Konec skrivnosti: legendarni vlagatelj razkril, kam je vložil milijarde

Novice Forbes Slovenija 16. maja, 2024 12.18
featured image

Podjetje Berkshire Hathaway, ki ga vodi Warren Buffett, je razkrilo naložbo, ki jo je skrivalo od lanskega leta.

16. maja, 2024 12.18

Podjetje Berkshire Hathaway je v sredo ameriški Komisiji za vrednostne papirje in borzo v poročilu o naložbah podjetja v prvem četrtletju razkrilo, da je pridobilo skoraj 26 milijonov delnic podjetja Chubb. Za to so odšteli približno 6,7 milijarde dolarjev, poroča CNN.

Buffettovo podjetje je ob nakupu delnic komisiji prijavilo “zaupno obravnavo”, zato je naložba ostala skrita nekaj mesecev.

Podjetje Chubb deluje v 54 državah, v zadnjih mesecih pa se je na naslovnicah ameriških medijev znašlo po tem, ko so jamčili za 92 milijonov dolarjev pritožbene varščine v primeru nekdanjega ameriškega predsednika Donalda Trumpa v tožbi E. Jean Carroll zaradi obrekovanja.

Buffett je znan po svoji investicijski spretnosti, številni vlagatelji pa posnemajo njegove portfeljske poteze. Buffetta imenujejo tudi “Orakelj iz Omahe” in velja za enega najuspešnejših vlagateljev vseh časov.

Vodi podjetje Berkshire Hathaway, ki ima v lasti več deset podjetij, med drugim zavarovalnico Geico, proizvajalca baterij Duracell in verigo restavracij Dairy Queen.

Peti najbogatejši Zemljan

Na Forbesovi lestvici najbogatejših s 118,5 milijarde dolarjev premoženja zaseda 5. mesto.

Naložba v Chubb nakazuje naložbeno strategijo družbe Berkshire Hathaway v zadnjih mesecih, ugotavlja CNN. Podvojili so naložbe v finančna podjetja, kot so Ally Financial, American Express in Bank of America, dodajajo.

Februarja je Berkshire razkril, da je v prvih treh mesecih letos prodal 10 milijonov delnic podjetja Apple, čeprav je Apple še vedno njegova največja naložba.