Kriza na trgu poslovnih nepremičnin prihaja v Evropo

Posel Forbes Slovenija 9. februarja, 2024 14.02
featured image

Šibkost nepremičninskih trgov se pretaka iz ZDA v Evropo, kar se kaže v odlivih iz nepremičninskih skladov in padcem delnic izpostavljenih bank.

9. februarja, 2024 14.02

V preteklem tednu smo bili priča precejšnjim padcem vrednosti delnic več bank po vsem svetu, zlasti tistih, ki izdajajo največ posojil za poslovne nepremičnine. V Evropi je padec delnic doletel nemško banko Deutsche Pfandbriefbank, poroča portal Euronews.

Trg poslovnih nepremičnin v Evropi je zaradi neugodnega makroekonomskega okolja, ki ga zaznamujejo visoke obrestne mere in padec povpraševanja, v vse hujši krizi. Zaskrbljenost je izrazila tudi Evropska centralna banka (ECB).

Iz ZDA v Evropo

V začetku leta se je kriza pokazala v ZDA, kjer je pozornost vlagateljev privabila New York Community Bancorp (NYCB). Banka s premoženjem nad 100 milijardami dolarjev (92 milijard evrov) ima približno 60 odstotkov teh sredstev v poslovnih nepremičninah na Manhattnu.

Nepričakovane izgube NYCB v četrtem četrtletju in klavrni podatki o prihodkih so povzročili dramatično razprodajo. Delnice banke so padle za več kot polovico od ravni s konca januarja.

Banka New York Community Bancorp
Delnica banke New York Community Bancorp je upadla zaradi prevelike izpostavljenosti trgu poslovnih nepremičnin (Foto: PROFIMEDIA)

Podobna usoda je ta teden doletela bavarsko deželno banko Deutsche Pfandbriefbank (PBB). Ta se že več kot stoletje specializira za financiranje poslovnih nepremičnin. Delnice banke, ki ima sicer skromno tržno kapitalizacijo 628 milijonov evrov, so v štirih dneh upadle za 17 odstotkov. Padla je tudi vrednost izdanih obveznic banke.

PBB je objavila rezervacije za tveganja v skupni vrednosti med 210 in 215 milijoni evrov, kar je pripisala “vztrajni šibkosti nepremičninskih trgov.”

Skrbi ECB

ECB je izrazila precejšnjo zaskrbljenost glede stabilnosti sektorja poslovnih nepremičnin v Evropi. V svojem zadnjem pregledu finančne stabilnosti, objavljenem novembra, je ECB izpostavila vztrajno zniževanje cen poslovnih nepremičnin.

Centralna banka evrskega območja je poudarila tudi zaskrbljujoč upad transakcij na trgih poslovnih nepremičnin. Te so v prvi polovici leta 2023 doživele 47-odstotni padec v primerjavi z enakim obdobjem leta 2022.

Bavarska deželna banka PBB
Nemška Deutsche Pfandbriefbank se specializira za financiranje poslovnih nepremičnin (Foto: PROFIMEDIA)

Odlivi iz skladov

Po podatkih agencije Morningstar evropski nepremičninski skladi že od januarja lani beležijo odlive sredstev, poroča Bloomberg. V zadnjih treh mesecih do decembra so ti odlivi vsak mesec znašali več kot milijardo evrov.

Skupna sredstva v teh skladih so se tako zmanjšala za desetino v letu do lanskega decembra, ko so znašali 180 milijard evrov. Ta trend predstavlja grožnjo finančni stabilnosti, saj nepremičninski skladi pomenijo 40 odstotkov trga poslovnih nepremičnin v evrskem območju, so lani opozorili pri ECB.

Po podatkih Barkow Consulting so nemški vlagatelji v zadnjih petih mesecih leta iz tamkajšnjih nepremičninskih skladov umaknili več kot 750 milijonov evrov, še piše Bloomberg. Za umik sredstev morajo po zakonu sicer podati enoletno napoved.

Med največjimi evropskimi skladi za naložbe v nepremičnine (real estate investment trust – REIT) so pariški Gecina z ocenjeno vrednostjo 22 milijard evrov; španski Immobiliaria Colonial s portfeljem pisarn v Barceloni, Madridu in Parizu v vrednosti 12 milijard evrov; in londonski Derwent s 66 komercialnimi nepremičninami, vrednimi več kot šest milijard evrov.