Ameriška Tesla toži soimenjaka iz Indije

Novice Forbes Slovenija 3. maja, 2024 15.27
featured image

Proizvajalec električnih vozil Tesla toži indijskega proizvajalca baterij. Jabolko spora je uporaba blagovne znamke "Tesla Power".

3. maja, 2024 15.27

Ameriški avtomobilist, ki je v lasti serijskega poslovneža in enega najbogatejših Zemljanov Elona Muska, se v Indiji seli v sodne dvorane, poroča Reuters.

Toži namreč indijskega proizvajalca baterij, ki za promocijo svojih izdelkov uporablja blagovno znamko “Tesla Power”. S tem naj bi Indijci kršili blagovno znamko iz ZDA. Američani od sodnika v New Delhiju zahtevajo odškodnino in trajno odredbo proti podjetju.

Predstavniki Tesle so na obravnavi na višjem sodišču v glavnem mestu Indije ta teden dejali, da je tamkajšnje podjetje kljub obvestilu o prenehanju oglaševanja – tega je ameriška Tesla poslala aprila 2022, še naprej promoviralo svoje izdelke z blagovno znamko “Tesla Power”. Podrobnosti postopka je sodišče v petek objavilo na svoji spletni strani.

Indijsko podjetje Tesla Power India Pvt. Ltd je med obravnavo trdilo, da je njegova glavna dejavnost izdelava “svinčevo-kislinskih baterij”. Družba kot taka naj ne bi imela namena izdelovati električnih vozil, potek postopka še povzema Reuters.

Indijsko podjetje je predložilo vrsto dokumentov v podporo svoji obrambi. Sodnik je dovolil, da v treh tednih pripravijo še pisni zagovor na obtožbe ameriške Tesle.

Muskova družba je registrirana v Delawaru. Indijsko podjetje je obtožila uporabe trgovskih imen “Tesla Power” in “Tesla Power USA”. Sodni zapisnik vključuje še posnetke zaslona spletne strani, iz katerih je razvidno, da ima tudi družba Tesla Power USA LLC sedež v Delawaru in je bila “priznana kot pionir in vodja pri uvajanju cenovno dostopnih baterij” z “zelo močno prisotnostjo v Indiji”.

V indijski Tesla Power se na medijska vprašanja niso odzvali.

Zgodba se vleče od leta 2022

Predstavniki ameriške Tesle so sodniku dejali še, da so uporabo njihove blagovne znamke s strani indijskega podjetja zaznali leta 2022. Uporabo naj bi poskušali preprečiti, a so bili pri tem neuspešni, zaradi česar so bili primorani vložiti tožbo.

Tesla
Američani od sodnika v New Delhiju zahtevajo odškodnino in trajno odredbo proti indijskemu podjetju. (Foto: PROFIMEDIA)

Do slednje je prišlo po tem, ko je Musk odpovedal svoj načrtovani obisk v Indiji 21. aprila, da bi se srečal s predsednikom indijske vlade Narendro Modijem.

Nekaj dni pozneje je Musk nepričakovano obiskal Kitajsko in dosegel napredek pri uvajanju svojega naprednega paketa za pomoč vozniku, kar so številni indijski komentatorji označili za izigravanje.

Naslednja obravnava zadeve v zvezi z blagovno znamko bo 22. maja.