Evropski potrošniki proti kitajskemu trgovcu: očitki o mahinacijah

Posel Forbes Slovenija 16. maja, 2024 18.08
featured image

Evropska potrošniška organizacija kitajskemu spletnemu trgovcu Temu očita, da z manipulativnimi praksami in pomanjkanjem transparentnosti krši zakone Evropske unije.

16. maja, 2024 18.08

Organizacija za varstvo evropskih potrošnikov BEUC je na Evropsko komisijo vložila pritožbo zoper kitajskega spletnega veletrgovca Temu. Ob tem je tudi 17 članic BEUCA, med njimi Francija, Italija in Nizozemska, vložilo pritožbe na pristojne nacionalne institucije, poroča Reuters.

Kitajskemu spletnemu trgovcu očitajo, da ne ščiti potrošnikov in uporablja manipulativne prakse, kar je v nasprotju z novo zakonodajo EU. Ta namreč določa, da morajo biti izdelki, ki se prodajajo evropskim potrošnikom, ne glede na sedež podjetja skladni z zakonodajo EU.

Evropska potrošniška organizacija Temuju med drugim očita, da lahko potrošniki pri njih enostavno odprejo račun, težje pa ga nato zaprejo. Prav tako mu očitajo zavajanja s cenami produktov kakor tudi to, da kupci ne morejo slediti in preveriti nekaterih trgovcev, ki prodajajo na Temujevi platformi, poroča Sky News.

“Temu ne pozna trgovcev, ki prodajajo prek njegove platforme, in zato ne more zagotavljati, da so vsi izdelki, ki jih ti prodajajo, skladni s standardi EU,” med drugim piše v pritožbi.

Očitajo mu še, da ni dovolj jasno obrazloženo, zakaj določene izdelke priporočajo uporabnikom ter da z uporabo manipulativnih praks in zvijač, kupce pripravijo do tega, da zapravijo več, kot so želeli. Potrošnikom tako ne omogoča sprejemanje svobodnih in premišljenih odločitev med spletnim nakupovanjem, kar je v nasprotju z aktom EU o digitalnih storitvah, ki med drugim določa pravila o spletnih vsebinah.

Pri Temu pravijo, da bodo pritožbo BEUC vzeli zelo resno in jo natančno preučili in sodelovali s pristojnimi organi, da bi izboljšali storitev.

Evropska komisija je Temu uvrstila na seznam digitalnih podjetjih, za katera v EU veljajo posebna pravila, poroča AFP. Na tem seznamu je že 23 platform vključno z AliExpress, Amazon, Facebook, Instagram in YouTube in Shein, poroča STA.

Temu bliskovito med največje

Temu je spletni trgovec, ki je na trgu šele od septembra leta 2022. V slabih dveh letih je postal eden izmed največjih spletnih trgovcev na svetu.

Medtem ko v Veliki Britaniji žanje velik uspeh, na kar kaže tudi podatek, da je bila lani največkrat prenesena aplikacija na Otoku ravno Temujeva, se kitajski veletrgovec v EU očitno sooča z vse več težavami.

Temu na trgu EU, na katerem je prisoten od aprila leta 2023, na mesec beleži okoli 75 milijonov uporabnikov.

Temu že prej pod drobnogledom potrošniških organov nekaterih držav

Temu se je v začetku leta znašel že pod drobnogledom nemške organizacije za zaščito potrošnikov. Te so nanizale podobne očitke in dosegle, da aplikacija privolila v to, da ne prikazuje več obvestil, ki potrošnikom sporočajo, naj glede na to, da ima določen izdelek v nakupovalni košarici že veliko drugih kupcev, pohitijo z nakupom, piše STA. Prejšnji teden naj bi tako z nemško organizacijo za varstvo potrošnikov podpisali deklaracijo, s katero se zavezujejo, da bodo obravnavali vse pomisleke glede njihovih poslovnih praks.

Obsežnega nadzora pa je bila aplikacije medtem deležna tudi v ZDA in na azijski celini. Pred dnevi naj bi Temu z južnokorejskimi regulatorji, ki so aprila začeli preiskovati sum lažnega oglaševanja in nepoštenih praks, prav tako podpisal zavezo o varnosti njihovih izdelkov, s katero se je zavezal k vzpostavitvi sistema za odkrivanje, preprečevanje in odstranjevanje spornih vsebin in idelkov.

Tudi britanske organizacije za varstvo potrošnikov sicer opozarjajo na sporne poslovne prakse tega velikana, vendar je britanska zakonodaja glede tega precej bolj ohlapna od evropske, še med drugim piše Sky News.