Kdo je Nizozemec, ki mu še vedno uspeva uvažati Nike in Lego v Rusijo

Posel Forbes Slovenija 16. junija, 2024 11.54
featured image

Wijnand Herinckx je 40-letni Nizozemec, ki živi v Moskvi. Od začetka vojne v Ukrajini vodi uspešen posel, ki ruskim strankam zagotavlja dostop do zahodnih znamk.

16. junija, 2024 11.54

Po ruski invaziji na Ukrajino je mnogo zahodnih podjetij in blagovnih znamk, od športnega velikana Nike do izdelovalca igrač Lego, ustavilo prodajo oziroma izvoz v Rusijo. To je bila priložnost za v Moskvi živečega Nizozemca Wijnanda Herinckxa, ki zahodne potrošniške izdelke pogosto uvozi preko posrednikov, saj sami proizvajalci ne dovoljujejo prodaje na ruskem trgu, piše Reuters.

Herinckxovo podjetje z 82 zaposlenimi letos pričakuje prihodke v višini 35 milijonov evrov, lani pa so znašali nekaj več kot 22 milijonov evrov. V Rusijo uvaža znamke, kot so Lego, Nike, Reebok in Armani, čeprav so vse štiri po vojni prekinile poslovanje v državi.

Herinckxu te družbe niso dale dovoljenja za distribucijo. Je pa Rusija po odlivu tujih znamk pooblastila domača podjetja, da uvažajo izdelke iz tujine brez dovoljenja lastnika blagovne znamke. Takšen “vzporedni” uvoz, kot mu pravi Rusija, je v dveh letih do konca 2023 znašal več kot 65 milijard evrov.

Med strankami podjetja so po ugotovitvah Reutersa nekateri največji supermarketi in spletni trgovci v Rusiji. Med kupci je tudi spletna trgovina footballstore.ru, ki je v lasti nogometnega kluba Zenit, ta pa je v delni lasti sankcionirane banke Gazprombank.

Potrošniški izdelki, ki jih uvaža Herinckx, sicer niso podvrženi sankcijam. Te se običajno nanašajo na industrijske izdelke, zlasti tiste z možnostjo rabe za vojaške namene. Reuters ni našel dokazov, da bi Herinckx kršil sankcije.

Wijnand Herinckx
Nizozemec Wijnand Herinckx, lastnik podjetja Herinckx Trade Solutions Rus (HTS Rus), se preživlja z uvozom zahodnih znamk v Rusijo (Foto: PROFIMEDIA)

Po vojni ostal v Moskvi

Herinckx je pred vojno delal za nemško podjetje Hellman Worldwide Logistics. To je ponujalo storitve tujim podjetjem, ki so želela poslovati v Rusiji brez vzpostavitve lokalnih operacij. Po vojni je Hellman nemudoma zapustil državo, Herinckx pa je ostal. Med bivanjem v Moskvi se je namreč poročil z Rusinjo, s katero ima otroke.

“Naše življenje je tukaj. Vse, kar imamo, smo zgradili tukaj,” je dejal za Reuters.

Aprila 2022 je v ženinem imenu registriral podjetje Herinckx Trade Solutions Rus (HTS Rus), ki je v začetku poslovanja še uporabljalo Hellmanove strežnike in logotip. Podjetje izdelke kupuje prek posrednikov, ki nimajo očitne povezave z Rusijo. Nato blago pošlje v Rusijo, pogosto prek Turčije, in ga dostavi ruskim trgovcem na drobno.

Čeprav podjetje ne krši zahodnih sankcij, vseeno pomaga ruskemu gospodarstvu, saj potrošnikom nudi dostop do zahodnih izdelkov, ki so jih postali vajeni. Tovrstnih podjetij naj bi bilo več ducat. Na podlagi carinskih podatkov Reuters poroča, da je na primer vrednost uvoza Nikejevih izdelkov v Rusijo leta 2022 upadla za 82 odstotkov, na slabih 20 milijard evrov, lani pa je že okrevala in znašala 69 milijard evrov.

Razpoložljivost zahodnih blagovnih znamk omogoča ruskemu predsedniku Vladimirju Putinu, da “pokaže, da vojna ne spodkopava ‘normalnega življenja’ ruskega srednjega razreda,” je za Reuters dejal Sergej Guriev, ruski ekonomist in prorektor na pariški univerzi Sciences Po.

Trgovina Lego v Sankt Petersburgu
Lego je po začetku vojne v Ukrajini prenehal s prodajo v Rusiji. Na sliki trgovina Lego v Sankt Petersburgu (Foto: PROFIMEDIA)

Lego preko Evrope v Rusijo

HTS Rus v Rusijo uvaža izdelke Lego, čeprav danski izdelovalec igrač “strogo uveljavlja” svojo politiko, da ne prodaja v Rusiji. Uradni distributerji se morajo pogodbeno zavezati, da ne bodo preprodajali v Rusijo.

Herinckx se temu izogne tako, da najprej Lego kocke od proizvajalca kupi evropsko podjetje, ki nima povezave z njegovim podjetjem. Nato od tega evropskega podjetja izdelke kupi z nizozemskim podjetjem HTS Europe B.V. Lego kocke nato s tovornjakom potujejo v Rusijo, kjer gredo skozi carinske postopke. HTS Rus dobavlja izdelke Lego okrog 48 ruskim podjetjem, večinoma prodajalcem igrač.

“Moji otroci se igrajo z Lego kockami,” pravi Herinckx. “Nimam nič proti temu, da se tudi drugi otroci igrajo z Lego kockami.”

Ima pa Lego nekaj proti Herinckxovemu poslovanju. “Zaskrbljeni smo glede tega pretoka blaga, glede na to, da smo marca 2022 prenehali pošiljati izdelke Lego v Rusijo,” so pri podjetju dejali v izjavi za Reuters. “To je zadeva, ki jo jemljemo resno in jo obravnavamo, hkrati pa zagotavljamo skladnost z lokalnimi zakoni in predpisi tam, kjer še naprej delujemo.”

Znamka Nike v Rusiji
Herinckx uvaža izdelke Nike v Rusijo preko Turčije. Na sliki športna trgovina v Moskvi. (Foto: PROFIMEDIA)

Nike preko Turčije

Nekatere izdelke Herinckx uvozi iz Turčije, ki je postalo pomembno vozlišče za uvoz zahodnih izdelkov v Rusijo. Tam s podjetjem HTS Poer Dis Ticaret Limited Sirketi odkupi zahodne izdelke od turških trgovcev in distributerjev, ki pa jih ni želel imenovati.

Med junijem 2022 in koncem lanskega leta je turško podjetje v Rusijo uvozilo za vsaj štiri milijone dolarjev izdelkov znamke Nike. Herinckx pravi, da so bili vsi izdelki – vsaj kolikor je njemu znano – namenjeni njegovemu podjetju.

Ti izdelki nato romajo k Herinckxovim maloprodajnim strankam v Rusiji. Med njimi je tudi spletna trgovina footballstore.ru, ki je v 100-odstotni lasti nogometnega kluba Zenit. Tega sponzorira državni plinski velikan Gazprom, delna lastnica kluba pa je banka Gazprombank.

Reuters je v spletni trgovini kupil par nogometnih superg Nike Phantom GT2 Elite, ki stanejo okrog 30 tisoč rubljev (315 evrov). Čevlji so bili dostavljeni 10 dni kasneje, na škatli je pisalo, da so bile kopačke izdelane septembra 2022, tri mesece po tem, ko je Nike prenehal s prodajo v Rusiji. Podjetje HTS Rus je bilo navedeno kot uvoznik.

Zakaj je Herinckx javno spregovoril o svojem poslu, ki deluje po metodah sivega trga, je še zanimalo Reuters. “Kar počnemo, je precej kul, ponosni smo na to,” se je glasil odgovor Nizozemca.