Poglejte, katere nogometne ekipe so največ vredne letos na svetu

Lestvice Forbes 1. junija, 2024 16.56
featured image

Povprečna vrednost ekipe med 30 najvrednejšimi letos znaša 2,3 milijarde dolarjev, kar je 5,1 odstotka več kot pred letom dni.

1. junija, 2024 16.56

Ko je sir Jim Ratcliffe, milijarder, ustanovitelj in glavni izvršni direktor kemične skupine Ineos, februarja letos za 6,5 milijarde dolarjev kupil 27,7 odstotka Manchester Uniteda, je bila to najvišja vsota, ki je bila kadarkoli plačana za športno moštvo.

Z njo je kupec dobil tudi upravljavske pravice. Posel je bil vreden 500 milijonov dolarjev več, kot je Forbes ocenil, da je bil sloviti angleški nogometni klub vreden pred letom dni.

Manchester United je v sezoni 2022/23 imel 187 milijonov dolarjev prihodka iz poslovanja, kar je največ med vsemi moštvi. Po svetu ima več kot 650 milijonov navijačev. Omenjeni posel tudi pove, zakaj 12 od 30 najbogatejših nogometnih ekip na svetu igra v angleški premier ligi. Revija Forbes zdaj vrednost Manchester Uniteda ocenjuje na 6,55 milijarde dolarjev, kar ga postavlja na drugo mesto za španski Real Madrid. Ta je s 6,6 milijarde dolarjev že tretje leto zapored moštvo z največjo vrednostjo na svetu.

Lepe vsote od prodaje medijskih pravic

Najprestižnejša angleška liga, premier liga, ki je decembra sklenila novo domačo televizijsko pogodbo za sezone od 2025/26 do 2028/29 za povprečno 2,1 milijarde dolarjev na leto, bo na ta račun zaslužila več kot dvakratno vsoto, ki jo zasluži katerakoli druga nogometna liga na svetu. In dvakrat toliko kot španska la liga, ki je na drugem mestu, če upoštevamo tudi mednarodne televizijske pogodbe.

Premier League, nogomet, tv prenos
Angleški premier ligi pogodbe za televizijske prenose doma in v tujini letno prinesejo okrog 4,2 milijarde dolarjev (Foto: PROFIMEDIA)

Vse evropske nogometne lige – z izjemo premier lige – razmišljajo o (delni) prodaji pravic. Italijanska serie A že od leta 2020 razmišlja o prodaji deleža svojih medijskih pravic vlagateljem zasebnega kapitala. Francoska liga ligue 1 je leta 2022 13 odstotkov svojih pravic v novi hčerinski družbi prodala družbi CVC, s čimer je liga dobila znatno denarno injekcijo. Francija je oktobra lani opustila dražbo pravic za radiodifuzijo, ker ni dobila nobene ponudbe, ki bi ustrezala minimalnim cenam za ligue 1 od leta 2024 do 2029.

V začetku leta 2022 je la liga storila nekaj podobnega in družbi CVC prodala 8,2 odstotka nove komercialne hčerinske družbe. Medtem v Nemčiji navijači bundeslige protestirajo proti prodaji lastniškega deleža v njenih pravicah za prenos.

Kdo je največ zaslužil

Real Madrid, UEFA, Liga prvakov
Real Madrid od sponzorjev letno zasluži največ med vsemi nogometnimi klubi (Foto: PROFIMEDIA)

Real Madrid je med vsemi moštvi ustvaril največ prihodkov (873 milijonov dolarjev) in v zadnjih devetih letih petkrat zmagal v Ligi prvakov. Sponzorji lahko računajo na to, da si bo ekipo na številnih velikih tekmah prek zaslonov ogledalo več sto milijonov nogometnih navdušencev.

Real Madrid zato na račun sponzorjev dresov letno v povprečju zasluži 205 milijonov dolarjev, kar je po podatkih Football Benchmark največ v nogometu. Po prihodkih od sponzorjev med drugimi ekipami, ki se običajno uvrstijo v Ligo prvakov, sledijo: Barcelona (189 milijonov dolarjev), Paris Saint-Germain (158 milijonov dolarjev), Arsenal (158 milijonov dolarjev), Manchester United (154 milijonov dolarjev), Manchester City (152 milijonov dolarjev), Chelsea (126 milijonov dolarjev) in Bayern München (119 milijonov dolarjev).

V premier ligi so klubi Newcastle United, Aston Villa in Fulham FC povečali prihodke sponzorjev z novimi pogodbami za sprednjo stran dresov, ki so začele veljati v sezoni 2023/24. Newcastle je unovčil novo pogodbo z družbo Sela, vredno približno 30 milijonov dolarjev na leto za tri leta, kar je štirikrat več, kot je ekipa prej prejemala od družbe Fun88.

Pogodba kluba Aston z BK8, ki znaša 15 milijonov dolarjev na leto, je več kot dvakrat večja od prejšnjega sponzorstva Cazoo. Pogodba kluba Fulham s SBOTop, ki znaša 12,5 milijona dolarjev, pa je za 66 odstotkov višja od prejšnjega sponzorskega honorarja, ki ga je klub prejel od W88.

Prenovljen format Lige prvakov še bolj dobičkonosen

Čeprav so se prihodki od evropskih televizijskih programov zmanjšali, je povprečna vrednost nogometne ekipe s seznama 30 najvrednejših (v nadaljevanju objavljamo 10) zdaj 2,3 milijarde dolarjev. To je 5,1 odstotka več kot pred enim letom. Evropske ekipe so že dolgo globalne blagovne znamke, po katerih vlagatelji hrepenijo.

Prihodki 30 ekip so v povprečju znašali 397 milijonov dolarjev ali tri odstotke več kot lani. Prihodki iz poslovanja pa so v povprečju znašali 36 milijonov dolarjev, kar je 57 odstotkov več kot leto prej. Eden od razlogov za povečanje dobičkonosnosti je ta, da je več evropskih ekip v sezoni 2022/23 ohranilo plače igralcev na približno enaki ravni kot prejšnje leto. Peščica klubov, kot so Manchester United, Inter Milan in Juventus, pa je medtem znatno zmanjšala stroške igralcev.

Biti elita na nogometni zelenici pa bo še bolj donosno od prihodnjega leta, ko se bo uvedel nov format Lige prvakov. Število ekip se bo povečalo z 32 na 36, število tekem pa s 125 na 189. Zato UEFA napoveduje, da se bo televizijski denar povečal za tretjino.

uefa, logo
Prihodnje leto se obeta prenova formata Lige prvakov, s katerim naj bi prihodke iz televizijskih prenosov povečali za tretjino (Foto: PROFIMEDIA)

10 najvrednejših nogometnih ekip na svetu


#1 Real Madrid – 6,6 milijarde dolarjev

Letna razlika: 9 odstotkov | Lastniki (kontrolnih delnic): člani kluba | Liga: španska la liga |

Real Madrid, logo, zastava
(Foto: PROFIMEDIA)

#2 Manchester United – 6,55 milijarde dolarjev

Letna razlika: 9 odstotkov | Lastniki (kontrolnih delnic): družina Glazer, sir Jim Ratcliffe | Liga: angleška premier liga |

Manchester United, zastava, logo, nogomet, navijači
(Foto: PROFIMEDIA)

#3 Barcelona – 5,6 milijarde dolarjev

Letna razlika: 2 odstotka | Lastniki (kontrolnih delnic): člani kluba | Liga: španska la liga |

Barcelona, FCB, nogometni klub, navijači, zastava, logo
(Foto: PROFIMEDIA)

#4 Liverpool – 5,37 milijarde dolarjev

Letna razlika: 2 odstotka | Lastniki (kontrolnih delnic): John Henry, Tom Werner | Liga: angleška premier liga |

Liverpool, nogometni klub, nogomet, zastava, logo
(Foto: PROFIMEDIA)

#5 Manchester City – 5,1 milijarde dolarjev

Letna razlika: dva odstotka | Lastniki (kontrolnih delnic): Sheikh Mansour bin Zayed Al Nahyan | Liga: angleška premier liga |

Manchester City, nogometni klub, nogomet, zastave, logo
(Foto: PROFIMEDIA)

#6 Bayern Munich – 5 milijard dolarjev

Letna razlika: 3 odstotki | Lastniki (kontrolnih delnic): člani kluba | Liga: nemška bundesliga |

Bayern Munchen, logo, zastava, nogomet
(Foto: PROFIMEDIA)

#7 Paris Saint-Germain – 4,4 milijarde dolarjev

Letna razlika: 4 odstotki | Lastniki (kontrolnih delnic): Qatar Sports Investments | Liga: francoska ligue 1 | Prihodek iz poslovanja: -126 milijonov dolarjev

Paris Saint-Germain, zastava, logo, nogomet
(Foto: PROFIMEDIA)

#8 Tottenham Hotspur – 3,2 milijarde dolarjev

Letna razlika: 14 odstotkov | Lastniki (kontrolnih delnic): družinski sklad Josepha Lewisa, Daniel Levy | Liga: angleška premier liga |

Tottenham Hotspur, zastava, logo, nogomet
(Foto: PROFIMEDIA)

#9 Chelsea – 3,1 milijarde dolarjev

Letna razlika: 1 odstotek | Lastniki (kontrolnih delnic): Todd Boehly, Clearlake Capital | Liga: angleška premier liga |

Chelsea, nogometni klub, nogomet, zastava, logo
(Foto: PROFIMEDIA)

#10 Arsenal – 2,6 milijarde dolarjev

Letna razlika: 15 odstotkov | Lastniki (kontrolnih delnic): Stanley Kroenke | Liga: angleška premier liga |

Arsenal, nogomet, nogometni klub, navijači, zastave, logo
(Foto: PROFIMEDIA)

Do celotnega seznama lahko dostopate tu.

Avtorja članka sta Mike Ozanian in Justin Teitelbaum.