Apple je Slovenko nagradil že četrtič: Malo nas je vrglo s stola

Novice Marko Rabuza 30. maja, 2024 09.00
featured image

Slovensko aplikacijo Gentler Streak je tehnološki velikan Apple znova uvrstil na seznam finalistov za najboljše aplikacije. Tokrat v kategoriji družbeni vpliv.

30. maja, 2024 09.00

Aplikacija za beleženje vadbe in telesno pripravljenost Gentler Streak je pred dvema letoma doživela velik preboj, ko jo je prvi mož Apple Tim Cook izpostavil med predstavitvijo večjih novosti takratne verzije operacijskega sistema iOS za pametni telefon iPhone.

Konec leta 2022 so bili okronani za najboljšo aplikacijo za pametno uro Apple Watch, lani so bili finalisti v v okviru Apple Design Awards v kategoriji vizualizacije in grafike, letos pa so nominirani v kategoriji družbeni vpliv. Preostala finalista sta še aplikaciji How We Feel in Ahead: Emotions Coach.

“Gentler Streak se premišljeno osredotoča tako na telesno kot duševno zdravje in si prizadeva za dosego ideala – kako izboljšati življenjski slog vseh ljudi, ne glede na to, kdo ali kje so. Kot pove že ime, aplikacije ne poganjajo vsiljivi opomniki, temveč optimistično in spodbudno vzdušje, ki ne upošteva le telesne pripravljenosti, temveč tudi duševno počutje,” so v predstavitvi aplikacije zapisali pri Applu.

Predstavniki Appla med vsemi razpoložljivimi aplikacijami in igrami, skupaj jih je po zadnjih podatkih okoli 1,8 milijona, vsako leto izberejo 42 finalistov za različne kategorije. V vsaki kategoriji po tri, nato pa glasujejo za zmagovalce.

Letos so se hoteli le družiti

Soustanoviteljica in direktorica Gentler Stories, razvijalca aplikacije, Katarina Lotrič je v pogovoru za Forbes Slovenija dejala, da je nominacija prišla povsem nepričakovano.

“Letos smo bili pripravljeni, da gremo na Applov dogodek za razvijalce zgolj kot gostje in da ga bomo izkoristili predvsem za druženje. Lansko nominacijo smo dojeli kot svojo priložnost, da osvojimo nagrado, a se to ni zgodilo in smo mislili, da je to pač to. Da se ne bomo več znašli med finalisti. Letos pa so nas z nominacijo presenetili in nas je kar malo vrglo s stola,” je dejala Lotrič.

“Ta nominacija pomeni ogromno, saj je Gentler Streak nastal, ker smo zaznali, in tudi izkusili, toksičnost mainstream pristopa k vadbi. Ta se zdi zelo črno-bel. Torkova razglasitev za prispevek k družbenemu vplivu je nova potrditev, da smo nekaj naredili prav,” je prepričana Lotrič, ki je konec leta 2022 ob prejemu Applove nagrade to dojela kot potrditev, da niso več “samo še ena aplikacija, ki ji še nihče ne zaupa”.

50.000 plačljivih uporabnikov

V aplikaciji imajo trenutno okoli 50.000 plačljivih uporabnikov, večina od njih pa je izbrala letno naročnino. Okoli osem odstotkov je zakupilo dosmrtni dostop. Mesečnih obiskov aplikacije je okoli 1,5 milijona.

“Rast ni enakomerno porazdeljena skozi mesece. Precej se odraža sezonskost, zlasti pri pridobivanju novih uporabnikov. Januar, februar, september, november in december so fantastični meseci, potem pa pride marec ali oktober, ko se ljudje očitno bolj ukvarjajo z drugimi stvarmi,” je pojasnila. Z rednimi nadgradnjami poskušajo ostajati v koraku s časom, ob tem pa veliko pozornosti namenjajo uporabnikom in njihovim izkušnjam.

Kranjsko podjetje je lani končalo z nekaj več kot milijonom evrov prihodkov in 400.000 evrov dobička, kažejo podatki Ajpesa. V začetku letošnjega leta so se preselili v nove prostore, kjer bodo po besedah Lotrič pripravljeni na dodatno širitev. Ekipo še vedno sestavlja sedmerica, junija pa dobijo novo okrepitev – iOS razvijalca, ki so ga iskali skoraj eno leto.

Katarina Lotrič
Katarina Lotrič je direktorica in ena od štirih ustanoviteljev Gentler Stories, ki je lani ustvarilo milijon evrov prihodkov (Foto: Arhiv podjetja)

Kako so dobili idejo

Ideja za aplikacijo je zorela od leta 2018, ko se je eden od soustanoviteljev pripravljal na triatlon in tam pregorel.

“Začel se je spraševati, ali obstaja aplikacija, ki bi mu povedala, kje je danes s svojim stanjem. Ali je v redu, če še teče, ali je bolje, da počiva. Po pregledu aplikacij ni našel ničesar in s kolegom sta naredila osnovo temu, kar je danes Gentler Streak,” je začetke opisala Lotrič.

Aplikacija spada v segment fitnes aplikacij in definira, kako naj bi bila videti uporabnikova vadbena rutina. Gre za sledilnik vadbe in telesne pripravljenosti, v ospredje pa postavlja uporabnikovo osebno ravnovesje med telesno pripravljenostjo in počitkom. Zasnovana je tako, da se prilagaja posameznikovemu življenjskemu slogu.

Za soustanoviteljico in izvršno direktorico Katarino Lotrič je skupaj z Luko Orešnikom to že četrto priznanje ameriškega tehnološkega velikana. Pred leti sta bila namreč tudi del ekipe, ki je ustvarila aplikacijo Lake – spletno pobarvanko, ki je osvojila nagrado Apple Design Award.

Oblačila za zdaj opustili

Pred pol leta je dejala, da razmišljajo tudi o izdaji lastne kolekcije oblačil, vendar so idejo dali na stran.

“Naredili smo raziskavo trga in se odločili, da za zdaj to opustimo. Preveliko tveganje in premalo poznavanje področja znotraj naše ekipe. Raje smo se posvetili nadaljnjemu razvoju aplikacije,” še pravi Lotrič.