Avtor ChatGPT znova sestavlja ekipo za robotiko. Kaj načrtuje?

Tehnologija Forbes 5. junija, 2024 05.14
featured image

Potem ko je leta 2020 opustil prizadevanja za izdelavo robota za splošne namene, se je velikan na področju umetne inteligence lotil novega poskusa dobave modelov drugim podjetjem, ki si prizadevajo izdelati lastne robote.

5. junija, 2024 05.14

Potem ko je leta 2020 opustil prizadevanja za izdelavo robota za splošne namene, se je velikan na področju umetne inteligence lotil novega poskusa dobave modelov drugim podjetjem, ki si prizadevajo izdelati lastne robote.

Forbes je izvedel, da OpenAI uradno znova vzpostavlja svojo prej opuščeno ekipo za robotiko. Zato se je odločil, ker se naložbe v robotiko, ki jo poganja umetna inteligenca, povečujejo. Po navedbah treh virov podjetje trenutno zaposluje raziskovalne inženirje, da bi ponovno vzpostavilo ekipo, ki jo je ukinilo leta 2020.

OpenAI še ni javno objavil podrobnosti o svojih prizadevanjih na področju robotike, vendar v nedavni objavi o novih delovnih mestih pojasnjuje, da bodo novi zaposleni “eni od prvih članov ekipe”. Vir, ki je dobro obveščen, je za Forbes povedal, da skupina obstaja šele približno dva meseca. Po objavi je podjetje potrdilo, da je začelo zaposlovati nove člane ekipe.

Obsežne naložbe v start upe

V zadnjem letu je hišni zagonski sklad podjetja OpenAI investiral v več dobro kapitaliziranih podjetij, ki poskušajo razviti humanoidne robote, med drugim v Figure AI (745 milijonov dolarjev), 1X Technologies (125 milijonov dolarjev) in Physical Intelligence (70 milijonov dolarjev).

Februarja je v sporočilu za javnost ob najnovejšem krogu zbiranja sredstev podjetja Figure OpenAI namignil na morebitni vnovični zagon robotike. Mesec dni pozneje pa je Figure predstavil videoposnetek svojega robota, ki je pokazal osnovne govorne in razumske sposobnosti, podprte z velikim multimodalnim modelom, ki ga je usposobil OpenAI.

“Vedno smo imeli v načrtu vrnitev na področje robotike, s podjetjem Figure pa vidimo pot za raziskovanje, kaj lahko humanoidni roboti dosežejo, če jih podpirajo zelo sposobni multimodalni modeli,” je dejal podpredsednik Peter Welinder, ki je bil prej član ekipe OpenAI za robotiko.

Odhodki pomembnih članov ekipe, sodelovanje z zunanjimi

Dva vira sta za Forbes povedala, da namerava OpenAI s takšnimi podjetji sobivati in ne tekmovati z njimi, saj bo razvijal tehnologijo, ki jo bodo proizvajalci robotov vključili v svoje sisteme. V razpisu za nove kadre so navedli, da bodo inženirji, zaposleni na tem delovnem mestu, sodelovali z zunanjimi partnerji in usposabljali modele umetne inteligence.

Viri pravijo, da ni jasno, ali namerava OpenAI razvijati tudi strojno opremo za robotiko, s čimer je pred nekaj leti imel kar težave. Njegove vse večje ambicije so v zadnjem času zaznamovali nekateri pretresi – vrsta odhodov najvišjih članov varnostne ekipe in obtožba igralke Scarlett Johansson, da si je podjetje prisvojilo njen glas za svoj izdelek ChatGPT Sky.

Tokratni ožji fokus ekipe za robotiko se morda vendarle nekoliko prekriva s podjetji, za katere OpenAI upa, da bo z njimi poslovno sodeloval. Podjetja, kot je Covariant, ki so ga ustanovili nekdanji člani robotske ekipe OpenAI, prav tako poskušajo usposobiti svoje robotske modele na podlagi umetne inteligence. In kot sta povedala dva vira, se je OpenAI s podjetji na tem področju že spopadel za omejen nabor talentov.

Boleča razpustitev prvotne ekipe

Robotika je bila steber poslanstva OpenAI že od vsega začetka. Soustanovitelj Wojciech Zaremba je nadzoroval ekipo, ki je prvotno želela izdelati “robota za splošne namene”. Leta 2019 je več kot ducat raziskovalcev OpenAI objavilo članek, v katerem so opisali, kako so usposobili par nevronskih mrež za sestavljanje Rubikove kocke z eno samo robotsko roko. Avtorji so trdili, da je to temeljni korak k usposabljanju robotskih sistemov za opravljanje različnih vsakodnevnih nalog.

Toda oktobra 2020 je OpenAI opustil svoja prizadevanja, za kar je Zaremba krivil pomanjkanje podatkov za usposabljanje. “Odločitev o razpustitvi ekipe je bila zame precej težka,” je dejal v intervjuju leta 2021. “Toda pred časom sem spoznal, da je z vidika podjetja to pravzaprav najbolje.”

Zakaj so bili roboti izrinjeni

OpenAI je člane svoje ekipe za robotiko prerazporedil na druge projekte. Podjetje je takrat v izjavi zapisalo: “Zaradi hitrega napredka na področju umetne inteligence in njenih zmožnosti smo ugotovili, da drugi pristopi, kot je spodbujevano učenje s povratnimi informacijami od ljudi, vodijo k hitrejšemu napredku.”

Napredek pri spodbujevanem učenju na podlagi povratne informacije od človeka je dejansko pomagal spodbuditi razcvet umetne inteligence, ki je nastopil po tem, ko je podjetje naslednje leto predstavilo program ChatGPT.

Nekateri nekdanji sodelavci OpenAI, ki so delali na področju robotike, ostajajo v podjetju na drugih delovnih mestih. Zaremba na primer pomaga voditi razvoj vodilnih modelov GPT, Welinder vodi področje produkcije in partnerstva, Bob McGrew je podpredsednik za raziskave, Lilian Weng pa je vodja varnostnih sistemov in članica novoustanovljenega varnostnega odbora podjetja OpenAI.

Avtorja članka sta Kenrick Cai in Sarah Emerson.