Huawei po domači zmagi nad Applom vse bolj samozavesten

Tehnologija Marko Rabuza 18. junija, 2024 16.32
featured image

Kitajski telekomunikacijski velikan Huawei razmišlja o uvedbi provizij v svojem mobilnem operacijskem sistemu Harmony OS.

18. junija, 2024 16.32

Družba Huawei razmišlja, da bi v svojem mobilnem operacijskem sistemu Harmony zaračunavala provizije ob nakupih v aplikacijah, kar kaže na njeno vse večjo samozavest pri konkuriranju družbi Apple na največjem trgu pametnih telefonov na svetu, poroča Bloomberg.

Podjetje iz Šenzena razmišlja o proviziji, ki bi bila sicer nižja kot pri konkurenci. Apple in Google, ki s svojima operacijskima sistemoma iOS in Android obvladujeta večino trga pametnih telefonov, pri nakupih različnih aplikacij prek njihove trgovine zaračunavata 30-odstotno provizijo.

Huawei je Harmony OS razvil leta 2019, ko so ZDA sprejele ukrepe in jim onemogočile dostop do celotnega sistema Android oziroma so jim onemogočili sodelovanje z Googlom. Do zdaj niso zaračunavali nobenih nadomestil razvijalcem in založnikom, saj so jih želeli pritegniti v nov sistem.

A očitno v Huawei ocenjujejo, da so dosegli zadostno število uporabnikov in razvijalcev, da lahko uvedejo provizijo. Po neuradnih informacijah Bloomberga bo Huawei pobiral približno 20-odstotno provizijo, kar je še vedno manj od preostalih. Za primerjavo, eden od Huaweievih konkurentov na Kitajskem Xiaomi, pri nakupih v igrah zaračunava tudi do 50 odstotkov.

Preobrat, ki se je začel z domačim čipom

V zadnjem letu je Huawei na domačem trgu uspel preobrat, ki se je začel z lansko predstavitvijo pametnega telefona Mate 60 Pro. Ta je imel kitajski čip, ki podpira 5G, kar je predstavljalo velik tehnološki preboj po začetku sankcij ZDA. Ob tem je izbira Huaweia pred Applom na Kitajskem postala tudi znak podpore domovini, priporočilo, da izberejo domače podjetje, pa je dal tudi vrh države.

Nov korak naprej je Huawei naredil z letošnjo linijo telefonov Pura, ki ga poganja čip Kirin9010 in naj bi bil izdelan v 5-nanometrski tehnologiji.

Medtem ko Huawei v zadnjih mesecih beleži visoko rast na Kitajskem, pa je na drugi strani Apple dosegel najslabše številke v zadnjih letih. Po nekaterih podatkih je celo padel na tretje mesto, saj ga je prehitel tudi Vivo.

Po podatkih družbe Counterpoint Research je operacijski sistem Harmony OS v obdobju januar-marec na Kitajskem prehitel iOS tudi po tržnem deležu.