Lastniki električnih vozil bodo morali plačevati novo dajatev, koliko bo znašala

Novice Marko Rabuza 11. junija, 2024 15.25
featured image

Nova uredba o letni dajatvi za uporabo vozil v cestnem prometu bo predvidevala cestnino tudi za električna vozila.

11. junija, 2024 15.25

Lastnikom električnih avtomobilov trenutno ni treba plačevati letnih dajatev za uporabo svojih avtomobilov v cestnem prometu. A po predlogu ministrstva za infrastrukturo se bo to s 1. januarjem spremenilo.

V vladnem postopku so od preteklega tedna v obravnavi spremembe in dopolnitve omenjene uredbe, ki po novem predvidevajo tudi letno dajatev za električna vozila.

Koliko bo treba odšteti

Letna dajatev se bo izračunala na podlagi teže vozila, za osebna vozila (M1) pa sta predvidena dva razreda – teža avtomobilov do 1.750 kilogramov in teža nad 1.750 kilogramov.

Za lažja vozila bo letna dajatev na dan znašala 0,152877 evra, kar za celotno leto nanese 55,8 evra, pri težjih vozilih pa bo preračunano na 365 dni treba odšteti 62 evrov (0,169863 na dan).

V lažjo kategorijo bodo na primer med najbolje prodajanimi električnimi vozili pri nas padli cupra born, peugeot e-208, MG 4, dacia spring in pa citroen e-C4 X. Medtem bodo v težji in dražji kategoriji ta najbolje prodajana električna vozila v Sloveniji – Teslina Y in 3, Škodin enyaq ter Volkswagnova ID.3 in ID.4

Do zdaj so bili avtomobili, ki jih pogajanja izključno električni motor, oproščeni plačevanja cestnine, že lani pa se je ob sprejemanju zakona o vozilih na alternativni pogon omenjalo, da bo te ugodnosti kmalu konec.

Letna dajatev bo za lastnike električnih vozil še vedno v večini primerov nižja kot za lastnike bencinskih in dizelskih avtomobilov. Tem namreč cestnino izračunajo na podlagi moči motorja in so razdeljeni v šest razredov. Za najšibkejše motorje, do 1.350 ccm prostornine, je treba plačati 62 evrov, nato pa se višina zvišuje vse do 565 evrov.

Za nadgradnjo sistemov 440.000 evrov

Novo uredbo mora vlada še potrditi, veljati pa bo začela 1. januarja prihodnje leto. Kot so zapisali predlagatelji, potrebujejo za izvedbo in nadgradnjo obstoječih informacijskih sistemov od štiri do šest mesecev. Nadgradnje bodo skupno stale 440.000 evrov.

Z novo dajatvijo pričakujejo, da se bo v proračun, glede na trenutno število električnih vozil pri nas, steklo 670.000 evrov.

Ob tem je v uredbi določeno, da se ob odjavi vozila neizkoriščen del dajatev povrne, vendar ne pod administrativno vrednostjo, ki je postavljena pri petih evrih.

Spremembe tudi pri drugih kategorijah

Uredba uvaja letne dajatve tudi za električna motorna kolesa, tovorna vozila (kategorije N) in avtobuse (M2, M3). Za slednji dve kategoriji je predvidena letna dajatev za 40 odstotkov nižja kot pri primerljivih s klasičnimi motorji.

Cestnine od električnih vozil bo namenjen izvajanju ukrepov spodbujanja prehoda na alternativna goriva v prometu.

Preostali delež vplačanih letnih dajatev, od avtomobilov na notranje zgorevanje, pa bo namenjen za naložbe v javno prometno infrastrukturo.