V Petrolu napačno obračunavali plače 1.800 zaposlenim

Posel Forbes Slovenija 11. junija, 2024 14.52 > 11. junija, 2024 14.56
featured image

V Petrolu so pri 1800 zaposlenih ugotovili napake pri obračunavanju plač, poročajo Finance. Koliko časa točno so plače napačno obračunavali in kolikšen bo skupni strošek povračil zaposlenim, v podjetju niso razkrili. Do podobnih nepravilnosti je v zadnjem času že prišlo v Leku in Pivovarni Laško.

11. junija, 2024 14.52 > 11. junija, 2024 14.56

Finance so za napačen obračun plač v eni največjih slovenskih gospodarskih družb izvedele na podlagi pričevanja enega od njihovih bralcev, ki bo kot nekdanji Petrolov zaposleni dobil povrnjenih nekaj več kot 3.000 evrov nepravilno obračunanih plač. Te naj bi mu napačno izračunavali slabih pet let. Za napako je izvedel po naključju, obvestili so ga nekdanji sodelavci, Finance povzema Slovenska tiskovna agencija (STA).

V Petrolu so napake za Finance priznali, o podrobnostih pa so skrivnostni.

“V okviru kontrolnih pregledov obračuna plač smo ugotovili napako pri obračunu plač, in sicer pri obračunu nadomestil plače v primerih odsotnosti z dela,” so v Petrolu zapisali za Finance. Nadomestilo so tako izračunavali na podlagi tekočega meseca namesto na podlagi povprečja treh mesecev, obenem pa ni vključevalo vseh zahtevanih delov plače.

V Petrolu na vprašanja, koliko časa so napačno obračunavali plače, za Finance niso odgovorili. So pa navedli, da bodo zdaj povrnili oziroma so že povrnili razlike za zadnjih pet let, kot zahteva tudi zakon. Dogovor o povračilih so sklenili s socialnimi partnerji v podjetju, dodane bodo tudi zamudne obresti.

V Petrolu so za Finance še razkrili, da so napake ugotovili pri 1.800 zaposlenih. To je okoli polovica vseh zaposlenih v matični družbi skupine in na Petrolovih bencinskih servisih v Sloveniji.

Bencinski servis Petrol
Povračilom bodo pri Petrolu dodali tudi zamudne obresti, so dejali (Foto: PROFIMEDIA)

Znesek povračil ostaja skrivnost

V energetski družbi prav tako niso razkrili, kakšen je skupni strošek povračil. “Zneski poračunov so bili pri posameznikih zelo različni, višina pa je poslovna skrivnost,” so navedli pri Petrolu.

Pred kratkim je v javnost prišlo, da so dodatke k plači in nadomestila plače pet let narobe obračunavali v Pivovarni Laško Union, ki je od leta 2016 v lasti nizozemskega Heinekena. Družba je zato sredi aprila tistim, ki so prejemali premalo, po pisanju Svet24 izplačala 1,4 milijona evrov. Števila zaposlenih, ki so prejeli povračila, niso razkrili.

Do napačnega obračunavanja plač je že pred tem prišlo tudi v Leku, kjer pred dvema letoma številk prav tako niso predstavili javnosti. Glede na poročanje medijev naj bi bilo od leta 2003, ko je Lek prevzel švicarski Novartis, oškodovanih vsaj 3.000 zaposlenih. Skupna škoda naj bi znašala celo 100 milijonov evrov, še piše STA.