Grelci, ki se prodajajo na TikToku in Temuju, bi lahko eksplodirali

Novice Forbes Slovenija 9. februarja, 2024 16.37
featured image

Britanski varuh potrošniških pravic Which? je pozval spletne trgovce, naj prevzamejo pravno odgovornost za nevarne in nezakonite izdelke, ki se prodajajo na njihovih platformah.

9. februarja, 2024 16.37

Električni grelci, ki se prodajajo na TikToku in Temuju, lahko povzročijo električni udar ali požar, je opozoril britanski varuh potrošniških pravic Which? Preizkusili so osem grelcev, ki so na platformah TikTok Shop in Temu stali tudi le 8,5 evra. Ugotovili so, da je šest izmed njih nevarnih, piše Sky News.

Tako lahko recimo grelec z oznako XH-1201 1200W, ki se na TikToku prodaja za 8,5 evra, povzroči požar in eksplozijo. Ta grelec na TikToku prodaja 16 prodajalcev, skupaj so zabeležili 223 prodaj, ugotavlja Which? Enak grelec se na Temuju prodaja za približno 20 evrov. Prodali so 2.100 kosov.

Drugi grelec (oznaka X7), ki se na Temuju prodaja za 18 evrov, ni bil pravilno sestavljen. Deli grelca, ki so pod električno napetostjo, so bili lahko dostopni, ugotavlja varuh potrošniških pravic. Prodajalec, pri katerem je Which? kupil grelec, je prodal 353 kosov. Vendar sta ga ponujala še dva prodajalca, ki sta trdila, da sta prodala 8.900 kosov.

Grelec z oznako NFJ004, ki je na TikToku stal slabih 19 evrov, je bil tako slabo izdelan, da bi lahko povzročil električni šok, se vžgal ali eksplodiral.

Le eden izmed testiranih grelcev varen za uporabo

Pod črto: trije izmed petih grelcev, kupljenih na TikToku, so bili “zelo nevarni”. Navodila pri četrtem so bila pomanjkljiva, saj niso imela varnostnih opozoril. Vsi trije grelci, kupljeni na Temuju, pa so pomenili nevarnost za uporabnike.

Le eden izmed osmih grelec, ki jih je testiral Which?, je bil varen za uporabo doma in skladen z zakonodajo v Združenem kraljestvu, piše Sky News.

Spletni prodajalci naj prevzamejo odgovornost

Which? je na TikToku med prvimi stotimi posnetki našel pet, ki so promovirali nevarne izdelke. Ti videi so bili označeni kot “plačano partnerstvo” in imeli več kot 100.000 ogledov. Sicer sta TikTok in Temu odstranila oglase za grelce, ki testiranja niso prestali. A jih je nadomestilo več podobnih ponudb, poroča Sky News.

Organizacija Which? je spletne prodajalce pozvala, naj prevzamejo pravno odgovornost za nevarne in nezakonite izdelke, ki se prodajajo na njihovih platformah.

Temu je sporočil, da so nevarne grelce odstranili s platforme. Skrb in neprijetnosti zaradi varnostnih težav obžalujejo. “Varnost naših strank je naša največja prioriteta, zato smo nemudoma sprejeli ukrepe za rešitev tega vprašanja,” so zapisali.

TikTok pa je sporočil: “Če TikTok odkrije trgovce ali izdelke, ki kršijo njegova pravila, jih odstrani.”

Britansko ministrstvo za podjetništvo in trgovino pa je po pisanju Sky News sporočilo: “Proizvajalci in dobavitelji morajo dati na trg le varne izdelke. Odgovorni so za izdajo navodil o njihovi varni uporabi. Če ima kdo pomisleke glede nevarnega izdelka, mora posredovati ustrezne informacije, mi pa jih bomo preučili.”