Bitcoin po dveh letih znova prebil mejo 50 tisoč dolarjev

Posel Forbes Slovenija 13. februarja, 2024 11.50
featured image

Največja kriptovaluta po tržni kapitalizaciji je od začetka leta pridobila dobrih 16 odstotkov vrednosti.

13. februarja, 2024 11.50

V ponedeljkovem trgovanju je bitcoin prvič od konca decembra 2021 dosegel vrednost 50 tisoč dolarjev (46 tisoč evrov) za digitalni kovanec. Letošnjo rast največje kriptovalute poganjajo pričakovanja nižjih obrestnih mer in ameriška odobritev indeksnih skladov (ETF), vezanih na bitcoin, v januarju.

Bitcoin se je v letošnjem letu vzpel za 16,3 odstotka. V ponedeljek je skočil za okrog pet odstotkov. Za digitalni kovanec je treba odšteti 50.160 dolarjev.

Rast se je prelila tudi v delnice kriptopodjetij in druge kriptovalute. Druga največja kriptovaluta ether je v ponedeljek pridobila dobre štiri odstotke. Cena za kovanec znaša 2.669 dolarjev. Delnica kriptoborze Coinbase je zrasla za 4,9 odstotka, kriptorudarja Riot Platforms in Marathon Digital pa sta pridobila 11 oziroma 12 odstotkov, poroča Reuters.

Kriptovalute
Rasti bitcoina sledi tudi drugi največji ether (Foto: PROFIMEDIA)

Prilivi v ETF-sklade

Glavno gonilo za nedavno zvišanje cene bitcoina “je povečan priliv v ETF-sklade, vezane na bitcoin”, je v raziskovalnem poročilu zapisal Matteo Greco, raziskovalni analitik pri investicijskem podjetju Fintech Fineqia International.

Ameriški regulator vrednostnih papirjev SEC je 10. januarja odobril prve indeksne bitcoin sklade, ki kotirajo na newyorški in chicaški borzi ter Nasdaqu. Ti so prelomnica za največjo kriptovaluto na svetu in širšo kriptoindustrijo, ki je poskušala lansirati tak izdelek na trg več kot desetletje.

Analitiki pri Bernsteinu ocenjujejo, da se bodo tokovi v nove ETF-sklade postopoma povečali. Leta 2024 naj bi presegli 10 milijard dolarjev. Analitiki družbe Standard Chartered pa menijo, da bi lahko produkti letos pritegnili od 50 do 100 milijard dolarjev sredstev vlagateljev. Drugi analitiki pravijo, da bi lahko prilivi v petih letih znašali 55 milijard dolarjev.

Vlagatelji so pozorni tudi na sedem nerešenih vlog pred ameriško SEC za ETF-sklade, vezane na ceno kriptovalute ether. SEC naj bi končno odločitev o nekaterih predlogih sprejel do maja, še piše Reuters.