Zaupanje v gospodarstvo se izboljšuje, a je še vedno slabše kot lani

Novice Forbes Slovenija 25. januarja, 2024 11.08
featured image

Gospodarska klima se je v januarju malenkost izboljšala, a je v primerjavi z lani še zmeraj na nižji ravni.

25. januarja, 2024 11.08

Kazalniki zaupanja so se v januarju malenkost izboljšali, zato so posledično imeli majhen vpliv na gospodarsko klimo, kažejo podatki statističnega urada (Surs).

Vrednost kazalnika gospodarska klima je znašala −3,2 odstotne točke in je bila za 0,3 odstotne točke višja kot mesec prej (−3,4 odstotne točke). Povprečje leta 2023 je bilo za 4,4 odstotne točke nižje kot v predhodnem letu.

Pozitivno sta na spremembo vplivala kazalnika zaupanja med potrošniki (za 0,7 odstotne točke) in v trgovini na drobno (za 0,1 odstotne točke).

Negativen vpliv pa so imeli kazalniki zaupanja v predelovalnih in storitvenih dejavnostih (vsak za 0,2 odstotne točke) ter gradbeništvu (za 0,1 odstotne točke). 

Na letni ravni pa znižanje

V primerjavi s prejšnjim januarjem je bila vrednost kazalnika gospodarska klima nižja za 2,1 odstotne točke.

Upad je bil posledica poslabšanja kazalnikov zaupanja v predelovalnih in storitvenih dejavnostih (znižanje za 1,6 odstotne točke oz. za 1,5 odstotne točke), v gradbeništvu (za 0,3 odstotne točke) in trgovini na drobno (za 0,1 odstotne točke). Pozitiven prispevek je imel le kazalnik zaupanja med potrošniki (za 1,5 odstotne točke).