Na Apple prihaja novost, ki se je bodo razveselili Slovenci

Tehnologija Forbes Slovenija 11. junija, 2024 09.51
featured image

Tehnološki velikan Apple skuša ujeti priključek na področju umetne inteligence s platformo Apple Intelligence in sodelovanjem z OpenAI. Po objavi novosti je delnica poskočila.

11. junija, 2024 09.51

Na konferenci razvijalcev aplikacij (Worldwide Developers Conference) je ameriški Apple predstavil dolgo pričakovane nove funkcije umetne inteligence, pa tudi posodobitve uporabniškega vmesnika, ki vključujejo uvedbo slovenščine. Slovenski jezik bodo v novi različici poznali vsi operacijski sistemi Apple – od telefonov, tablic, računalnikov, ur in pa tudi televizijskega vmesnika.

Največ pozornosti je bila deležna platforma Apple Intelligence, poroča Bloomberg. Ta bo uporabniku Applovih telefonov iPhone ali računalnikov Mac pomagala povzemati besedila, generirati izvirne podobe in poiskati relevantne podatke. Vključevala bo tudi možnost transkripcije telefonskih klicev in glasovnih beležk, reševanje naprednih matematičnih enačb, razvrščanje elektronske pošte in določanje prioritet obvestil. Popravkov je bila deležna tudi digitalna asistentka Siri.

Podjetje, ki je na področju umetne inteligence zaostajalo za tekmecema Google in Microsoft, je sklenilo tudi partnerstvo z razvijalcem klepetalnika ChatGPT, podjetjem OpenAI. Partnerstvo bo Applovim strankam omogočilo neposreden in brezplačen dostop do ChatGPT prek Siri. Apple je sporočil, da v prihodnje načrtujejo tudi podporo drugim ponudnikom.

Operacijski sistem iOS 18 je bil prav tako deležen izboljšav, med katerimi je tudi slovenski uporabniški vmesnik, česar Applovi operacijski sistemi doslej še niso omogočali. Nova različica bo slovenskim uporabnikom na voljo predvidoma septembra, ko je običajno nova različica sistema na voljo. Največkrat teden dni po predstavitvi novih modelov iPhona.

Apple je slovenščino uvedel slaba dva meseca po spremembi zakona o javni rabi slovenščine. Po skoraj 20 letih prvič prenovljen zakon je po navedbah ministrstva za kulturo zajel tudi sodobne digitalne naprave. “V procesu priprave novele zakona smo se v Bruslju srečali tudi s predstavniki družbe Apple in jim predstavili zahteve novega zakona. Na sestanku je ministrica Asta Vrečko poudarila, da podpora slovenščini ne bo več samo želja, temveč zakonska zahteva,” so sporočili z ministrstva.

Apple Intelligence
Apple Intelligence bo uporabnikom Appla omogočil povzemanje besedil in generiranje izvirnih podob (Foto: PROFIMEDIA)

Kako ujeti konkurenco

Glavni izvršni direktor OpenAI Sam Altman se je udeležil ponedeljkovega dogodka. Na omrežju X je zapisal, da je “zelo vesel”, da sodeluje z Applom. Čeprav bo integracija ChatGPT brezplačna, bodo plačljivi naročniki na OpenAI čez čas dobili dodatne funkcije.

OpenAI je sicer nedolgo po lansiranju ChatGPT sklenil partnerstvo z Microsoftom v vrednosti 10 milijard dolarjev, kar je slednjemu omogočilo integracijo generativne umetne inteligence v svoje izdelke. To so storili tudi drugi Applovi tekmeci, kot sta Google in Meta, pa tudi proizvajalec telefonov Samsung, ki je letos integriral Googlovo umetno inteligenco v svoje naprave.

Sam Altman, Open AI
Altman je vesel sodelovanja z Applom (Foto: PROFIMEDIA)

Glavni izvršni direktor Appla Tim Cook je pod pritiskom, da znova zavzame vodilni položaj, ki ga je Apple že imel pri razvoju umetne inteligence, ko so leta 2011 lansirali Siri. Obenem se Apple sooča z upočasnjeno prodajo paradnega izdelka iPhone, med drugim zaradi slabega povpraševanja na Kitajskem. Prihodki so se znižali v petih od zadnjih šestih četrtletij, piše Bloomberg.

Cook je v ponedeljek dejal, da bo umetna inteligenca “naslednji veliki korak za Apple”.

Slovenski jezik iOS
Slovenski uporabniški vmesnik v novem operacijskem sistemu iOS (Foto: Zajem zaslona)

Nova očala

Apple je predstavil tudi nova očala za obogateno oziroma virtualno resničnost VisioniOS 2. Napovedali so še, da bo Vision Pro na voljo mednarodno, začenši z azijskimi državami v juniju. V evropskih državah bodo prednaročila odprta 28. junija, prosta prodaja pa od 12. julija.

Delnica Appla je v torkovem trgovanju pridobila skoraj pet odstotkov vrednosti in dosegla rekord pri 202 dolarjih na delnico. S tem je podjetje nazaj prevzelo drugo mesto med največjimi podjetji na svetu, ki ga je le nekaj dni nazaj zasedel proizvajalec čipov Nvidia.