Nemčija prvič večino energetskih potreb pokrila z obnovljivimi viri

Novice Forbes Slovenija 23. decembra, 2023 14.54
featured image

Letos bo prvič več kot polovica uporabljene električne energije v Nemčiji okolju prijazna, ugotavljata vodilna nemška raziskovalna inštituta za obnovljivo energijo.

23. decembra, 2023 14.54

Obnovljivi viri energije bodo letos predstavljali slabih 52 odstotkov bruto porabe električne energije, kar je pet odstotnih točk več kot leto prej, piše STA.

Po napovedih nemških inštitutov ZSW in BDEW bo skupna bruto poraba električne energije v letu 2023 znašala okoli 517,3 milijarde kilovatnih ur, je napovedi povzela nemška tiskovna agencija dpa.

Obnovljivi viri energije so zlasti visok delež predstavljali julija z 59 odstotki, maja s 57 odstotki ter oktobra in novembra s 55 odstotki porabe energije v Nemčiji.

Junija je proizvodnja električne energije iz sončne svetlobe z 9,8 milijarde kilovatnih ur dosegla nov rekord. Vetrna energija na kopnem pa je s skupno 113,5 milijarde kilovatnih ur poskrbela za nov celoletni rekord.

S skupno 267 milijardami kilovatnih ur je bilo proizvedene več okolju prijazne energije kot kadar koli prej, še navaja STA.

“Številke kažejo, da smo na pravi poti,” je ob tem dejala predsednica izvršnega odbora BDEW Kerstin Andreae. Vseeno je poudarila, da ni zagotovil o doseganju popolnoma podnebno nevtralne oskrbe z električno energijo. “Drugih 50 odstotkov lahko dosežemo le, če bodo politiki še naprej dosledno odpravljali vse ovire za širitev obnovljivih virov,” je pojasnila Andreae.

Odločitev, sprejeta na podnebni konferenci ZN v Dubaju, ki poziva v odmiku od fosilnih goriv, kot so premog, nafta in zemeljski plin, zahteva širitev obnovljivih virov v popolnoma nove razsežnosti, pa je mnenje člana uprave ZSW Frithjofa Staissa še povzela dpa.