Apple na prelomni točki: jim bo uspel preobrat z novim iPhonom?

Tehnologija Marko Rabuza 10. junija, 2024 11.02
featured image

Apple je tik pred začetkom svojega morda najpomembnejšega dogodka v zadnjih letih, saj se sooča z vrsto izzivov – padec prodaje iPhona in zaostanek pri vpeljavi umetne inteligence.

10. junija, 2024 11.02

Na letni konferenci Worldwide Developers Conference, ki se začne danes popoldan, naj bi Apple končno napovedal partnerstvo podjetjem OpenAI, ki je razvilo klepetalnega robota ChatGPT.

V povezavi s tem naj bi predstavili prvo serijo orodij na podlagi umetne inteligence, ki naj bi ga vgradili v novo različico operacijskega sistema iOS.

Velik zagon na področju umetne inteligence bi lahko spodbudil rast prodaje pametnih telefonov iPhone v prihodnjih letih, saj uporabniki zdaj dlje čakajo na nadgradnjo svojih naprav, negotovo gospodarsko okolje pa vpliva na potrošnike, zlasti na Kitajskem, ugotavlja CNN.

Ob tem v Evropi in v ZDA od Appla zahtevajo spremembe v njihovi knjižnici z aplikacijami App Store, kjer jim očitajo monopolno vedenje.

Pretekli teden je Apple izgubil drugo mesto med največjimi ameriškimi podjetji, ki so na borzi. Prehitel jih je proizvajalec čipov Nvidia, ki je prvič prebil mejo treh tisoč milijard dolarjev vrednosti in zaostaja le za Microsoftom.

“Umetno inteligenco vidimo kot ključno priložnost v naših izdelkih in verjamemo, da imamo prednosti, ki nas na tem področju razlikuje od ostalih,” je v začetku maja dejal izvršni direktor družbe Apple Tim Cook in poudaril, da bo podjetje pomembne novice objavilo v “prihodnjih tednih”.

Običajno niso prvi pri uvajanju novosti

Znano je, da Apple ni prvi v vrsti, ko se uvajajo novosti in nove tehnologije. Običajno jih dalj časa raziskuje, razvija in izpopolnjuje, preden jih vključi v svoje izdelke. Pri vpeljavi umetne inteligence bo morda prelomil pravilo in nekoliko pospešil vpeljavo v nove naprave.

Analitik pri svetovalnem podjetju Wedbush Daniel Ives je za CNN ocenil, da bi Applova usmeritev v umetno inteligenco pomenila “začetek nove poti” za podjetje, ki bi trajno vplivala na njihove izdelke in storitve.

Poznavalci ugibajo, da bo Apple novost poimenoval “Apple Intelligence”, po poročanju Bloomberga pa bo za delovanje potreben vsaj iPhone 15 Pro oziroma naprava, ki ima čip M1 ali novejši.

Najbolj očitna izbira za prvo integracijo umetne inteligence pri Applu bo verjetno virtualna pomočnica Siri, ki zdaj omogoča odgovore na različna vprašanja. S podporo ChatGPT-4o bi se njena uporabnost močno povečala. Siri bi lahko tako opravljala posebne naloge – od priklica slike, ki ste jo naredili pred leti, ali pa odgovori na bolj podrobna in zahtevna vprašanja. Sčasoma bi se lahko naučila uporabnikovih želja in celo osebnosti ter se ustrezno odzvala.

Apple Siri
Prvi stik umetne inteligence pri Applu bo verjetno deležna Siri (Foto: PROFIMEDIA)

Vpeljava tudi v druge lastne aplikacije

Prav tako bi lahko orodja umetne inteligence pomagala pri povzemanju in sestavljanju elektronskih sporočil in zaznavanje glasu ter slik ter bi se lahko prilagajala uporabnikom.

“Umetna inteligenca bo naslednjim modelom iPhonov omogočila, da postanejo šesti čut, ki nam bo omogočal skeniranje in interakcijo s svetom okoli nas,“ je prepričan analitik v podjetju za tržne raziskave pri Forrester Thomas Husson.

Z vgradnjo umetne inteligence v lastne aplikacije, kot so Apple Maps, iMovie in iPhoto, bi se lahko spremenil tudi celoten Applov ekosistem.

Nekateri analitiki pričakujejo, da bo Apple objavil orodja za razvijalce in izdelovalce aplikacij za ustvarjanje novih izkušenj, predvsem pa naj bi bilo veliko pozornosti namenjeni umetni inteligenci, ki naj bi bila dolgoročna vizija.

Posebna pozornost tudi očala

Med poudarki na konferenci se pričakuje tudi novosti za naglavne slušalke z očali za mešano resničnost Vision Pro. Prodajo so začeli februarja, vendar za zdaj za 3.400 dolarjev vredno napravo ni pretiranega povpraševanja.

Cook je maja dejal, da je polovica podjetij s seznama Fortune 100 že kupila Apple Vision Pro, v podjetju pa raziskujejo inovativne načine, kako bi jim ustvarili nove funkcionalnosti.