Cinkarni Celje četrtletni dobiček upadel za 66 odstotkov, a presegel napovedi

Novice Forbes Slovenija 16. maja, 2024 09.54
featured image

Razloge za nižje prihodke in dobiček v prvem četrtletju v družbi pripisujejo nižjim cenam pigmenta titanovega dioksida.

16. maja, 2024 09.54

Cinkarna Celje je v prvem letošnjem četrtletju prihodke v medletni primerjavi znižala za pet odstotkov na 47,5 milijona evrov, kar so v družbi pripisali nižjim prodajnim cenam pigmenta titanovega dioksida. Čisti dobiček je bil z 1,3 milijona evrov nižji za 66 odstotkov. Rezultat kljub vsemu presega napovedi za to obdobje, so poudarili.

Kot je v poročilu o poslovanju, danes objavljenem na spletnih straneh Ljubljanske borze, zapisalo vodstvo družbe, se povpraševanje po pigmentu titanovega dioksida, ki je njihov najpomembnejši proizvod, sicer povečuje. Posledično pričakujejo tudi zvišanje prodajnih cen, povzema STA.

Skupna vrednost izvoza se je v prvem četrtletju v medletni primerjavi znižala za dva odstotka na 43,8 milijona evrov. Dobiček iz poslovanja, povečan za amortizacijo (EBITDA), se je znižal za 41 odstotkov na 4,7 milijona evrov.

“Ocenjujemo, da doseženi poslovni rezultati presegajo napovedi za to obdobje. Cinkarna Celje je relativno majhen proizvajalec pigmenta, zato se soočamo s tržnimi stanji in spremembami kot tipičen sledilec, seveda pa poskušamo znotraj danih okvirov kar najbolj izkoristiti potenciale trga,” je navedbe vodstva družbe še povzel STA.

Za celotno letošnje leto pričakujejo podoben dobiček kot lani, kar pomeni štiri milijone evrov, saj cene nekaterih zanje ključnih surovin vztrajajo na visokih ravneh oziroma se le rahlo znižujejo. Prihodki so načrtovani v višini 186 milijonov evrov.

V pričakovanju evropskega protidampinškega postopka

Kot je na novinarski konferenci povedal predsednik uprave Cinkarne Celje Aleš Skok, so bile prodajne cene njihovih nosilnih proizvodov v prvem četrtletju letos nižje glede na enako lansko obdobje. Cene ključnih surovin ostajajo višje od večletnih povprečij.

“Za drugo četrtletje letos predvidevamo dvig povprečne prodajne cene in izboljšanje marže v primerjavi s prvim četrtletjem, drugo poletje pa bo zaznamovala predvsem odločitev Evropske komisije glede protidampinškega postopka zaradi kitajskega uvoza titanovega dioksida. Uvedba znatnejših dodatnih tarif na kitajski izvoz lahko povzroči izboljševanje nizkih marž evropskih proizvajalcev,” je dejal Skok.

Pojasnil je tudi, da sta protidampinški postopek zaradi kitajskega uvoza uvedli tudi Rusija in Indija. Postopek naj bi sprožila še Brazilija.

Glavna stavba Cinkarne Celje
V Celju za drugo letošnje četrtletje predvidevajo dvig povprečne prodajne cene in izboljšanje marže v primerjavi s prvim četrtletjem (Foto: B. S./N1)

Dividend letos ne bo

Po besedah Skoka so v prvem četrtletju za naložbe, nadomestno opremo in razvoj programov namenili 2,2 milijona evrov, s ciljem zniževanja operativnih stroškov in zviševanja kakovosti izdelkov. Sicer je Cinkarna Celje za letošnje naložbe zagotovila 18 milijonov evrov.

Glede izplačila dividend je pojasnil, da iz lanskega dobička letos ne bo dividend, saj so lani prejeli državno energetsko pomoč in bi morali v primeru izplačila dividend to pomoč vrniti. Zato bodo dividende izplačali iz dobička prejšnjih let.