Francoski farmacevt je konec lanskega leta zašel v rdeče številke

Posel Forbes Slovenija 1. februarja, 2024 16.29
featured image

Sanofi je v letu 2023 vknjižil le 0,2-odsotno rast prihodkov in več kot 33-odstoten padec čistega dobička. Zadnje četrtletje so končali celo v rdečih številkah.

1. februarja, 2024 16.29

Francoski farmacevtski velikan Sanofi je lani vknjižil 43,1 milijarde evrov čistih prihodkov od prodaje, kar je 0,2 odstotka več kot predlani, poroča STA. Kljub malenkostni rasti pa je njegov čisti dobiček nazadoval za 33,5 odstotka na 5,4 milijarde evrov. V zadnjem četrtletju lani je pristal celo v rdečih številkah.

Sanofi je namreč objavil tudi poslovne rezultate za zadnje četrtletje 2023, v katerem je čiste prihodke od prodaje medletno okrepil za 1,8 odstotka na 10,9 milijarde evrov, ob tem pa pridelal čisto izgubo v višini 555 milijonov evrov. Predlani je imel v tem času čisti dobiček.

Zamenjava glavnega finančnika

Slabši rezultati so po navedbah tujih tiskovnih agencij posledica šibkega dolarja in poceni konkurence njihovemu zdravilu za multiplo sklerozo aubagio. To je prevladalo nad sicer dobro prodajo protivnetnega zdravila dupixent, še piše STA.

Iz podjetja so danes sporočili še, da so imenovali novega glavnega finančnika. To bo s 1. aprilom postal Francois-Xavier Roger, ki zdaj to funkcijo opravlja v švicarskem prehrambnem velikanu Nestle.

Do zamenjave bo prišlo, potem ko se je Jean-Baptiste Chasseloup de Chatillon odločil za odstop. Postal bo namreč vodja fundacije Apprentis d’Auteuil, ki se ukvarja s podporo mladostnikom v težavah.