United Group z matičnim podjetjem prodal 1,73 milijarde evrov obveznic

Novice Forbes Slovenija 30. januarja, 2024 13.23
featured image

United Group B.V. in njegovo matično podjetje Summer BidCo B.V. sta uspešno prodala obveznice v skupni vrednosti 1,73 milijarde evrov.

30. januarja, 2024 13.23

Skupina United Group (UG) je izkoristila ugodnost tržnih razmer in na podlagi dobrih poslovnih rezultatov, ki se kažejo v nenehni rasti prihodkov in EBITDA, zaključila prodajo obveznic v višini 1,73 milijarde evrov.

Izkupiček od prodaje obveznic bo uporabljen za poplačilo obstoječih zavarovanih prednostnih obveznic z zapadlostjo v letih 2026 in 2029, obstoječih Pay-if-You-Can (PIK) obveznic z zapadlostjo leta 2025 in obstoječih revolving kreditov. S tem bo United Group podaljšal zapadlost refinanciranih obveznic z zapadlostjo v letih 2025 in 2026, zmanjšal stroške obresti za obveznice z zapadlostjo v letu 2029 in dodatno okrepil kapitalsko strukturo družbe.

Vztrajno visoka in stabilna rast prihodkov in prilagojenega EBITDA (32 odstotkov oziroma 28 odstotkov CAGR za obdobje 2015-2022), znatno povečanje obsega poslovanja, visoka dobičkonosnost, geografska in poslovna diverzifikacija ter zmanjšanje valutnega tveganja v zadnjih letih so skupaj z zmanjševanjem zadolženosti ob prodaji stolpov za mobilne komunikacije pripeljali do tega, da sta bonitetni agenciji Moody’s in S&P potrdili bonitetno oceno skupine United Group z ocenama B2 (stabilna) in B (pozitivna). Zanimanje vlagateljev se je pokazalo v povpraševanju, ki je bistveno presegalo ponudbo novih obveznic Skupine United Group.

O skupini United Group

Skupina United Group je vodilni ponudnik telekomunikacijskih in medijskih storitev v Jugovzhodni Evropi, ki strankam ponuja celotno paleto telekomunikacijskih storitev. Pokritost z omrežjem je med najboljšimi v regiji, naročnikom pa zagotavlja prepoznavno izbiro vsebin, ki segajo od lokalne ponudbe do izbire najboljših vsebin z vsega sveta. Ta pomembni strateški korak bo skupini omogočil, da se osredotoči na nadaljnje zagotavljanje najboljših telekomunikacijskih storitev svojim strankam in ohranjanje vodilnega položaja na trgu.

V Sloveniji v okviru United Group poslujejo družba Telemach Slovenija s storitvami EON, Total TV in mobilnimi paketi družine VEČ, informativni spletni portal N1, televizija Sportklub, medijska hiša Adria Media ter platforma za e-poslovanje Shoppster.