Prodali le delček naftnega velikana, zaslužili pa milijarde

Posel Forbes Slovenija 3. junija, 2024 11.28
featured image

Savdska Arabija je preko vikenda izvedla dražbo majhnega deleža državnega naftnega podjetja, s katero je v pičlih nekaj urah zbrala predvidenih 12 milijard dolarjev.

3. junija, 2024 11.28

Savdski naftni velikan Saudi Aramco, ki je trenutno peto največje podjetje na svetu, je v nedeljo prodal za manj kot odstotek delnic v vrednosti 12 milijard dolarjev. Bližnjevzhodna monarhija z denarjem vlaga v ambiciozen projekt gospodarske preobrazbe, vlagatelje pa med drugim privlači ena najbolj zajetnih dividend na svetu.

Podjetje namerava prodati 1,5 milijarde delnic, kar je 0,64-odstotni delež. V le nekaj urah po odprtju knjig je povpraševanje doseglo ponudbo za delnice, katerih cenovni razpon je bil določen med 26,7 in 29 riali (6,57 in 7,13 evra), poroča Bloomberg.

Po njihovih neuradnih informacijah še ni znano, koliko je bilo med kupci tujih vlagateljev, a da je šlo za mešanico tujih in domačih vlagateljev. Zainteresirani kupci imajo čas za prijavo do 6. junija, Savdska Arabija pa bo prodajo oglaševala vlagateljem na dogodkih v Londonu in New Yorku.

Prvič je Aramco delnice prodal leta 2019, ko je s prodajo 1,5 odstotnega deleža zbral slabih 30 milijard dolarjev, kar je bila največja prva javna ponudba delnic v zgodovini. Tuji vlagatelji so takrat kupili 23 odstotkov razpisanih delnic, a je Savdska Arabija odpovedala predvideno turnejo med tujimi vlagatelji. Mnoge tuje interesente je odvrnila visoka valuacija savdskih lastnikov in dejstvo, da Aramco za razliko od mnogih globalnih tekmecev ne odkupuje lastnih delnic.

Aramco je v 82-odstotni lasti države, še 16-odstotni delež v podjetju pa ima savdski državni investicijski sklad. Skupaj ima kraljevina tako v lasti 98 odstotkov družbe. Tuji vlagatelji imajo v lasti le 0,4 odstotka družbe.

glavni direktor največje naftne družbe na svetu Aramco Amin Nasser na konferenci CERAWeek v Houstonu
Aramco je leta 2019 kljub zadržanosti tujih vlagateljev izvedel največjo prvo javno ponudbo delnic v zgodovini. Na fotografiji predsednik Aramca Amin Nasser (Foto: PROFIMEDIA)

Naložbe v preobrazbo

Savdska Arabija je prodajo izvedla na dan, ko je razširjeno združenje izvoznic nafte OPEC+, ki ga de facto vodi prav bližnjevzhodna monarhija, napovedalo nadaljevanje rezov v proizvodnji nafte. Ti se bodo nadaljevali do leta 2025, a ob tem potečejo dosedanji rezi, kar naj bi po pisanju Bloomberga Savdski Arabiji omogočilo sproščanje omejene proizvodnje Aramca.

Voditelj Savdske Arabije, princ Mohamed bin Salman, je prodajo dodatnih delnic Aramca napovedal že leta 2021.

Izkupiček bo prispeval k načrtom države, da preobrazi svoje gospodarstvo v pričakovanju vse manjšega svetovnega povpraševanja po nafti v luči zelenega prehoda. Strategija z imenom Vizija 2030 (Vision 2030) skuša savdsko gospodarstvo razpršiti in naftnim prihodkom dodati projekte na področju športa, turizma in tehnologije.

Kronski princ savdske Arabije Mohamed bin Salman in katarski emir Tamim bin Hamad al Thani
Kronski princ Savdske Arabije Mohamed bin Salman (levo) s projektom Vision 2030 želi zmanjšati odvisnost države od naftnih prihodkov (Foto: PROFIMEDIA)

Ena največjih prodaj delnic zadnjih let

Zadnja prodaja delnic je ena največjih, odkar je Aramco leta 2019 izvedel prvo javno ponudbo. Večje prodaje delnic so v tem času izvedle le ameriški telefonski ponudnik T-Mobile, kitajska Tencent Holdings in skupina Alibaba, ameriški proizvajalec električnih avtomobilov Rivian in investicijski sklad BlackRock.

Tuji vlagatelji od Aramca ne morejo pričakovati odkupov delnic, lahko pa pričakujejo, da bo velikan za dividende namenil okrog 124 milijard dolarjev na leto. To bi po izračunu analitične družbe Bloomberg Intelligence pomenilo 6,6-odstotno dividendno donosnost. To je ena največjih donosnosti med primerljivimi velikimi naftnimi podjetji.

Savdske delnice so v zadnjem času sicer priljubljene. V zadnjih tednih so štiri domača podjetja s prvimi javnimi ponudbami delnic zbrala skupno 176 milijard dolarjev v naročilih, poroča Bloomberg.

V nedeljo so delnice podjetja izgubile okrog dva odstotka. Od začetka leta, ko so namere o prodaji delnic postale javne, se je delnica pocenila za okrog 14 odstotkov.