Kdo letos briljira na Ljubljanski borzi

Posel Tilen Humar 4. junija, 2024 04.54
featured image

Po prvih petih mesecih so v zelenem vse delnice standardne kotacije Ljubljanske borze. Največjo rast tečaja je imela največja bančna skupina v državi.

4. junija, 2024 04.54

Slovenski borzni trg letos blesti. Tečajnica glavnega delniškega indeksa SBITOP je od začetka leta pridobila malenkost manj kot petino in se zdaj giblje malo nad mejo 1.500 točk. Po podatkih spletnega portala Investing.com je bila vrednost nazadnje tako visoka tik pred izbruhom svetovne finančne krize v septembru 2008.

Domače delnice po donosnosti letos prekašajo večino razvitih trgov. Za primerjavo, ameriški indeks S & P 500 je do konca maja pridobil nekaj več kot enajst odstotkov, medtem ko je evropska košarica STOXX 600 pri dobrih osmih odstotkih zaostala še nekoliko bolj.

NLB bo poskusil s prevzemom avstrijske Addiko Bank

Z 38-odstotno donosnostjo na domači borzi za zdaj vodi Skupina NLB. Ta je ohranila dobro kondicijo iz lanskega leta, ko se je njen delniški tečaj na krilih odličnega medletnega poročila povečal za malo več kot 31 odstotkov.

V letošnjem prvem četrtletju je NLB zabeležila nekaj več kot 298 milijonov evrov prihodkov, kar pomeni približno 23-odstotno rast glede na isto obdobje lani. Dobiček po davkih je znašal 140 milijonov evrov oziroma 17 odstotkov več kot v istem obdobju lani.

Predsednik uprave NLB Blaž Brodnjak
NLB pod vodstvom Blaža Brodnjaka bi s prevzemom Addiko Bank vstopila na hrvaški trg (Foto: Igor Kupljenik/BOBO)

Poleg dobrih poslovnih rezultatov je banka svoje delničarje navdušila tudi z napovedjo širitve na hrvaški trg – edinega v regiji, kjer še ni prisotna. V maju je namreč NLB objavila namero o prevzemni ponudbi za odkup Addiko Bank, v kateri bo ponudila 20 evrov za delnico. Na borzi je tečaj NLB od objave novice pridobil slabih pet odstotkov. Za odkup avstrijske banke se sicer potegujeta tudi srbska poslovneža Miodrag Kostić s svojim holdingom Agri Europe in Davor Macura iz Alta Grupe.

Petrol za slabšo prvo četrtino krivi vlado

Drugo mesto po donosnosti zaseda Petrol, katerega delnica od začetka leta, kljub slabšemu četrtletnemu poročilu, kotira skoraj 23 odstotkov višje kot v začetku leta.

Skupina Petrol je imela v prvih treh mesecih malo manj kot 1,5 milijarde evrov prihodkov, kar je 19 odstotkov manj kot leto prej. Še bolj je upadel dobiček iz poslovanja, ki je pri dobrih 24 milijonih manjši za več kot 41 odstotkov. Nadaljuje se tudi trend ohlajanja prodaje pogonskih goriv, ki je manjša za okoli tri odstotke.

Po navedbah družbe so slabši rezultati posledica nihanj cen energentov na trgu, dodatno pa krivijo vladno regulacijo cen derivatov. Slednjo je ob objavi četrtletnega poročila predsednik uprave Sašo Berger komentiral tako: “V Sloveniji se soočamo z regulacijo cen, ki marže na nekatere naftne derivate postavlja na nesprejemljivo nizko raven, ki je obenem daleč najnižja v EU.”

V luči rdeče četrtine gre rast borznega tečaja tako pripisati uspešnemu lanskemu letu. Skupina Petrol je v letu 2023, kljub upadu prihodkov od prodaje za 26 odstotkov na okoli sedem milijard evrov, zabeležila rekordni dobiček – 136,6 milijona evrov.

Intereuropa se je poslovila od borze

Logistično podjetje Intereuropa je od začetka leta do 28. maja zaznalo približno 21-odstotno donosnost, potem pa se je umaknilo z borznega parketa.

Delnica, ki sicer že dolgo ni bila likvidna, je v zadnjem trgovalnem dnevu pridobila nekaj več kot šest odstotkov. Večinski lastnik špediterja je Pošta Slovenije.

Sava Re leto začela s skoraj 50-odstotno rastjo dobička

Dobro se je odrezala tudi delnica pozavarovalnice Sava, ki je v petih mesecih pridobila približno 18 odstotkov. Uspešen borzni začetek leta gre pripisati četrtletnim rezultatom, ki so na dan objave poskrbeli za približno sedemodstotni skok tečaja.

Zavarovalna skupina je v prvih treh mesecih obseg poslovanja (bruto premije in vsi ostali prihodki) na letni ravni povečala za okoli 18 odstotkov na slabih 308 milijonov evrov. Rast prodaje je družba imela na vseh delih poslovanja.

Še bolj navdušujoči pa so bili podatki o dobičku. V primerjavi z istim obdobjem lani je pri 38 milijonih pred davki ta višji za skoraj 57 odstotkov, medtem ko se je čisti izid povzpel za približno 48 odstotkov in se ustavil tik pod mejo 30 milijonov evrov.

Krka po 17 letih postavila nov rekord

Za desetino odstotka je za pozavarovalnico zaostal novomeški farmacevt. Krka trenutno kotira pri okoli 131 evrih za delnico, s čimer je izenačila svoj marčevski rekord. Po podatkih portala MarketWatch pred tem te meje ni dosegla od leta 2007.

Šef Krke Jože Colarič
Delnica Krke, ki jo vodi Jože Colarič, je letos pridobila skoraj petino vrednosti (Foto: BOBO)

Tudi Krka je v prvem kvartalu letošnjega leta dosegla dobre rezultate. Prodaja se je na letni ravni povečala za približno šest odstotkov na okoli 486 milijonov evrov, medtem ko je rekordni čisti dobiček pri skoraj stotih milijonih večji za enajst odstotkov kot v istem obdobju lani.