Sony uspešno čez praznike, a napoveduje manjšo prodajo igralnih konzol

Tehnologija Forbes Slovenija 14. februarja, 2024 10.27
featured image

V prazničnem četrtletju med oktobrom in decembrom je Sony okrepil prodajo konzol PlayStation 5, a znižal napoved celoletne prodaje. Pripravlja se tudi na odcepitev finančne divizije.

14. februarja, 2024 10.27

Japonski tehnološki velikan Sony, poznan kot izumitelj walkmana in lastnik igralnih konzol PlayStation, je v tretjem četrtletju poslovnega leta, ki se je končalo z decembrom, posloval uspešno. Dobiček v prazničnem obdobju se je namreč okrepil za 13 odstotkov na letni ravni in je znašal slabih 364 milijard jenov (2,26 milijarde evrov).

Prihodki od prodaje so znašali 3.700 milijard jenov (23 milijard evrov) oziroma 22 odstotkov več kot leto prej. Prodali so 8,2 milijona konzol PS5, kar je več od 7,1 milijona, ki so jih prodali v lanskem tretjem četrtletju.

Sony je zvišal svojo napoved letnega dobička na 920 milijard jenov (5,7 milijarde evrov), kar je več od prejšnje projekcije 880 milijard jenov (5,5 milijarde evrov). Zadnja napoved je še vedno pod tisoč milijardami jenov, ki jih je japonski velikan zaslužil v prejšnjem proračunskem letu, piše Bloomberg.

Sony
Sony je v zadnjem četrtletju okrepil dobiček za 13 odstotkov (Foto: PROFIMEDIA)

Slabša prodaja PS5

Kljub dobrim rezultatom so pri Sonyju znižali napoved prodaje PS5 za celotno poslovno leto, ki se konča marca. V zadnji napovedi so računali na 25 milijonov prodanih enot, to številko pa so sedaj oklestili na 21 milijonov. Razlog za nižjo napoved je nižja prodaja od pričakovane v nakupovalni sezoni ob koncu leta, poroča Reuters.

Operativni dobiček v diviziji iger je upadel za četrtino.

Domači tekmec iz Kjota, Nintendo, je prejšnji teden povišal svojo celoletno napoved prodaje konzole Switch s 15 na 15,5 milijona enot. Proizvajalec Xboxa Microsoft pa bo podatke o poslovanju v svoji diviziji iger delil v četrtek.

Sony PlayStation 5
Japonski velikan je med oktobrom in decembrom prodal več konzol PS5 kot v istem obdobju lani (Foto: PROFIMEDIA)

Odcepitev in prva javna ponudba delnic

Sony je napovedal tudi delno odcepitev finančne divizije. Podjetje Sony Financial Group naj bi oktobra leta 2025 doživel borzni debi. Sony naj bi v njem ohranil malo manj kot 20-odstotni lastniški delež.

Delnica podjetja je od začetka leta pridobila okrog devet odstotkov, še piše Reuters.