Gen energija z manjšimi prihodki do rekordnega dobička

Posel Forbes Slovenija 25. januarja, 2024 10.39
featured image

Gen energija predstavlja rekordne lanske rezultate.

25. januarja, 2024 10.39

Gen energija, ki jo vodi Dejan Paravan, predstavlja poslovne rezultate za leto 2023. Uresničile so se neuradne napovedi – dobiček krovne družbe posavskega energetskega stebra je namreč po poročanju STA znašal 204,5 milijona evrov.

Prihodki pa so upadli. V letu 2022, ki ga je zaznamovala energetska kriza in divjanje cen energentov na borzah, je imela skupina Gen 4,1 milijarde evrov prihodkov, kar je bilo precej nad načrti (2,6 milijarde evrov). A zaradi turbulenc je takrat skupina pod črto namesto načrtovanih 60 ustvarila le 24 milijonov evrov dobička.

Lani pa so se prihodki zmanjšali na predkrizni nivo, znašali so 2,97 milijarde evrov. Čisti dobiček pa je bil, kot rečeno, rekorden.

Del dobička si bo izplačal lastnik, Slovenski državni holding (SDH). Ta od Gena in Holdinga Slovenske elektrarne letos pričakuje 200 milijonov evrov dividend.

Na krilih visokih borznih cen

Kot je danes po poročanju STA dejal Paravan, so na rezultat najbolj vplivale razmeroma visoke cene elektrike v začetku leta. Kot smo pisali, so poslovni odjemalci lani plačevali precej višje cene kot pred dvema letoma, saj so elektriko zakupovali v času energetske krize, ko so cene dosegale tudi več sto evrov na megavatno uro (MWh).

To je očitno skupini omogočilo visoke dobičke. Rekordni dobiček je namreč ustvarila kljub temu, da je lani potekal izredni remont Nuklearne elektrarne Krško (Nek), ki je stal 49,6 milijona evrov, ter da je zaradi regulacije cen elektrike imela 195 milijonov evrov prihodkov manj.