Veliko pomanjkanje kvalificiranih delavcev v nemškem sektorju organizacije dogodkov

Novice Forbes Slovenija 19. novembra, 2023 09.03
featured image

Nemški sektor organizacije dogodkov se spopada z velikim pomanjkanjem kvalificiranih delavcev, kaže zadnja raziskava münchenskega inštituta za gospodarske raziskave Ifo.

19. novembra, 2023 09.03

Oktobra je o težavah pri iskanju delavcev poročalo 40 odstotkov organizatorjev dogodkov, kar je sicer manj od 45 odstotkov v juliju in močno pod 64 odstotki v lanskem poletju, poroča STA.

“Zaradi vala odpovedi dogodkov med pandemijo covida-19 si številna podjetja niso mogla privoščiti, da bi obdržala kader,” je podatke ta teden komentiral vodja raziskav pri Ifu Klaus Wohlrabe. Posledično so letos nekateri organizatorji festivalov težko našli dovolj varnostnikov.

Vseeno se je poslovna klima v sektorju organizacije prireditev precej izboljšala, saj preživetje večine podjetij v dejavnosti ni ogroženo. Oktobra je v anketi le sedem odstotkov podjetij navedlo, da jih skrbi obstoj. Za primerjavo, poleti 2021 jih je bilo takih zaradi ukrepov proti koronavirusu 70 odstotkov.

Podjetja so še naprej zadovoljna s trenutnim poslovanjem, vseeno pa so organizatorji dogodkov po navedbah Wohlrabeja zaskrbljeni, da se bodo kmalu začele kazati posledice preteklih ukrepov. Kazalnik pričakovanj za prihodnost se je namreč oktobra z -12 točk znižal na -16,8 točke. Za prihodnje mesece podjetja poleg novega zaposlovanja načrtujejo tudi višje vstopnine, še piše STA.