Microsoft, Amazon in Alphabet v preiskavi: pregledujejo večmilijardne posle v UI

Novice Marko Rabuza 26. januarja, 2024 18.29
featured image

Ameriška Zvezna komisija za trgovino (FTC) je začela preiskavo proti tehnološkim velikanom, vključno z Microsoftom, Amazonom in Alphabetom. Pregledovali bodo naložbe v hitro rastočo umetno inteligenco (UI).

26. januarja, 2024 18.29

Ameriški regulator je sporočil, da je petim podjetjem poslal odredbe, v katerih je zahteval več informacij o deset milijard dolarjev vrednem poslu med Microsoftom in OpenAI ter o naložbah podjetij Amazon in Alphabet v Anthropic, vrednih štiri oziroma dve milijardi dolarjev.

Regulatorji so navedli, da bodo podrobno preverili informacije o njihovih partnerskih sporazumih in naložbah ter ugotovili, kakšen konkurenčni vpliv bodo ti posli imeli na trg.

Preiskava bo preučila, ali tehnološki velikani “izkrivljajo inovacije in spodkopavajo pošteno konkurenco” na trgu umetne inteligence, je povedala predsednica FTC Lina Khan, poroča Forbes.

Microsoft je v izjavi dejal, da pozdravlja preiskavo in da njihovo partnerstvo z OpenAI “spodbuja konkurenco in pospešuje inovacije”.

Tudi v podjetju Alphabet so dejali, da preiskavo spodbujajo, saj upajo, da bo “osvetlila podjetja, ki ne ponujajo odprtosti Googlovega oblaka”.

Podjetji Anthropic in Amazon sta sporočili, da preiskave za zdaj ne komentirata, OpenAI pa se na prošnjo za komentar Forbesa ni odzval.

Prepletenost Microsofta in OpenAI

Objava je sledila letu velikih naložb tehnoloških velikanov v podjetja, ki se ukvarjajo z umetno inteligenco. Microsoft je pred enim letom napovedal partnerstvo in deset milijard dolarjev vredno naložbo v OpenAI. Njun odnos je postal še tesnejši po tem, ko je upravni odbor OpenAI novembra za kratek čas odpustil izvršnega direktorja Sama Altmana.

Altman je bil ponovno imenovan le štiri dni pozneje. Takratni dogovor je vseboval tudi pogoj, da je Microsoft pridobil sedež brez glasovalne pravice v upravnem odboru neprofitne družbe.

Kot je poročal Bloomberg, so regulativni organi začeli preučevati ta obsežni posel že decembra, kmalu po tem, ko je britanski organ za konkurenco in trge prav tako začel predhodno preiskavo posla.

Velikana vložila v Anthropic

Anthropic, zagonsko podjetje za umetno inteligenco, ki so ga leta 2021 ustanovili nekdanji zaposleni v OpenAI, je prav tako napovedal obsežno partnerstvo z dvema največjima tehnološkima podjetjema v ZDA – Amazonom in Alphabetom, lastnikom Googla.

Amazon je septembra najavil svojo naložbo v start up v višini štirih milijard dolarjev. Manj kot dva meseca pozneje je Alphabet napovedal še dve milijardi dolarjev v posel, v okviru katerega Anthropic uporablja njihovo najnovejšo različico Googlovega oblaka za Claude, Anthropicov glavni produkt umetne inteligence.