NLB za avstrijsko banko tekmuje s srbskim poslovnežem. Bo ta zvišal ponudbo?

Novice Forbes Slovenija 16. maja, 2024 10.49
featured image

Družba Agri Europe je objavila ponudbo za nakup 17-odstotnega deleža v avstrijski Addiko Bank.

16. maja, 2024 10.49

Ponudba Agri Europe velja do 27. junija, za delnico pa srbski poslovnež Miodrag Kostić, ki v Sloveniji obvladuje Gorenjsko banko, ponuja 16,24 evra bruto oz. 17,50 evra, zmanjšano za že izplačano dividendo za lani, povzema STA.

Delničarji Addiko Bank lahko ponudbo sprejmejo do 27. junija do 17. ure. Ponudba se nanaša na nakup do 3.315.344 delnic banke, kar predstavlja okoli 17 odstotkov kapitala.

Lastne delnice, torej okoli enoodstotni delež v lasti Addiko Bank, so iz ponudbe izključene. Agri ima sedaj v lasti 1.947.901 delnic ali 9,99 odstotka vseh delnic. Svoj delež bo povečala na največ 29,99 odstotka, izhaja iz ponudbe, objavljene na spletni strani holdinga.

Namero objavili konec marca

Agri Europe je namero za nakup objavil konec marca. Takrat se je s skladom Infinity Management, ki ga prav tako obvladuje Kostić, dogovoril za nakup 9,99-odstotnega deleža v Addiko Bank.

Sklad je delnice te banke začel kupovati lani, v nameri pa je navedeno, da sta Agri Europe in sklad povezana in da delujeta usklajeno. Danes objavljena ponudba se ne nanaša na delnice družb, s katerimi Agri deluje usklajeno.

Namero za nakup vseh delnic Addiko Bank je v sredo objavila NLB. Za delnico bo ponudila 20 evrov, zmanjšano za morebitna prihodnja izplačila dividend. Z objavo ponudbe želi NLB v Addiko pridobiti znaten večinski delež, so zapisali v NLB.

“Ponudbena cena v višini 20 evrov za delnico imetnikom delnic Addiko predstavlja zelo privlačno in redko priložnost za izstop iz lastništva ter prodajo delnic,” so zapisali v NLB.

Delnice Addiko Bank kotirajo na dunajski borzi, lastništvo je zelo razpršeno. Ob koncu marca je v lastništvo Addiko Bank vstopil tudi srbski poslovnež Davor Macura, ki vodi podjetje Alta Pay Group. Kupil je 9,63-odstotni delež banke. V začetku aprila je objavil namero, da bi prek opcijskih pogodb delež lahko povečal na okoli 30 odstotkov, še povzema STA.

Ponudbe se bodo verjetno še spreminjale

Addiko Bank s sedežem na Dunaju je nastala iz vzhodnoevropskega dela nekdanje banke Hypo Alpe Adria. Prisotna je v Sloveniji, na Hrvaškem, v BiH, Srbiji in Črni gori. Specializirana je za poslovanje s prebivalstvom in malim gospodarstvom. Njena tržna kapitalizacija znaša okoli 370 milijonov evrov.

Borzna vrednost delnice Addiko Bank je konec marca zrasla na okoli 17 evrov, zdaj se giblje pri nekaj nad 19 evri. Avstrijska prevzemna zakonodaja omogoča spreminjanje ponudb, poznavalci po navedbah Financ pričakujejo, da se bodo ponudbe verjetno še spreminjale.