Po dveh mesecih rasti februarja manj brezposelnih

Novice Aljoša Črnko 5. marca, 2024 18.45
featured image

Po dveh mesecih rasti je zavod za zaposlovanje zabeležil padec registrirane brezposelnosti. Število registriranih brezposelnih je februarja vnovič bilo pod 50.000.

5. marca, 2024 18.45

Zavod RS za zaposlovanje je februarja po dveh mesecih rasti vnovič zabeležil padec registrirane brezposelnosti. Število registriranih brezposelnih se je minuli mesec ustavilo pri 49.716 brezposelnih, kar je 3,7 odstotka manj kot januarja in 6,9 odstotka manj kot februarja lani, je objavil zavod.

Februarja se je v evidenco brezposelnih na novo prijavilo 4.681 brezposelnih oseb, kar je 49,5 odstotka manj kot januarja in 6,6 odstotka več kot februarja lani. Med novo prijavljenimi je bilo 1.959 brezposelnih zaradi izteka zaposlitev za določen čas, 1.014 presežnih delavcev, 90 brezposelnih zaradi stečajev in 383 iskalcev prve zaposlitve.

V primerjavi s predhodnim mesecem je bilo na novo prijavljenih po izteku zaposlitve za določen čas 59,9 odstotka manj, iskalcev prve zaposlitve 33,7 odstotka manj in presežnih delavcev 50,4 odstotka manj. Na drugi strani je bilo več prijav zaradi stečajev, in sicer za 83,7 odstotka.

V primerjavi za lanskim februarjem se je na novo prijavilo 35,4 odstotka več presežnih delavcev in 172,7 odstotka več stečajnikov, brezposelnih po izteku zaposlitev za določen čas se je prijavilo 3,1 odstotka manj, iskalcev prve zaposlitve pa 13,0 odstotka manj.

Med minuli mesec prijavljenimi brezposelnimi po navedbah zavoda prevladujejo osebe, ki jim je delovno razmerje prenehalo na področju predelovalnih dejavnosti in v dejavnosti trgovina; vzdrževanje in popravila motornih vozil.

Od 6575 brezposelnih oseb, ki jih je zavod februarja odjavil iz evidence, se je zaposlilo oziroma samozaposlilo 4708 oseb, kar je 19,6 odstotka več kot januarja in 2,6 odstotka več kot februarja lani.

Med tistimi, ki so se zaposlili, je bilo največ delavcev za preprosta dela v predelovalnih dejavnostih, prodajalcev, tajnikov, izvajalcev suhomontažne gradnje, štukaterjev ipd., delavcev za preprosta dela pri nizkih gradnjah, zidarjev, komercialnih zastopnikov za prodajo, čistilcev, strežnikov in gospodinjskih pomočnikov ipd. v uradih, hotelih in drugih ustanovah, skladiščnikov in uradnikov za nabavo in prodajo, voznikov osebnih vozil, taksijev in lahkih dostavnih vozil, tesarjev in natakarjev.