Nov dan, nov kripto rekord: bitcoin skočil prek 70.000 dolarjev

Novice Forbes Slovenija 8. marca, 2024 20.43
featured image

V petek popoldne je bitcoin podrl nov rekord in presegel mejo 70.000 dolarjev.

8. marca, 2024 20.43

Vrednost bitcoina je znova postavila rekord. Danes okoli 17. ure po našem času je bilo po poročanju STA treba za en kovanec odšteti 70.085,85 dolarja, s čimer je najbolj znan kripto kovanec prvič pokukal nad mejo 70.000 dolarjev. Tečaj bitcoina se je nato nekoliko znižal.

Razlog za rekordne skoke analitiki pripisujejo vse glasnejšim ugibanjem o skorajšnjem znižanju obrestnih mer s strani ameriške centralne banke. FED skuša z visokimi obrestnimi merami zajeziti inflacijo in ohladiti razgret trg dela, še piše STA.

“Zaradi teh pričakovanj se je pripravljenost vlagateljev na prevzemanje tveganj močno povečala in opaziti je izrazit premik k visoko donosnim naložbam, kot so kriptovalute,” je za francosko tiskovno agencijo AFP povedal analitik pri družbi TickMill James Harte.

Nov pozitivni trend rasti vrednosti bitcoina se je začel januarja, ko je ameriška komisija za vrednostne papirje in borzo SEC odobrila nov naložbeni produkt v ZDA, poseben investicijski sklad, indeksiran na bitcoin. Ti skladi vlagateljem prvič omogočajo vlaganje v bitcoine, ne da bi morali neposredno kupiti samo kriptovaluto.

Prvi rekord je padel v torek, ko je kovanec dosegel vrednost 69.191,94 dolarja. Za rekordno vrednost je sicer pred tem veljalo 68.991 dolarjev, ki jih je bitcoin dosegel 10. novembra 2021.