Podjetje razvilo žlico, ki hrani doda okus po soli

Tehnologija Forbes Slovenija 2. junija, 2024 14.28
featured image

Razvijalec žlice pravi, da je ta namenjena ljudem, ki si prizadevajo zmanjšati vnos soli. Sprva bodo prek spleta prodali le 200 kosov.

2. junija, 2024 14.28

Žlica, ki daje hrani bolj slan okus, je izdelana iz plastike in kovine. Po navedbah japonskega podjetja Kirin, sicer razvijalca žlice, je ta namenjena ljudem, ki si prizadevajo zmanjšati vnos soli. To naj bi spodbujalo tudi bolj zdravo prehranjevanje.

Prekomerno uživanje natrija je po pisanju Sky News povezano s povečanim številom primerov visokega krvnega tlaka, kapi in drugih bolezni.

Težava izstopa na Japonskem, kjer odrasli v povprečju zaužijejo približno 10 gramov soli na dan. To je dvakrat več kot priporoča Svetovna zdravstvena organizacija.

Kako deluje

Električna žlica za sol deluje tako, da skozi konico naprave teče šibek električni tok, ki na jeziku koncentrira molekule natrijevih ionov.

Po navedbah podjetja Kirin se slanost zaznane hrane poveča za poldrugi krat.

Uporabniki lahko izberejo želeno intenzivnost med štirimi različnimi stopnjami, pravijo v podjetju, ki se s tradicionalnega poslovanja s pivom usmerja v zdravstvo.

Nesoljeni hrani naj bi manjkal okus

Napravo so razvili skupaj s profesorjem univerze Meiji Homeijem Miyashito. Slednji je učinek izboljšanja okusa dokazal pri prototipnih električnih paličicah z uporabo električnega toka.

Miyashita je lani prejel nagrado za prehrano Nobel Ig. Gre za satirično nagrado, ki se podeljuje vsako leto za deset nenavadnih ali trivialnih dosežkov na področju znanstvenih raziskav. Njen cilj je počastiti dosežke, ki se jim ljudje najprej nasmejijo, nato pa so o njih prisiljeni razmišljati.

Yokocho je ulica s hrano predelu Tokija Shinjuku.
Na Japonskem odrasli v povprečju zaužijejo približno dvakrat več soli, kot priporoča Svetovna zdravstvena organizacija (Foto: PROFIMEDIA)

Japonski proizvajalec žlice je leta 2021 izvedel tudi raziskavo, ki je pokazala, da se ljudje, ki poskušajo omejiti vnos soli, pogosto pritožujejo, da hrana postane brez okusa.

Žlica tehta 60 gramov. Poganja jo litijeva baterija, ki omogoča ponovno polnjenje.

Kakšna je cena žlice

Podjetje Kirin bo na spletu sprva prodalo 200 izdelkov. Cena ene žlice je 19.800 jenov (116 evrov).

Žlice bodo junija v omejeni količini na voljo pri japonskem trgovcu na drobno. Nato upajo, da bodo v petih letih imeli milijon uporabnikov po vsem svetu.

“Japonska ima kulturo prehranjevanja, ki je naklonjena slanim okusom,” je dejal raziskovalec v podjetju Ai Sato. Prepričan je, da morajo prebivalci zmanjšati količino zaužite soli, a se obenem zaveda, da se je težko oddaljiti od tega, kar so navajeni jesti.

“Zato smo razvili to električno žlico,” sklene.