Slovaški lastniki zaključili cikel naložb v Palomi, koliko so vložili

Posel Forbes Slovenija 4. junija, 2024 15.25
featured image

Češko-slovaški lastniki tovarne papirja Paloma so v sedmih letih lastništva vložili okrog 138 milijonov evrov v posodobitev proizvodnje.

4. junija, 2024 15.25

Sladkogorska tovarna papirja Paloma je danes obeležila zaključek investicij v najsodobnejše tehnologije, ki skupaj obsegajo okoli 138 milijonov evrov. S tem pa vlaganj češko-slovaških lastnikov v družbo še ni konec, saj že za naslednje leto napovedujejo zagon 11 milijonov vredne proizvodne linije za proizvodnjo robčkov v škatlah, poroča Slovenska tiskovna agencija (STA).

Naložbe v sklopu projekta Motion, ki so jih izvedli v sedmih letih, odkar je Palomo prek sklada Eco Investment prevzela slovaška skupina SHP, vključujejo dve novi konfekcijski liniji, hitro in napredno paletizacijo ter avtomatizirano visokoregalno skladišče gotovih izdelkov.

Novo avtomatizirano skladišče, zaradi katerega so morali porušiti del starih objektov in zgraditi popolnoma nove stavbe, ima deset nadstropij in 24.760 paletnih prostorov. Omogoča učinkovit transport brez ozkih grl in 100-odstotno sledljivost palet ter tako prinaša nižje obratovalne stroške skladiščenja in interne logistike.

Tovarna papirja Paloma
V tovarni Paloma (Foto: Žan Osim/BOBO)

Nadaljnja vlaganja

Kot je poudaril predsednik holdinga Eco Investment Milan Filo, naložba Palomi zagotavlja dolgoročno perspektivo pomembne tradicije papirništva v Sladkem Vrhu ter ohranja in krepi tako ugled kot tržni položaj Palome ter mednarodne skupine SHP.

“Že leta 2021 smo ob zagonu novega papirnega stroja napovedali, da nadaljujemo z investicijami. Današnji dogodek je dokaz, da smo obljubo držali, in kljub resnim izzivom v gospodarskem okolju uspešno nadaljujemo poslovanje,” je dodal Filo.

Predsednik uprave Eco Investments Milan Filo
Predsednik Eco Investments Milan Filo je napovedal nadaljevanje investicij (Foto: Žan Osim/BOBO)

Visoki obisk

Današnjega dogodka so se udeležili tudi predsednik vlade Robert Golob, gospodarski minister Matjaž Han ter minister za finance Klemen Boštjančič. Kot je ob tem poudaril Golob, gre za izjemno pomembno investicijo, predvsem pa sporočilo, da se takrat, ko najdemo investitorja iz panoge, ki je pripravljen vložiti lasten denar v digitalno transformacijo in zeleni preboj, zgodijo dobre stvari.

“Ravno Paloma je dokaz tega. Investitor je vztrajal kljub energetski krizi in pandemiji ter izpeljal načrtovano investicijo. Danes proizvodnja teče, Paloma pa je postala ena najmodernejših tovarn v Evropi z visoko dodano vrednostjo, ki je višja od slovenskega povprečja,” je dejal premier in ob tem zagotovil, da bo vlada takšne investitorje še naprej spodbujala.

Po besedah ministra Hana je država vložku lastnikov za investicije dodala osem milijonov evrov, ob tem pa je minister izrazil zaupanje in spomnil na preteklo dogajanje v Palomi in njegovih rodnih Radečah, dveh slovenskih papirniških krajih. Obe podjetji sta namreč nekoč po njegovem imeli nejasno lastništvo in slabo upravo, pri čemer je Han poudaril tudi pomembno vlogo sindikatov, Paloma pa je nato dobila vrhunskega lastnika, je dodal.

Finančni minister Boštjančič je vesel uspehov Palome, s katero je tik pred privatizacijo podjetja tudi poslovno sodeloval. Po njegovem mnenju je to podjetje dokaz, da so lahko tuje investicije tudi zelo uspešne in pozitivne.

Tovarna papirja Paloma
Tovarna papirja Paloma je lani ustvarila 130 milijonov evrov prihodkov (Foto: Miloš Vujinović/BOBO)

Težke tržne razmere

Po besedah predsednika uprave Palome Stevana Lomića se je, tako kot večina gospodarskih panog, tudi industrija proizvodnje higienskih papirjev v Evropi morala soočiti s težkimi razmerami na trgu. “Nepredstavljivo visoki dvigi vhodnih stroškov in nihanje razpoložljivosti materialov so močno vplivali na naše poslovanje. A kot prodorna družba dokazujemo, da smo tudi v takšnih obdobjih sposobni in zmožni izvajati velike investicije, ki bodo ključ za prihodnje dobro poslovanje našega podjetja,” je dodal.

Predsednik uprave skupine SHP Richard Žigmund je napovedal nadaljnja vlaganja v Sladkem Vrhu. V gradnji je nova proizvodna linija za robčke v vrednosti 11 milijonov evrov, ki bo začela obratovati prihodnje leto. Ob tem za leti 2026 in 2027 načrtujejo tudi vlaganja za povečanje energetske učinkovitosti.

Trenutna zmogljivost Palominih linij omogoča proizvodnjo 80 tisoč ton izdelkov letno. Žigmund sicer ni želel izdati, v kolikšni meri so te zmogljivosti izkoristili lani, a je dejal, da ne v celoti. Leto 2023 so zaključili s 130 milijoni evrov prihodkov, kar je za desetino več kot leto prej, in z okoli desetimi milijoni evrov dobička iz poslovanja pred amortizacijo (EBITDA).

Paloma je od leta 2017 del mednarodne skupine SHP Group s sedežem v Bratislavi. Gre za vodilnega proizvajalca higienskih papirnih izdelkov v centralni in jugovzhodni Evropi z letnimi prihodki nad 200 milijonov evrov. Skupina zaposluje več kot 1.800 ljudi in je v lasti Eco Investmenta, zasebnega holdinga s sedežem v Pragi, ki je v lasti Milana Fila, še piše STA.