Opec+ omejitev črpanja nafte podaljšal do konca prihodnjega leta

Novice Forbes Slovenija 2. junija, 2024 19.23
featured image

Članice razširjene skupine proizvajalk nafte Opec+ so se danes dogovorile, da bodo omejitve črpanja nafte podaljšale do konca prihodnjega leta, da bi v času gospodarske in geopolitične negotovosti podprle ceno nafte, poročanje tujih tiskovnih agencij povzema STA.

2. junija, 2024 19.23

12-članski kartel in njegovih deset zaveznic so se odločili, da podaljšajo raven skupne proizvodnje surove nafte od 1. januarja do 31. decembra 2025, piše v izjavi za javnost po današnjem polletnem srečanju skupine, ki je delno potekalo v Rijadu, delno pa prek video konference.

Omejitve proizvodnje, ki veljajo od novembra 2022 in znašajo dva milijona 159-litrskih sodov na dan, naj bi se podaljšale do konca prihodnjega leta z izjemo manjšega povečanja za Združene arabske emirate (ZAE). Skupni obseg proizvodnje naj bi tako znašal 39,7 milijona sodov dnevno, piše STA.

Osem članic skupine – Savdska Arabija, Rusija, Irak, ZAE, Kuvajt, Kazahstan, Alžirija in Oman – se je medtem dogovorilo, da bodo za nekaj mesecev podaljšale omejitev dobave, nato pa jo bodo postopoma odpravile, je po srečanju sporočilo savdsko ministrstvo za energijo. Kot so pojasnili po poročanju francoske tiskovne agencije AFP, bodo zmanjšanje za 2,2 milijona sodov na dan podaljšali do septembra letos, nato pa ga bodo do septembra 2025 postopno odpravili.

Glede na tabelo, objavljeno na spletu, so med članicami skupine Opec+, ki se se letos prostovoljne odločile zmanjšati dobavo ZAE, Rusija, Alžirija, Oman, Kazahstan, Kuvajt in Irak.

Naftna skupina Opec+, ki združuje 22 držav, je od konca leta 2022 zmanjšala dobavo za skoraj šest milijonov 159-litrskih sodov dnevno.

Zaradi ruske invazije na Ukrajino leta 2022 so cene nafte sicer začasno poskočile na 140 dolarjev za 159-litrski sod, kar je močno povečalo zaslužek v industriji. Zahod je zaradi vojne uvedel sankcije proti Rusiji, ki je dobavo svoje nafte preusmerila zlasti na Kitajsko in v Indijo.

Zmanjšanje obsega črpanja nafte je sicer prostovoljno. Konec lanskega leta je tako zaradi napovedanega zmanjšanja proizvodnje Angola izstopila iz kartela Opec, še poroča STA.