagojena tehnologija, ki je resnično revolucionarna. Cayenne se ponaša z novim konceptom prikazovanja in upravljanja Porsche Driver Experience, ki ponuja popolnoma digitalen zaslon, široke možnosti individualizacije in intuitivno upravljanje. Vozniku sta na voljo 12,6-palčni ukrivljeni instrumentni zaslon in 12,3-palčni osrednji zaslon, pred sovoznikom pa je lahko opcijski 10,9-palčni zaslon. Z novo tehnologijo prikaza voznikov zaslon ne potrebuje zastora za senčenje, kar mu daje sodoben in tanek videz.

Opcijski 10,9-palčni sovoznikov zaslon je občutljiv za dotik, potniku pa omogoča, da med vožnjo upravlja navigacijo ali izbira med medijskimi storitvami, kar lahko resnično razbremeni voznika. Novi Cayenne je zasnovan za skupna doživetja vseh v avtomobilu in njegove tehnološke rešitve to prav zares zagotavljajo. Potniki lahko med vožnjo gledajo tudi pretočne videovsebine iz nove Porschejeve storitve In-Car Video. Platforma omogoča, da lahko uporabniki dostopajo do svojih najljubših pretočnih vsebin na enem mestu. Da pa sovoznikov zaslon ne bi motil voznika, je na njem posebna folija, ki preprečuje, da bi voznik videl nanj. Videovsebine se sicer lahko na osrednji zaslon prenašajo le takrat, ko Cayenne miruje.

Foto: Porsche Center Ljubljana

Nova generacija svetlobne tehnologije

Novi Cayenne je opremljen z najsodobnejšo generacijo Porschejeve visokoresolucijske matrične tehnologije žarometov. Njena porazdelitev svetlobe je do dvakrat svetlejša v primerjavi s prejšnjimi vrhunskimi svetilnimi sistemi v Cayennu. Ključna inovacija je čip, ki na površini v velikosti palca združuje več kot 16.000 posamično upravljanih mikrosvetlobnih diod. V vsakem žarometu sta dva takšna čipa.

Na voljo je tudi visokozmogljiv svetlobni snop, ki spreminja noč v dan na razdalji do 600 metrov. Nova funkcija nebleščanja dolgih luči se uporablja za naproti vozeče avtomobile, pri čemer pa so zdaj nesenčena območja okoli vrzeli proti bleščanju bistveno svetlejša.

Foto: Porsche Center Ljubljana

Tehnološko dovršen volan

Moderen večfunkcijski športni volan v novem Cayennu izvira iz modela 911 in je bil v primerjavi s predhodnikom popolnoma prenovljen. Na njem je serijsko nameščeno stikalo za izbiro načina vožnje, s katerim lahko neposredno preklapljate med opcijami Normal, Offroad, Sport in Sport Plus. Na volanu boste našli tudi nov preklopni gumb za funkcije in prikaz na armaturni plošči, neposredno na volanu pa boste lahko upravljali tudi opcijski »head-up« zaslon.

Foto: Porsche Center Ljubljana

Novi učinkovitejši in zmogljivejši motorji

Novi Cayenne se v vseh različicah predstavlja tudi s svežo paleto učinkovitih in zmogljivih motorjev. Izbirate lahko med petimi različnimi agregati, dvema bencinskima in tremi hibridnimi. V osnovni različici Cayenna se vrti izpopolnjen 3-litrski turbo šestvaljnik, ki razvije 353 konjskih moči ter 500 Nm navora. Enak motor je osnova za elektrificiran pogonski sklop Cayenna E-Hybrid. V kombinaciji z novim elektromotorjem, ki zdaj razvija 176 konjskih moči, se je njegova sistemska zmogljivost povečala na kar 470 konjskih moči ter 650 Nm navora.

V model Cayenne S je vgrajena posodobljena različica 4-litrskega biturbo motorja V8, ki se  ponaša s 474 konjskimi močmi in 600 Nm navora. Cayenne S E-Hybrid ima sicer dva valja manj, a je njegov 3-litrski turbo šestvaljnik podprt z elektromotorjem in tako razvija 519 konjskih moči in 750 Nm navora. Če k 4-litrskemu motorju priključimo še elektromotor, pa je pogonski sklop pripravljen za namestitev v najmočnejši serijski Cayenne vseh časov. Cayenne Turbo E-Hybrid ustvari neverjetnih 739 konjskih moči in 950 Nm navora.

V vse priključno-hibridne modele Cayenne je vgrajena nova visokonapetostna baterija s povečano kapaciteto, ki omogoča vse do 90 kilometrov električnega dosega. Vsi modeli z oznako E-Hybrid so opremljeni z 11-kilovatnim notranjim polnilnikom, zato boste baterijo ob dovolj zmogljivem električnem priključku kar na domači vtičnici napolnili v manj kot dveh urah in pol.

Foto: Porsche Center Ljubljana

Nova platišča in posodobitve podvozja

Medtem ko so imeli predhodniki 19-palčna platišča, so novi modeli Cayenne že serijsko opremljeni z 20-palčnimi. Na voljo so tudi 21- in 22-palčna platišča, številni novi dizajni pa dodatno razširjajo možnosti personalizacije. Nova kolesa v kombinaciji s posodobljenim polaktivnim podvozjem zagotavljajo še udobnejšo vožnjo, boljšo lego na cesti in več športne dinamike.

Foto: Porsche Center Ljubljana

Edinstvena združitev razkošja in športnosti

Novi Cayenne je športni avtomobil v segmentu SUV, kar se kaže tudi v njegovi notranjosti. V njej se prepletata športnost in razkošno udobje. Poleg novega koncepta prikazovanja in upravljanja Porsche Driver Experience sta popolnoma prenovljeni tudi sredinska konzola in zgornja površina notranjega dela vrat. S tem je ustvarjen občutek širše in prostornejše notranjosti. Oba konca armaturne plošče zaznamujejo vertikalne odprtine za dovod zraka, ki so tokrat prvič zasnovane brez vidnih usmerjevalnih lamel. Za kakovost zraka v potniškem prostoru skrbi nov sistem z ionizatorjem, ki ima senzor za droben prah. Ne glede na to, ali se peljete na delo, izlet, daljši oddih ali vlečete prikolico s čolnom, vam bo novi Cayenne postregel z edinstvenim užitkom v vožnji in z brezčasnim Porschejevim dizajnom.

Foto: Porsche Center Ljubljana

Izberite svoj novi Cayenne v Porsche Centru Ljubljana

V Porsche Centru Ljubljana so za vas pripravili ekskluzivno zalogo novih modelov Cayenne E-Hybrid z izbrano in bogato dodatno opremo. Za več informacij o modelih Cayenne obiščite www.porsche.si ali se osebno oglasite v Porsche Centru Ljubljana, kjer vam bodo prijazni svetovalci pomagali pri izbiri športnika, ki je pravi za vas.