Bodo ZDA ustavile monopolista v zabavni industriji?

Novice Forbes Slovenija 23. maja, 2024 11.48
featured image

Ameriško ministrstvo za pravosodje namerava proti velikanu zabavne industrije Live Nation Entertainment vložiti tožbo zaradi kršenja pravil konkurence, je za CBS News potrdilo več virov.

23. maja, 2024 11.48

Za potezo so se odločili po večletni preiskavi protimonopolnega oddelka ameriškega pravosodnega ministrstva, v kateri so preučevali podjetje Live Nation in njegovo enoto Ticketmaster, piše BBC. Kot so povedali viri, naj bi tožilci izpodbijali poslovne prakse matičnega podjetja.

Pričakovati je, da se bo tožba sklicevala na to, da je podjetje – ki organizira koncerte, prodaja vstopnice in ima v lasti prizorišča – izrinilo konkurente in strankam oslabilo možnost izbire, kar je pripomoglo k povišanju cen. Ministrstvo je zavrnilo BBC-jevo prošnjo za komentar.

V mnogih primerih, ko pravosodno ministrstvo toži zaradi vprašanj v zvezi s konkurenco, skuša prisiliti podjetje, da odcepi dele svojega poslovanja ali spremeni način delovanja. Zvezni vladi se bodo pri tožbi pridružili tudi številni državni generalni tožilci, je poročal Washington Post, ki je prvi objavil novico.

Na giganta leti vse več kritik

Live Nation Entertainment je bil ustvarjen leta 2010 z združitvijo ameriškega organizatorja dogodkov Live Nation in podjetja za prodajo in distribucijo vstopnic Ticketmaster. Takrat je ameriško pravosodno ministrstvo odobrilo združitev kljub pomislekom, da bi s tem ustvarili velikana z velikim potencialom za prevlado v zabavni industriji.

Live Nation Entertainment je nastal leta 2010 z združitvijo Live Nation in Ticketmasterja (Foto: PROFIMEDIA)

Live Nation Entertainment se sooča z naraščajočimi kritikami oboževalcev, zakonodajalcev, umetnikov in konkurentov. Podjetje je bilo obtoženo, da ima preveč vpliva na dogodke žive zabave v ZDA in po svetu. Kot smo že poročali, se je platforma Ticketmaster v preteklosti soočala tudi z obtožbami o netransparentnosti poslovanja.

Novembra 2022 je Ticketmaster na primer razjezil oboževalce Taylor Swift, ko se je njihova spletna stran sesula med predprodajo za turnejo Eras. Po poročanju o primeru so delnice podjetja Live Nation Entertainment v urah po uradnem zaprtju v New Yorku padle za več kot šest odstotkov, še piše BBC.