“Z njo ni šale.” Kdo je nova glavna finančnica 80-milijardnega podjetja

Ljudje Kaja Stepančič 18. junija, 2024 05.10
featured image

Mesto finančnega direktorja OpenAI je bilo dve leti prazno, avgusta ga bo zasedla 51-letna Sarah Friar. »Zdi se, da pleše z vami, a vas v resnici razseka,« o njej pravi eden od poznavalcev.

18. junija, 2024 05.10

Tehnološko podjetje OpenAI je naznanilo prihod nove finančne direktorice Sarah Friar. Podjetje, ocenjeno na dobrih 80 milijard dolarjev vrednosti, je zadnji dve leti poslovalo brez prvega finančnika. Njen predhodnik Brad Lightcap, ki je to funkcijo opravljal med letoma 2018 in 2022, je zdaj operativni direktor podjetja.

Friar prihaja v podjetje v času, ko ga zapušča več zaposlenih, ki so se odkrito zavzemali za varnost umetne inteligence ali pa so delali v ključnih varnostnih skupinah. Najvidnejši med njimi je Ilya Sutskever, soustanovitelj podjetja in nekdanji vodja ekipe Superalignment.

Podjetje je zapustil prejšnji mesec skupaj z Janom Leikem, sovodjo omenjene ekipe, ki se je ukvarjala z obvladovanjem eksistenčnih nevarnosti umetne inteligence. Ekipo Superalignment so nato zgolj po letu dni delovanja razpustili, kar je v javnosti vzbudilo še večjo negotovost glede prihodnosti njihovih rešitev.

Kot je v začetku junija poročal CNN, so nekateri zaposleni in nekdanji zaposleni v odprtem pismu vodstvo OpenAI pozvali k večji transparentnosti glede potencialnih nevarnosti umetne inteligence. Hkrati so zahtevali tudi večjo podporo in zaščito zaposlenih, ki se o tem odločijo javno spregovoriti. “Zakoni za zaščito žvižgačev ne zadostujejo, saj se ti nanašajo na nezakonite aktivnosti podjetij, medtem ko naša dejavnost sploh še ni regulirana,” so zapisali v pismu.

Kaj lahko k podjetju, na katero leti vse več obtožb, prispeva nova finančna direktorica Sarah Friar?

Vpliv odraščanja na Severnem Irskem

Odraščala je na Severnem Irskem v obdobju nasilja in sporov med protestanti in katoličani. Svojo mladost je preživela v majhni vasici z dva tisoč prebivalci, kjer je bila njena mati medicinska sestra, oče pa vodja kadrovske službe v lokalni tovarni. To ji je omogočilo, da je spoznala moč skupnosti in povezovanja.

O tem je spregovorila tudi v intervjuju za New York Times: “Ljudje lahko hitro pozabijo, kako podobni smo si. Na Severnem Irskem smo se bili pripravljeni pobiti med seboj zaradi naključne razlike. /…/ Mislim, da takrat, ko izgubiš to človečnost in sposobnost, da se pogovarjaš med seboj kot človek s človekom, gredo stvari res hudo narobe.”

Izkušnja je zaznamovala njeno kariero in predvsem njeno poslanstvo pri podjetju Nextdoor Holdings, kjer je bila zadnjih pet let glavna izvršna direktorica. Pri oblikovanju lokalnega družbenega omrežja za soseske si je aktivno prizadevala za odpravo toksičnih vsebin. Njeno prizadevanje je pomenilo “obetavno rešitev za vse družbene medije, ki se spopadajo s tovrstno toksičnostjo”, so takrat zapisali v reviji Time, ko so Nextdoor uvrstili med 100 najvplivnejših podjetij v letu 2022. Kot je Friar nato tudi pojasnila v intervjuju za revijo, je bila njena vizija za platformo »gojiti prijaznejši svet, v katerem ima vsakdo sosesko, na katero se lahko zanese.«

Lahko izboljša podobo OpenAI?

V obdobju, ko se OpenAI sooča z obtožbami o prikrivanju informacij in utišanju svojih zaposlenih, bi zato prihod Sarah Friar lahko nekoliko izboljšal ugled podjetja. Kot direktorica v Nextdoorju se je odkrito zavzemala za transparentnost in gojenje zaupanja tako med zaposlenimi kot tudi z javnostjo. “Vodenje s transparentnostjo in empatijo sta verjetno dve najboljši vodstveni lastnosti, ki ju lahko pokažete kot direktor javnega podjetja. Transparentnost odpravlja veliko strahu, ki ga imajo zaposleni,” je takrat dejala za revijo Time.

Bogate izkušnje iz Silicijeve doline

Pred vodenjem Nextdoorja je izkušnje finančne direktorice nabirala v tehnološkem podjetju Block (prej Square) med letoma 2012 in 2018. Še prej je bila višja podpredsednica za finance in strategijo v podjetju Salesforce, opravljala pa je tudi vodstvene funkcije in delo poslovne analitičarke pri banki Goldman Sachs in svetovalni družbi McKinsey.

Trenutno je tudi članica upravnega odbora družb Walmart in Consensys, sodelavka inštituta Aspen in sopredsednica Stanfordskega laboratorija za digitalno gospodarstvo, ki je sestavni del Stanfordskega inštituta za umetno inteligenco (HAI).

Forbes jo je leta 2021 uvrstil na 93. mesto na lestvici Američank, ki so si premoženje ustvarile same, ko je njena neto vrednost dosegla 265 milijonov dolarjev. Naslednje leto je padla z lestvice, ko se je njeno premoženje znižalo na 190 milijonov dolarjev na račun občutnega padca delnic podjetij Nextdoor Holdings in Block.

“Z njo ni šale”

Izbira Friar za finančno direktorico je spodbudila tudi špekulacije glede vstopa podjetja OpenAI na borzo. V preteklosti je namreč že nadzorovala prve javne ponudbe delnic (IPO) dveh podjetij. Leta 2015 je v IPO vodila podjetja Block. Nextdoor pa je na borzo vstopil leta 2021.

Ker se je podjetje že dalj časa soočalo z obtožbami o rasnem profiliranju na platformi Nextodoor, so vlagatelji takrat bili skeptični, ali je lahko prijazna Sarah Friar dovolj neusmiljena do uporabnikov, ki na platformi širijo sovraštvo. V intervjuju za Financial Times je John Hope Bryant, član upravnega odbora Nextdoor, dejal, da o tem sploh ne dvomi: “Sarah je samurajska vojakinja, ki pristopa elegantno in zdi se, kot da pleše z vami, v resnici pa vas je pravkar razsekala na najmanjše možne koščke. Z njo ni šale.”

Friar ima izkušnje z izzivi, ki so značilni za številna zagonska podjetja, vključno s komuniciranjem z vlagatelji in finančno disciplino.

Josh Baskins, SB Search Partners

Novico, da zdaj prihaja na mesto finančne direktorice OpenAI, je za Wall Street Journal komentiral Josh Baskins, ustanovni partner v podjetju SB Search Partners. “V OpenAI so pripeljali zelo vplivno osebo, ki bi lahko njihov IPO pripeljala do cilja,“ je dejal. “Friar ima izkušnje z izzivi, ki so značilni za številna zagonska podjetja, vključno s komuniciranjem z vlagatelji ter vzpostavitvijo računovodskih sistemov in finančne discipline v hitro rastočem podjetju.”

V hitro rastočem podjetju tudi novi finančni izzivi

OpenAI je Sarah Friar v svoje vrste zvabil v času širitve podjetja. Kot je ob naznanitvi njenega prihoda v objavi zapisal glavni izvršni direktor Sam Altman, Sarah prinaša “bogate izkušnje, ki bodo podjetju omogočile, da poveča obseg poslovanja, določi strategijo za naslednjo fazo rasti in zagotovi, da bodo ekipe imele na voljo sredstva, ki jih potrebujejo za nadaljnji uspeh.”

Da se vodstvo širi v pomembnem trenutku za OpenAI, poroča tudi Bloomberg. Podjetje si prizadeva povečati prihodke od rešitev umetne inteligence s prodajo storitev poslovnim strankam, hkrati pa v svojo aplikacijo klepetalnega robota za potrošnike dodaja funkcije, kot so izboljšane glasovne zmožnosti.

Hkrati je podjetje začelo usposabljati zmogljivejši model umetne inteligence. Ta bi mu lahko pomagal ohraniti prednost pred vse večjim številom dobro financiranih tekmecev. Pred kratkim so sklenili tudi partnerstvo s tehnološkim velikanom Apple, s katerim bodo omogočili integracijo ChatGPT v digitalno asistentko Siri.