Novi Guinnessov rekord: takšen je najmanjši humanoidni robot na svetu

Tehnologija Forbes 3. marca, 2024 11.35
featured image

O dvonogem robotu, katerega višina ne dosega dolžine običajnega kemičnega svinčnika.

3. marca, 2024 11.35

Mali robot, ki so ga izdelali člani šolske ekipe za robotiko v Hongkongu, je visok le 5,5 centimetra. To pomeni, da je za nekoliko manj kot pol centimetra nižji od prejšnjega rekorderja, robota Zaina Ahmada Qureshija iz Pakistana.

Da bi osvojil naslov najmanjšega humanoidnega robota, mora ta biti več kot le igrača. Biti mora sposoben dvonožnega gibanja ter premikov ramen, komolcev, kolen in bokov. Najnovejši rekorder pa ne le hodi in premika roke. Kot je videti v spodnjem videoposnetku, ga je mogoče programirati za ples, kung-fu in igranje nogometa, čeprav pri tem ni David Beckham, vsaj v tem trenutku še ne.

Ideja, ki je vodila dijake

Štirje člani ekipe za robotiko na škofijski šoli za fante od 7. do 12. razreda (DBS) so zasnovali in izdelali robotka, ki se premika s pomočjo servo motorjev, te pa upravljajo prek nadzorne plošče, pritrjene na hrbet robota. Upravljanje poteka s pomočjo gumbov na plošči ali mobilne aplikacije.

Dijaki Isaac Zachary To, Aaron Ho Yat Fung, Justin Wang Tou Duong in Ngo Hei Leung so v šolskem laboratoriju za robotiko zasnovali in izdelali akrilne plošče robota ter komponente, natisnjene v 3D-tehniki. Poganja ga 7,4-voltna litij-ionska baterija. Povedali so, da so se odločili izdelati čim manjšega robota, ki bi ga bilo mogoče množično in poceni proizvajati. Dodali so še, da si predstavljajo dan, ko bo vsako gospodinjstvo v Hongkongu in drugod, ne glede na dohodek, zlahka nabavilo cenovno dostopnega majhnega robota, ki ga bo mogoče programirati in uporabiti v izobraževalne namene.

“Načrtujemo tudi odprto kodo, ko gre za zasnovo in programiranje, saj je med našimi cilji tudi spodbujanje izobraževanja STEAM (znanost, tehnologija, inženiring, umetnost in matematika),” je za Guinnessovo knjigo rekordov povedal član ekipe To.

Le malo stvari bolj spodbuja izobraževanje STEAM kot šolska robotika, zaradi katere navdušeni otroci po vsem svetu preživijo nešteto ur izven šolskega urnika, ko se pripravljajo na tekmovanja v robotiki. Združujejo napredne inženirske spretnosti in vznemirljivost tekmovalnih športov.

Pred enim mesecem je neprofitna organizacija FIRST, ki spodbuja izobraževanje na področju naravoslovja, inženirstva in tehnologije, znova pripravila svoje priljubljeno letno tekmovanje v robotiki, v okviru katerega morajo srednješolci po vsem svetu izdelati robota industrijske velikosti, ki lahko premaguje izzive na zapleteni progi. Lani se je za naslov svetovnega prvaka potegovalo več kot 3.300 mednarodnih ekip nad roboti navdušenih najstnikov.

Video prikazuje, kaj zmore robot:

Dosedanji dosežki: robotska varuška …

Do zdaj izdelani roboti so postavili Guinnessove rekorde za najmočnejšo robotsko roko, največjo robotsko roko v vesolju, roko za robota, ki je najhitreje sestavil Rubikovo kocko (0,38 sekunde), in prvo robotsko varuško. Ta ima dve “očesi” s po dvema stereoskopskima kamerama za prepoznavanje okolice in obrazov ter “ušesa” z osmimi mikrofoni za zaznavanje in prepoznavanje govora. Njen besednjak obsega 3.000 besed.

Avtor članka je Leslie Katz.