Pela je o večnih diamantih, zdaj prodaja svoje dragulje

featured image

Pevka Shirley Bassey, ki je izvajala naslovno pesem enega najbolj priljubljenih filmov o Jamesu Bondu, daje na dražbo več kot 70 kosov nakita.

11. junija, 2024 12.42

Pevka Shirley Bassey bo na oktobrski dražbi v Parizu prodala del svoje zbirke nakita in ur, izkupiček od prodaje pa bo namenila izbranim dobrodelnim ustanovam, poroča Reuters.

Bassey je najbolj znana kot izvajalka pesmi Diamanti so večni (Diamonds Are Forever), naslovne pesmi iz istoimenskega filma o Jamesu Bondu (1971), v katerem je glavno vlogo igral Sean Connery.

Med dragulji, ko bodo na prodaj na dražbi, so med drugim izdelki prestižnih draguljarjev, kot sta Cartier in Van Cleef & Arpels. Dražba bo potekala 10. oktobra v pariški izpostavi dražbene hiše Sotheby’s.

“Ta kolekcija je eklektična in prikazuje njeno veliko osebnost in status superzvezde,” je za Reuters povedala Nikita Binani, vodja nakita pri Sotheby’s London. “Veliko kosov ima diamante, kar je čudovita tema, ki povezuje vse skupaj,” je dejala o raznoliki zbirki.

Pevka Shirley Bassey
Bassey pravi, da vsak kos nakita v zbirki pripoveduje zgodbo (Foto: PROFIMEDIA)

Vrhunci zbirke

Med najbolj iskanimi izdelki so diamantna ogrlica, katere vrednost je ocenjena na 270.000 – 320.000 evrov, diamantna in zlata parura znamke Cartier, ocenjena na 200.000 – 250.000 evrov, rumen diamantni prstan za 165.000 – 200.000 evrov ter smaragdna in diamantna ogrlica Van Cleef & Arpelsa, ocenjena na 60.000 – 70.000 evrov.

“Zbiranje nakita je zame kot zbiranje spominov in ta zbirka jih je polna,” je dejal Bassey v sporočilu za javnost. “Vsi kosi so pomembni in imajo zgodbo za povedati, ne glede na to, ali sem jih kupila zase ali so mi bili podarjeni.”

V zbirki je po njenih besedah ​​prstan Van Cleef & Arpels iz 60. let prejšnjega stoletja, prekrit z belimi diamanti, ki ga je Bassey prejela od Eltona Johna po nastopu na eni od njegovih prireditev za zbiranje sredstev za boj proti aidsu. Vključena je tudi smaragdna parura, ki si jo je kupila po tem, ko je prvič pela na Royal Variety Performance pred pokojno kraljico Elizabeto.

Pevka Shirley Bassey
Bassey bo izkupiček od prodaje namenila izbranim dobrodelnim organizacijam (Foto: PROFIMEDIA)

“Ena od čudovitih stvari pri tej zbirki je, da je bilo veliko njenih draguljev podarjenih, kupljenih ali pridobljenih v povezavi s kakšnim od njenih odrskih nastopov,” je dejala Binani.

Kje si lahko ogledate zbirko

Poleg pesmi Diamanti so večni je 87-letna Valižanka Bassey znana po tem, da je posnela tematske pesmi za dva druga filma o Jamesu Bondu, “Goldfinger” iz leta 1964 in “Moonraker” iz leta 1979.

Vrhunci zbirke bodo na ogled v Londonu kot del dražbe Sotheby’s London Fine Jewels od petka do 29. junija. Razstavljeni bodo tudi v Parizu od 4. oktobra dalje med pripravami na dražbo.