Po ukinitvi dopolnilnega zavarovanja je v zavarovalnicah nastala velika luknja

Posel Forbes Slovenija 2. junija, 2024 12.40 > 2. junija, 2024 12.49
featured image

Ukinitev dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja je močno oklestila zbrane premije zavarovalnic. Tako kažejo podatki poslovanja v prvih treh mesecih letošnjega leta.

2. junija, 2024 12.40 > 2. junija, 2024 12.49

Zavarovalnice s sedežem v Sloveniji so v prvem četrtletju 2024 skupaj obračunale za 639 milijonov evrov bruto premij, kar je 89 milijonov evrov oziroma 12 odstotkov manj kot v enakem obdobju leta 2023. STA ob tem navaja ugotovitve Agencije za zavarovalni nadzor, da je glavni razlog za takšen upad ukinitev dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja.

Obračunane premije zdravstvenih zavarovanj so namreč v prvem četrtletju lani znašale 175 milijonov evrov, letos pa so se v prvem četrtletju ustavile pri 15 milijonih evrov.

Na drugi strani so se v omenjenem obdobju najbolj povečale bruto obračunane premije avtomobilskega kaska ter obveznega avtomobilskega zavarovanja. Pri obeh vrstah zavarovanj so glavni razlog za rast višje cene nadomestnih delov, so pojasnili na agenciji.

Pri življenjskih zavarovanjih so najbolj porasle bruto obračunane premije zavarovanj, vezanih na enoto investicijskih skladov. To je predvsem posledica poslovnih strategij življenjskih zavarovalnic.

Koliko odškodnin so izplačale zavarovalnice

Zaradi ukinitve dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja so se zmanjšale tudi izplačane odškodnine, piše STA. Če je bilo v prvem četrtletju 2023 pri zdravstvenih zavarovanjih še za 172 milijonov evrov bruto obračunanih odškodnin, jih je bilo v enakem obdobju leta 2024 le še za 42 milijonov evrov, so zapisali na agenciji. Spomnili so, da ima večina zdravstvenih zavarovanj razmeroma kratek čas od nastanka škodnega dogodka do izplačila odškodnine.

Skupaj so zavarovalnice v prvem četrtletju letos obračunale 381 milijonov evrov bruto odškodnin. To je 75 milijonov evrov oziroma 16 odstotkov manj kot pred letom dni.

Pri tem so se povečale bruto obračunane odškodnine avtomobilskega kaska, drugih škodnih zavarovanj ter zavarovanj požara in elementarnih nesreč. Glede slednjih so na agenciji pojasnili, da se zaradi daljšega časa od nastanka škodnega dogodka do izplačila odškodnine nanašajo na posledice lanskoletnih katastrofalnih vremenskih ujm.