Začel se bo osrednji gospodarski dogodek leta

Novice Forbes Slovenija 15. januarja, 2024 09.09
featured image

Začenja se 54. letno srečanje Svetovnega gospodarskega foruma (WEF). V švicarskem Davosu bo največ pozornosti predvidoma namenjene krizi na Bližnjem vzhodu, v ospredju ostaja tudi vojna v Ukrajini. Soj luči bo usmerjen tudi stanju svetovnega gospodarstva, globalnim trgovinskim napetostim, hitremu razvoju umetne inteligence in boju proti podnebnim spremembam.

15. januarja, 2024 09.09

V švicarskem Davosu se danes začenja 54. letno srečanje Svetovnega gospodarskega foruma (WEF). Največ pozornosti bo po napovedih namenjene krizi na Bližnjem vzhodu, v ospredju pa ostaja tudi vojna v Ukrajini. Po poročanju STA bo v torek in sredo med udeleženci tudi ministrica za zunanje in evropske zadeve Tanja Fajon.

Osrednja tema letošnjega srečanja v znanem švicarskem gorskem turističnem središču, ki bo potekalo do petka, bo po poročanju francoske tiskovne agencije AFP obnova zaupanja. Svet je namreč priča vojni v Gazi, za katero se mnogi bojijo, da bo prerasla v širši konflikt v regiji.

Udeleženci dogodka se ne bodo mogli izogniti niti vojni v Ukrajini. Ob bližajoči se drugi obletnici ruskega napada na to državo se bo foruma prvič udeležil ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski, je napovedal predsednik WEF Borge Brende. Na programu ima “posebni nagovor” in srečanje z direktorji največjih podjetij.

Začenja se Svetovni gospodarski forum (WEF)
Med gosti so tradicionalno politični voditelji, direktorji največjih podjetij, vlagatelji, predstavniki civilne družbe, novinarji in druge znane osebnosti (Foto: Denis Balibouse/REUTERS)

Poudarek tudi na drugih trgovinskih napetostih

Udeleženci foruma bodo pozornost med drugim namenili tudi stanju svetovnega gospodarstva, globalnim trgovinskim napetostim, hitremu razvoju umetne inteligence in boju proti podnebnim spremembam. Slednji je po opozorilih okoljevarstvenih organizacij premalo odločen, čeprav so uničujoče posledice podnebnih sprememb po njihovih navedbah že jasno vidne, še poroča STA.

V Davosu letos pričakujejo okoli 2800 visokih gostov. Med njimi so tradicionalno politični voditelji, direktorji največjih podjetij, vlagatelji, predstavniki civilne družbe, novinarji in druge znane osebnosti.

Udeležbo so med drugim napovedali ameriški državni sekretar Antony Blinken, svetovalec za nacionalno varnost ZDA Jake Sullivan, kitajski premier Li Qiang, izraelski predsednik Izak Hercog, libanonski premier Nadžib Mikati in argentinski predsednik Javier Milei.

V Davosu bodo tudi generalni sekretar Združenih narodov Antonio Guterres, generalni sekretar Nata Jens Stoltenberg in predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen.