Ameriški sindikat pri Fordu dosegel zgodovinski dogovor

Novice Forbes Slovenija 26. oktobra, 2023 09.50
featured image

Sindikat UAW je po več kot mesecu dni sklenil zgodovinski dogovor z ameriškim proizvajalcem avtomobilov Ford.

26. oktobra, 2023 09.50

Po 41 dneh stavke je sindikat delavcev ameriške avtomobilske industrije UAW sklenil dogovor z ameriškim avtomobilskim podjetjem Ford.

S tem se nakazujejo možnosti, da bo stavka končana, saj morajo dogovor potrditi le še člani sindikata.

V delavskem sporu je posredoval tudi ameriški predsednik Joe Biden. Ta je dogovor že pozdravil, ob zaključku stavke, pa bi to bil njegov drug uspeh letos, saj je preprečil tudi stavko železničarjev.

Biden je prejšnji mesec kot prvi predsednik v zgodovini ZDA obiskal stavkajoče delavce v Michiganu in izrazil podporo njihovim zahtevam. Razglasil trdi tudi, da je najbolj naklonjen sindikatom med vsemi predsedniki v zgodovini.

V sporočilu za javnost je ameriški predsednik povedal, da je dogovor zgodovinski, in pohvalil obe strani.

Boljše plače in pravica do stavke

Dogovor med vodstvom sindikata UAW in Fordom vključuje 25-odstotno povečanje plač, zagotovljeno rast plač v skladu z inflacijo, končanje diskriminacije pri novozaposlenih ter pravico do stavke, če tovarna zapre svoja vrata.

Ameriški sindikat je dosegel zgodovinski dogovor s Fordom
Še pred General Motors, je sindikat delavcev ameriške avtomobilske industrije dosegel dogovor tudi s Fordom in Stellantisom Foto: PROFIMEDIA

Vodja sindikata UAW Shawn Fein je na začetku zahteval celo 40-odstotno povečanje plač pri vseh ameriških avtomobilistih. Ford je medtem avgusta predlagal povečanje v višini devetih odstotkov.

“Da rekordni dobički prinašajo rekordne pogodbe, ponavljamo že mesece. Zdaj sporočam družini UAW, da je stavka obrodila sadove,” je dejal Fein.

Zadovoljstvo z dogovorom so sporočili tudi iz Forda.

Amriški sindikat UAW ima 146 tisoč članov, od katerih se jih je stavki pridružilo nekaj več kot 45 tisoč.

23-odstotno zvišanje plač sindikatu ponujata še General Motors in Stellantis (prejšnji Fiat Chrysler), a naj bi dogovor s Fordom botroval k boljši ponudbi teh dveh avtomobilskih velikanov.

Običajno se stavka konča, ko člani sindikata potrdijo dogovor. A sindikat UAW je sporočil, da se bodo stavkajoči pri Fordu, vrnili na delo takoj, kar pomeni dodaten pritisk na GM in Stellantis.