Arnold Schwarzenegger, zvezdnik, politik, po novem pa tudi milijarder

Ljudje Forbes 9. junija, 2024 15.04
featured image

Filmski zvezdnik Arnold Schwarzenegger je uspešno unovčil slavo. Forbes ocenjuje, da je 76-letnik po novem član kluba milijarderjev.

9. junija, 2024 15.04

Ni veliko filmov, ki bi bili tako polni akcije kot dejansko življenje Arnolda Schwarzeneggerja.

Zvezdnik filmov Terminator in Policaj iz vrtca se je rodil v revni družini v kraju Thal na avstrijskem Štajerskem. Vasica, ki ima danes 2.500 prebivalcev, leži nekaj kilometrov zahodno od Gradca in okoli 60 kilometrov stran od Šentilja.

Pri 21 letih jo je Schwarzenegger, čigar oče je bil član nacistov, mahnil čez lužo in tam najprej kot bodibilder s svojimi mišicami in šarmom štirikrat osvojil naziv Mr. Universe, nato pa osvojil Hollywood in najvišji politični položaj guvernerja v ameriški zvezni državi Kalifornija.

Svojo slavo je znal pretopiti v bogastvo. Po Forbesovih ocenah ima zdaj 76-letni igralec milijardo dolarjev (po trenutnem tečaju okoli 925 milijonov evrov) premoženja.

Zabavna industrija rojeva milijarderje

Hollywoodski igralec je le zadnji v valu predstavnikov zabavne industrije, ki so svoj uspeh dobro finančno unovčili. Na zadnji Forbesovi globalni lestvici milijarderjev je 14 zvezdnikov, med njimi 34-letna pevka Taylor Swift, 77-letni ustvarjalec serije Zakon in red Dick Wolf, 70-letni komik Jerry Seinfeld.

Schwarzenegger je po 54-letnem Tylerju Perryju, ki je najbolj znan po franšizi Madea in je po ocenah vreden 1,4 milijarde dolarjev (okoli 1,3 milijarde evrov), drugi igralec, ki je postal milijarder. Vendar je Schwarzenegger do bogastva prišel po drugačni poti, saj je zaslužke v filmski industriji pametno vlagal dalje.

Namesto plače želel odstotke

V ZDA se je priselil leta 1968. Sprva je imel težave pri pridobivanju vlog zaradi močnega naglasa, nato pa posnel približno 50 filmov, ki so ustvarjalcem prinesli 5,5 milijarde dolarjev (okoli pet milijard evrov).

Po Forbesovih ocenah je s svojimi filmi zaslužil približno 500 milijonov dolarjev (460 milijonov evrov), deloma zaradi načina, kako je sklepal pogodbe.

Ko so se v 80. letih vodilni v studiu obotavljali, ali bi posneli njegovo prvo komedijo Dvojčka, v kateri je igral tudi Danny DeVito, se je Schwarzenegger odpovedal klasični plači in raje izbral plačilo v obliki petine bruto prihodkov od predvajanja filma. Film iz leta 1988 je postal uspešnica in na koncu je zaslužil več kot 35 milijonov dolarjev, kar je veliko več, kot bi dobil vnaprej. “Takega posla studio nikoli več ne bi sklenil,” je igralec dejal v enem od intervjujev leta 2016.

Kasneje je Schwarzenegger več milijonov zaslužil tudi z oglaševanjem izdelkov.

Arnold Schwarzenegger, maj 2024
Schwarzenegger, ki je mladost preživel le malo stran od slovenske meje, blizu Gradca, je pri nas najbolj znan kot zvezdnik filma Terminator (Foto: Profimedia)

Upal je tvegati

Toda po Forbesovih ocenah gre približno 65 odstotkov od omenjenega polmilijardnega zaslužka v zabavni industriji za davke in stroške, kot so plačilo njegovega agenta, menedžerja, odvetnika in drugih, tako da mu pod črto ostane približno 170 milijonov dolarjev.

Sam je v preteklosti ocenil, da se je s tem, ko je med letoma 2003 in 2011 deloval kot guverner Kalifornije, odpovedal 200 milijonom dolarjem dodatnih hollywoodskih prihodkov.

Tisti, ki ga najbolje poznajo, pravijo, da je za njegov finančni uspeh najbolj zaslužna njegova nagnjenost k tveganju. “Želel sem velike naložbe, ki so bile zanimive, ustvarjalne in drugačne,” je milijarder zapisal v svoji knjigi Total Recall. “Konzervativne oblike vlaganj, ki bi prinesle po štiri odstotke na leto, me niso zanimale.”

Plačeval za molk?

Če se mu je nagnjenost k tveganju očitno izplačala kot vlagatelju, pa se mu je morda maščevala v zasebnem življenju.

Schwarzeneggerja je prejšnji mesec v sodnem procesu proti nekdanjemu ameriškemu predsedniku Donaldu Trumpu omenil nekdanji založnik National Enquirer David Pecker. Ta je na sodišču odgovarjal na očitke, da naj bi medijska hiša Trumpu v času kampanje na skrivaj pomagala zatreti obtožbe Karen McDougal, nekdanje Playboyeve zajčice, s tem, da ji je plačevala za molk.

Ameriški mediji pišejo, da gre za tako imenovano taktiko „ujemi-in-ubij“, ko založnik plača osebi za ekskluzivne pravice za zgodbo, ne da bi jo nameraval objaviti, bodisi kot uslugo slavni osebi bodisi zato, da bi pridobila moč vplivanja na to osebo.

Pecker je na sodišču dejal, da je imel podoben dogovor tudi s Schwarzeneggerjem, ko je ta kandidiral za kalifornijskega guvernerja. Takrat naj bi se po Peckerjevih navedbah kar 40 žensk obrnilo na American Media Inc, takratnega lastnika National Enquirerja, s trditvami o slavnemu kandidatu za visok politični položaj. Pecker je dodal, da je v imenu Schwarzeneggerja, ki mu je podjetje American Media v nekem trenutku plačevalo milijon dolarjev na leto za promocijo revij za fitnes, odštel “več sto tisoč” dolarjev, da zgodbe ne bi prišle v omenjeni tabloid.

Igralčevi predstavniki se na Forbesovo prošnjo za komentar teh navedb niso odzvali. Los Angeles Times je sicer že leta 2003 prvič poročal o številnih obtožbah o otipavanju in spolnem nadlegovanju, ki so takrat letele na igralca. Schwarzenegger je v Netflixovi dokumentarni seriji o svojem življenju, posneti v lanskem letu, dejal, da je bilo njegovo vedenje “napačno”.

Arnold Schwarzenegger, Kitzbuhel, FIS pokal, 2024
Ameriški zvezdnik na letošnji tekmi svetovnega pokala v alpskem smučanju v Kitzbühelu v rodni Avstriji (Foto: Profimedia)

Draga ločitev

Leta 2021 se je Schwarzenegger dokončno ločil od nekdanje voditeljice informativnih oddaj in nečakinje ubitega ameriškega predsednika Johna F. Kennedyja Marie Shriver. Pogoji ločitve niso bili javno obelodanjeni, Forbes pa predvideva, da par ni sklenil predporočne pogodbe in da sta si premoženje razdelila na pol, kot to določa kalifornijska zakonodaja. Če bi sestavila predporočno pogodbo, bi bil Schwarzenegger morda danes vreden skoraj dvakrat več.

Začel z vlaganji v nepremičnine

Schwarzenegger je vse od prihoda v ZDA pred 55 leti svoje zaslužke obračal. Najprej je zaslužke od bodibildinga in stranskih dejavnosti – med drugim je zlagal opeke s prijateljem in kolegom bodibilderjem Francom Columbo ter prodajal brošure za fitnes po pošti – začel kupovati stanovanjske hiše v Santa Monici. Sam pravi, da je bil milijonar, še preden je v sedemdesetih letih prejšnjega stoletja dobil kakšno večjo filmsko vlogo.

Kasneje je denar vlagal v poslovne nepremičnine, zasebni kapital in delnice. Je ustanovitelj podjetja Main Street Advisors, ki ga je njegov dolgoletni finančni svetovalec Paul Wachter odprl leta 1997 z namenom, da bi filmskemu zvezdniku pomagal upravljati z njegovim denarjem. Podjetje se je od takrat razširilo in svetuje tudi zvezdnikom, kot sta LeBron James in Billie Eilish.

Med drugim je preuredil celoten blok v Santa Monici, ki ga je nato leta 2006 prodal. V osemdesetih letih prejšnjega stoletja je za približno 12 milijonov dolarjev kupil poslovno stavbo v elitnem delu Venice Beach v Los Angelesu, ki jo je leta 2013 prodal za vsaj trikrat višjo vsoto. Pred tem je imel pomemben delež v hotelu Waldorf Astoria na Beverly Hillsu, poleg tega je dolgoletni vlagatelj v Easton Town Center v Columbusu v zvezni državi Ohio.

Pod mentorstvom finančnega čarovnika

Razvoj tega trgovskega središča je vodil milijarder Les Wexner, ki se je s podjetjem Victoria Secret zdaj znašel v težavah, je pa eno najuspešnejših v državi. Schwarzenegger je Wexnerja v govoru leta 2001 opisal kot enega svojih “učiteljev”.

Še en njegov ključni mentor naj bi bil Warren Buffett iz družbe Berkshire Hathaway, ki ga je igralec označil za “največjega vlagatelja vseh časov”. Spoznala sta se konec devetdesetih let prejšnjega stoletja, Buffett pa je bil med drugim gospodarski svetovalec v Schwarzeneggerjevi politični kampanji pred dvema desetletjema. Schwarzenegger je v intervjuju za New York Times leta 2021 “čarovnika iz Omahe” označil kot zgled in razlog, zakaj ne bi vlagal v bitcoin ali druge kriptovalute: “Sem kot Warren Buffett. Ne vlagam v stvari, ki jih ne razumem.”

Guverner Kalifornije Arnold Schwarzenegger in župan Los Angelesa Antonio Villagraigosa, 2010
Tako sta Schwarzenegger, takrat guverner Kalifornije, in losangeleški župan Antonio Villagraigosa leta 2010 naznanila, da bo sedež ameriške hčere kitajskega avtomobilskega proizvajalca BYD v Los Angelesu (Foto: Profimedia)

Starbucks, Google, Beyond Meat …

Morda ne v kriptovalute, je pa Schwarzenegger vlagal v nekatere najbolj znane ameriške blagovne znamke.

V devetdesetih letih prejšnjega stoletja je stavil na Starbucks. Delnice kavnega imperija ima še danes. Leta 1999 je bil vlagatelj v Googlovo serijo A, nato je delnice prodal, pred kratkim pa jih je nekaj odkupil. V lasti je imel ali ima tudi deleže podjetij, kot so Beyond Meat, AMC in YES Network.

Leta 1997 je kupil letalo Boeing 747 v vrednosti 130 milijonov dolarjev, ki ga je nato dal v najem družbi Singapore Airlines. Igralec je vnaprej plačal približno 10 milijonov dolarjev. Njegov svetovalec Wachter je kasneje dejal, da sta s poslom zaslužila, a ni povedal, koliko. Je pa priznal, da ni šlo za velike zneske, ki sta jih pričakovala, deloma zaradi padca vrednosti letalskih prevoznikov po terorističnem napadu v ZDA 11. septembra 2001.

Donosna naložba v sklad

Eden njegovih večjih uspehov bi lahko bil nakup manjšinskega deleža v naložbenem skladu Dimensional Fund Advisors v letu 1996. Podjetje Davida Bootha je takrat upravljalo približno 12 milijard dolarjev sredstev, danes jih ima 718 milijard dolarjev. Schwarzeneggerja naj bi prepričale Boothove povezave z enim od njegovih idolov, pokojnim ekonomistom Miltonom Friedmanom: Booth je bil eden od Friedmanovih študentov na univerzi v Chicagu.

Schwarzenegger je sprva kupil nekaj manj kot 5 odstotkov delnic podjetja za nerazkrito vsoto, vendar po besedah Wachterja “ni prodal niti ene delnice”. Wachter naložbo ocenjuje kot eno “najbolj neverjetnih”, kar jih je kdaj videl. Po Forbesovih ocenah je začetni delež zdaj vreden skoraj 500 milijonov dolarjev.

Poleg nepremičninskih in portfeljskih naložb je Schwarzenegger še vedno lastnik več podjetij: filmskega in produkcijskega podjetja Oak Productions, podjetja Fitness Publications Inc. ter podjetja Pumping Iron America, ki se ukvarja s filmi in blagovnimi znamkami. Njegov širok portfelj naložb vključuje tudi Arnold Sports Festival, tridnevno konvencijo bodibilderjev, ki poteka v Columbusu, pa tudi v Madridu, Združenem kraljestvu, Braziliji in Južni Afriki. V lasti ima tudi za približno 40 milijonov dolarjev (37 milijonov evrov) osebnih nepremičnin, med drugim dvorec s sedmimi spalnicami v Brentwoodu v Kaliforniji.

Warren Buffett
“Sem kot Warren Buffett. Ne vlagam v stvari, ki jih ne razumem,” je pred časom o kriptovalutah in svojem mentorju Buffettu (na fotografiji) dejal Schwarzenegger (Foto: Profimedia)

Zdrs z verigo restavracij

Vsaka njegova naložba pa vendarle ni bila uspešna. Leta 1991 je Schwarzenegger skupaj z Bruceom Willisom in Sylvestrom Stallonom investiral v Planet Hollywood. Veriga tematskih restavracij je bila leta 1996 dosegla vredna več kot 3 milijarde dolarjev (2,8 milijarde evrov), tri leta pozneje pa je končala v stečaju.

Čeprav Schwarzenegger ni dobil niti približno toliko, kolikor je bil njegov delež na papirju vreden v najlepših časih, se je precej uspešno izvlekel. Pred vstopom v podjetje se je namreč po nasvetu Wachterja dve leti pogajal o svojem lastniškem deležu, da bi si zagotovil ustrezne “varovalke“. Delničarska pogodba mu je tako omogočala, da je lahko delnice prodal prej kot drugi vlagatelji. Tako naj bi vseeno “znatno” zaslužil glede na svojo začetno naložbo.

V pogonu

Igralcu naj bi na karierni poti pomagala tudi neutrudna delovna etika. V času, ko je bil guverner, njegovi uslužbenci niso smeli uporabljati besede “utrujen”, pravi Margita Thomson, njegova nekdanja tiskovna predstavnica. Schwarzenegger jo je imenoval “beseda T”.

“Iz dneva v dan je nenehno v pogonu,“ pravi Thomsonova.

Nedavno je igralec razkril, da so mu po številnih operacijah vgradili spodbujevalnik srca, a ima še vedno poln urnik. Lani je na platformi Netflix lansiral dve oddaji: Arnold je tridelni dokumentarec o njegovem življenju, Fubar pa televizijska serija, v kateri ima glavno vlogo. Ko se bo snemanje končalo, bo posnel še božično komedijo.

“Mislim, da je to najbolj zaposlen 76-letnik na svetu,“ pravi Schwarzeneggerjev vodja osebja Daniel Ketchell, ki dela z njim, odkar je bil guverner. Po besedah Ketchella se Schwarzenegger večino dni zbuja ob petih zjutraj, da nahrani svoje živali, vključno s tremi psi, miniaturnim konjem, oslom in prašičem. Nato na svojem iPadu preveri nujno elektronsko pošto in se pred začetkom dneva razgibava.

Ga je pa skoraj nemogoče dobiti. “Med njim in svetom je veliko ljudi,” pravi Steve Algermissen, izvršni direktor losangeleške pisarne podjetja Cushman & Wakefield. Tudi reviji Forbes prek njegovih predstavnikov ni uspelo dobiti intervjuja z njim kljub večkratnim prošnjam za komentar. Njegov finančni svetovalec Wachter je odgovarjal na vprašanja, vendar ni želel komentirati neto premoženja svoje stranke.

Avtorica članka je Jemima McEvoy.