Novi lastnik Celjskih mesnin postal največje živilsko podjetje na Hrvaškem

Posel Forbes Slovenija 4. junija, 2024 14.53
featured image

Skupina Pivac je lani ustvarila skoraj 900 milijonov evrov prihodkov, največ je prispevalo matično podjetje Mesna industrija Braća Pivac.

4. junija, 2024 14.53

Skupina Pivac, pod okrilje katere so prešle tudi Celjske mesnine, je lani ustvarila 888 milijonov evrov prihodkov in 30 milijonov evrov čistega dobička, s čimer je postala največje živilsko podjetje na Hrvaškem. Skupina Podravka je imela nižje prihodke, a je ustvarila za več kot enkrat višji dobiček, poroča STA.

K prihodkom skupine Pivac je lani največ prispevala matična družba Mesna industrija Braća Pivac, ki ima na Hrvaškem lastne obrate za proizvodnjo in predelavo mesa. Lani je imela 334 milijonov evrov prihodkov in 9,3 milijona evrov dobička.

Podjetje PPK Karlovac je imelo 289 milijonov evrov prihodkov in 13 milijonov evrov dobička, Mesna industrija Vajda iz Čakovca pa 98 milijonov evrov prihodkov in 2,1 milijona evrov dobička. V skupini deluje tudi Kraš. Njihovi prihodki so znašali 167 milijonov evrov, dobiček pa 5,8 milijona evrov.

Srebro Vindiji in bron Podravki

Skupina Pivac je lani zaposlovala skupaj 3.700 ljudi. Podjetja iz skupine izplačujejo povprečne neto plače med 896 evri (Vajda) in 977 evri (Braća Pivac), še navaja STA.

Druga največja živilska skupina na Hrvaškem je skupina Vindija s skupnimi prihodki 750 milijonov evrov in dobičkom, ki je znašal 31 milijonov evrov. Sledi skupina Podravka, v kateri so med drugim Podravka, Belupo in slovensko Žito. Lani je imela 714 milijonov evrov skupnih prihodkov in 66,4 milijona evrov dobička.